Sanjin Strukić/Pixsell
Sanjin Strukić/Pixsell

Pobjeda nosi puno, ali Dinamu nije 'o glavu' - (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 21.10.22. | 08:03

Modrima dvoboj na Poljudu nije utakmica sezone, to će ipak biti ona s Milanom u utorak u Maksimiru. Međutim, s tri boda iz Splita, Dinamo bi napravio još jedan veliki korak prema obrani naslova

Dinamo dvije godine nije slavio na Poljudu, a Ante Čačić nikad! I sigurno su Modri i zbog toga došli u Split motivirani, željne pobjede. Ako je u derbiju uopće potreban neki dodatan motiv.

"Ne želim da igrači razmišljaju da je u derbiju sve moguće, želim da budemo pravi, na visokoj razini, da nastavimo naš pobjednički niz", rekao je trener Ante Čačić u najavi utakmice,

"Puni smo želje da listopad zaključimo na najbolji mogući način. Poslije Hajduka nas čekaju Milan, Osijek i Chelsea, za taj niz nam nema bolje generalke od Poljuda."

Da, kako kaže Čačić, Hajduk je svojevrsna generalka za ono što slijedi, ali, tu rečenicu ne treba pogrešno shvatiti. Kao da derbi sam po sebi nije bitan i da u Dinamu uopće na tu utakmicu ne gledaju kao važnu. Naprotiv, derbi u Splitu može Dinamu puno donijeti. S tri boda s prepunog Poljuda Modri bi Hajduku odmaknuli na 11 bodova prednosti, napravili bi time još jedan veliki korak prema obrani naslova. Da, rano je u listopadu govoriti o raspletu prvenstva za sedam mjeseci, međutim, kad se pređe ta psihološka granica od 10 bodova prednosti, tada je to teško ispustiti. Morala bi se uistinu dogoditi neka duboka rezultatska kriza Modrih da Hajduk do kraja dostigne takav minus. Donijela bi pobjeda Dinamu i dodatan zamah za taj dvoboj s Milanom, samopouzdanje i ojačan pobjednički gard. Sigurno nema boljeg 'energetskog pića' od pobjede protiv najvećeg rivala.

No, ono što je svakako Dinamova startna prednost jest činjenica da Modrima ovaj derbi nije 'o glavu'. Za razliku od onog zadnjeg, kad nisu smjeli izgubiti, zbog neizvjesne borbe za naslov prvaka pa je poraz doveo do smjene trenera Kopića i svojevrsnog straha od mogućeg gubitka naslova. Sad ipak nije tako, poraz, naravno, nije dobrodošao, ali dogodi li se, ne bi trebao teže pogoditi Maksimir. Dinamo bi i dalje imao plus pet, sasvim dovoljnu zalihu da ne mora ući u zonu nemirnog leta. Pritisak je na Hajduku, Bijeli su pod imperativom pobjede, a to je sigurno voda na Dinamov mlin. Modri igraju dobro, stvaraju prilike i pobjeđuju, bude li Hajduk morao napasti, prostora za 'nokaut' sigurno će biti.

"Ne držim da će ova utakmica riješiti prvenstvo. Ne treba misliti da je prvenstvo gotovo bez obzira na bodovnu razliku", tvrdi Čačić. Ali, svjestan je da bi tri boda značila puno na tom putu.

Ima Dinamov trener igrače koji su u formi. Petković je u dobrom razdoblju, Mišić standardno dobar, Šutalo također. Oršić je propustio dvoboj s Varaždinom, odmorio se i oporavio od ozljede, a i pogled na klupu nudi nekoliko imena koja mogu riješiti derbi. Recimo, 'mali' Baturina već je bio junak protiv Hajduka, a nije siguran da će u Splitu početi od prve minute. Sve to govori o Dinamovoj snazi, o rješenjima koja Čačić ima u svojoj momčadi. Najveći problem prije Poljuda stvorila mu je crijevna viroza, nekoliko je igrača 'palo', od prvotimaca zasad samo Ljubičić. Ali i on se oporavio, igrat će protiv Hajduka. Ako se ta viroza nije dalje proširila svlačionicom, onda Čačić ipak ima gotovo idealnu situaciju s kadrom, jake adute na svim mjestima. Dinamo, definitivno, ima razloga na Poljudu krenuti po pobjedu! Sigurno više može dobiti nego izgubiti u ovom derbiju.

OČEKIVANI SASTAV DINAMA NA POLJUDU:(4-3-3)

Veliki derbi na Poljudu počinje u 18 sati (prijenos na Maxsport1), a utakmicu sudi Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina), pomoćnici su Bojan Zobenica i Ivan Mihalj (Velika Gorica), četvrti sudac je Zdenko Lovrić (Đakovo). U VAR sobi bit će Marin Vidulin (Kanfanar) i AVAR Robi Kezele (Rijeka).

HNL, 14. kolo

Petak, 21. listopada

Hajduk - Dinamo, 18.00

Subota, 22. listopada

Lokomotiva - Gorica 15.00

Varaždin - Osijek, 17.10

Nedjelja, 23. listopada

Istra 1961 - Šibenik, 15.00

Slaven Belupo - Rijeka, 17.10




Tagovi

GNK DinamoHajdukDerbiAnte ČačićHNL

Ostale Vijesti