REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Playoff kvalifikacija za Euro: Traže se tri 'last minute' putnika za Njemačku

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 21.03.24. | 08:02

Polufinala doigravanja na rasporedu su večeras, Gruzijci i Luksemburažni igraju od 18 sati, svi ostali od 20.45

Preostala su još tri last minute mjesta za uskakanje u vlak zvan Euro 2024., a kojeg će popuniti pobjednici tri 'puta' u doigravanju za Njemačku. Šest polufinalista susreću se večeras, a onda će odraditi i finale 26. ožujka nakon čega će tri pobjedničke momčadi zaokružiti 'roster' od 24 reprezentacija koje ćemo pratiti na europskoj nogometnoj smotri ovog nam ljeta.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A svaka od te tri momčadi pripada jednoj jakosnoj skupini, a koje su određene na temelju njihovih nastupa u prošlosezonskom izdanju Lige nacija. U potu, ili putu A, kako vam draže, čiji će pobjednik ići u skupinu s Nizozemskom, Austrijom i Francuskom igrat će Poljska protiv Estonije i Wales protiv Finske

Velšani su nam dobro poznati, dijelili smo s njima kvalifikacijsku skupinu koje nismo uspjeli slomiti u dvije utakmice, u prvoj smo remizirali 1-1, dok su nas u drugoj šokirali s 2-1. U nastavku kvalifikacija momčad Walesa je ipak posrnula i otvorila autoput izabranicima Zlatka Dalića prema Njemačkoj, a sebi 'osigurali' skretanje na zaobilaznicu na kojoj će prolazak prema Euru započeti protiv Finske. U tom srazu Velšani su osjetni favoriti, imaju više kvalitete i posloženiji sastav, a i ne znaju za poraz protiv Finaca u posljednja četiri međusobna susreta.

REUTERS/Molly DarlingtonREUTERS/Molly Darlington

O drugom finalistu pota A tražit će se između Poljaka i Estonaca, a potonje je dopao vjerojatno najteži zadatak u doigravanju jer moraju na noge momčadi koja nije poražena na svom terenu u posljednjih 20 utakmica na domaćem terenu (15 pobjeda, pet remija) u sklopu kvalifikacija za Euro. Iako bi bilo ogromno iznenađenje da Robert Lewandowski i društvo kihnu već na ovoj stepenici, Estonci imaju svoju računicu.

„Očito je kako nismo favoriti. Ali imamo san o nastupu na Euru i to nas mora nositi. Ako odigramo iznad svojih ograničenja, sve je moguće“, hrabri sebe i svoje suigrače 39-godišnji estonski veznjak Konstantin Vassiljev.

Na putu B, jako će zanimljivo biti u ogledu Bosne i Hercegovine i Ukrajine. Prije dvije godine, u kvalifikacijama za SP u Kataru, Ukrajinci su uzeli četiri boda protiv BiH. Nakon domaćeg remija, Ukrajinci su slavili s 2-0 u gostima, a pobjedu je zapečatio Artem Dovbik, inače jedan od najboljih golgetera La Lige. Dovbik je za Gironu u španjolskoj ligi zabio 14 pogodaka i trenutno dijeli prvo mjesto s Judeom Bellinghamom na vrhu najboljih strijelaca. A svoju gol-mašinu ima i BiH, ime joj je, naravno, Edin Džeko.

„Jasno je da su Ukrajinci zahtjevan suparnik. Imaju nekoliko nevjerojatnih pojedinaca koji igraju u fantastičnoj formi. Većina ih igra za jake europske klubove i kao momčad su jako organizirani“, ističe Džeko.

REUTERS/Amel EmricREUTERS/Amel Emric

Drugi par ovog dijela doigravanja čine Izrael i Island koji će utakmicu odigrati na stadionu Ujpesta Szusza Ferenc u Budimpešti.

Izraelci su bili prilično blizu automatske kvalifikacije na Euro, na koncu su završili samo dva boda iza Švicarske u tijesnoj grupi I. Povrh toga, pokazali su i da znaju pobjeđivati pa su zaradili promociju u Ligu A nakon što su osvojili Ligu B.

„Idemo u Njemačku! Imam veliku vjeru u ovu momčad i igrače. Radi se o talentiranoj i ambicioznoj grupi, stožer i rad su prvoklasni, i uz dobru organizaciju možemo doći do željenog rezultata“, optimistično je ustvrdio Age Hareide, islandski izbornik kojemu je tamošnji Savez u siječnju produžio ugovor. Radi li se o dobroj PR kampanji ili izbornik Islanda zna nešto što mi ne znamo, pokazat će već večerašnja utakmica…

Posljednja, C sekcija također ima zanimljive oglede. Prvi polufinalni par čine Grčka i Kazahstan, a izbornik prvospomenute reprezentacije Gus Poyet je već mislima na Euru.

„Znamo da postoji šansa da se kvalificiramo na Euro i zbog toga je ovaj mini-turnir važan. Mogući derbi protiv Turaka, prilika da se nadmećemo s Cristianom Ronaldom i Portugalom, da odmjerimo snagu s Češkom – sve to povećava našu želju da budemo na Euru. Jasno, imamo poštovanje za sve protivnike koje nam stoje na putu do Njemačke, započevši s Kazahstanom“.

No ako su Grci motivirani, što onda reći za Kazastance koji nikad nisu bili na Euru? Grci su favoriti, no sasvim je jasno kako će protivnik s druge strane terena biti raspoložen…

Posljednjeplasirani polufinalni par čine Gruzija i Luksemburg. Ovdje su stvari dosta jasne, Gruzijci su ogromni favoriti, a sada to samo trebaju potvrditi i na papiru.

Svi parovi se igraju na jednu dobivenu utakmicu, a finala su 26. ožujka.


Polufinala, 21. ožujka

Put A: Poljska - Estonija (20.45), Wales - Finska (20.45)

Put B: Izrael - Island (20.45), Bosna i Hercegovina - Ukrajina (20.45)

Put C: Gruzija – Luksemburg (18.00), Grčka - Kazahstan (20.45)


Finala, 26. ožujka

Put A: Wales/Finska - Poljska/Estonija

Put B: Bosna i Hercegovina/Ukrajina - Izrael/Island

Put C: Gruzija/Luksemburg - Grčka/Kazahstan


Skupina D: Put A pobjednik, Nizozemska, Austrija, Francuska

Skupina E: Belgija, Slovačka, Rumunjska, Put B pobjednik

Skupina F: Turska, Put C pobjednik, Portugal, Češka



Ostale Vijesti