Josip Regović/Pixsell
Josip Regović/Pixsell

Plavi kut: Ništa matematika, samo pobjeda! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 30.03.24. | 08:00

Dinamo ne smije odigrati još jedan Derbi na bod, mora pokazati drugačije namjere. Ako se iz pobjedničke ambicije na kraju rodi remi, neće biti katastrofa

Kako se bliži Derbi, tako smo oko Maksimira primjetili sve više 'matematičara'. Nije da hodaju s kalkulatorima pod rukom, ali nije da i ne nude drugačije teze od one, koja je već dulje jedina logična uoči ovakve utakmice. Dakle, što je susret bliže, to se više može čuti kako je remi lošiji ishod za Hajduk i kako bi Bijelima bio jednak porazu, dok bi Dinamo s bodom iz Splita još uvijek puno toga držao u svojim rukama. Zaostatak za Hajdukom bio bi isti, u odnosu na Rijeku i dalje je utakmica manje, a pobjedom na Rujevici, Modri bi došli još korak bliže samom vrhu i pritiskom u zadnjim kolima mogli bi natjerati Riječane na grešku.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Shodno tome povela se i rasprava, čak je pitanje na presici dobio i Sergej Jakirović, kako će Dinamov trener reagirati, ako, primjerice, u 80.minuti bude neriješeno? Hoće li ubaciti napadačke snage i krenuti po pobjedu ili oprezno čuvati 'vrapca u ruci'? Nije Jakirović decidirano odgovorio, spominjao da postoji plan, a kako će reagirati, ako do takve situacije dođe, vidjet ćemo na licu mjestu: Nijednu utakmicu, a pogotovo ovakav Derbi, nije moguće unaprijed nacrtati. No, bitno je s kakvim će gardom Dinamo ući u ovaj dvoboj, hoće li Jakirović postaviti momčad i hoće li se igrači na terenu ponašati kao da čuvaju taj bod od prve minute ili će krenuti po pobjedu, odlučni i hrabri.

"Uvijek idemo na pobjedu, zavisi od utakmice kako će se rasplesti, moramo paziti i na Hajdukove dobre strane. Ovo je specifična utakmica, one prije odigrane nemaju nikakve veze", rekao je, naravno, Jakirović, kao što uvijek kaže da Dinamo u svakoj utakmici ide po pobjedu. Načelno ide, no, često je u važnim utakmicama, a pogotovo u dva dosadašnja Derbija izgledao kao da samo razmišlja kako ne izgubiti utakmicu. Bod kao kuća, ako budu tri, to je neboder! Međutim, prošli put na Poljud takav pristup nije donio bod, a ni u Maksimiru, u blijedom Derbiju bez prilika u prosincu, bilo je to daleko od pobjedničkog garda kakav priziva Jakirović.

"Moramo početi pobjeđivati u gostima, jer imamo puno gostujućih utakmica do kraja. Ne znam u čemu je stvar, ali moramo to promijeniti. Ono što, također, želim jest da budemo hrabri, da riskiramo, da u situacijama kad možemo pucati to i činimo", kaže Dinamov trener, koji je opet primoran mijenjati momčad, a ponovno je problematična pozicija lijevog boka. Mauro Perković je umoran i u padu forme, Takuya Ogiwara još nije potpuno fit, odnosno, nije u pravom ritmu. Tako je glavni kandidat za to mjesto Stefan Ristovski, iako ne bi bilo iznenađenje da na kraju tamo zaigra Pierre-Gabriel, koji je puno češće nego Ristovski igrao na lijevoj strani. Kad to pišemo i razmišljamo o toj problematici, teško je ne sjetiti se Željka Kopića, koji je na Poljudu istrčao s Kevinom Theophileom na lijevom boku i - izgubio utakmicu. I posao! Naravno, ne samo zbog KTC-a, ali nekad 'izmišljanje tople vode' i previše kombijacija u glavi ne donose rezultat, nego probleme. Premda, točno je da nema Jakirović puno opcija, u ovim okolnostima.

U svakom slučaju, koga god poslao na teren od prve minute, Jakirović mora težiti pobjedi, tjerati igrače naprijed, Dinamo na Poljudu mora misliti na tri boda, tako se i postaviti. Da može i u gostima, pokazao je, primjerice, u Sevilli, tamo je Dinamo odigrao sjajnu utakmicu, Španjolci nisu napravili mnogo problema. Istina, Hajduk će biti agresivniji, energičniji, ali, kad dođeš s pobjedničkim gardom, kad u startu u glavi imaš misao kako zabiti, a ne kako ne primiti, onda se to često i vrati. Dinamo mora na Poljudu biti takav, a ako se iz pobjedničke ambicije rodi remi, neće biti katastrofa. Tek tada kalkulatore u ruke, prije toga matematika - ništa. Samo stav da je pobjeda jedini put!

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-2-3-1)

Utakmica Hajduka i Dinama počinje u 19.30 sati (MaxSport 1). Glavni sudac je Nijemac Daniel Siebert, pomoćnici su mu sunarodnjaci Jan Seidel i Rafael Foltyn. VAR sudac je Johann Pfeifer, a AVAR Michael Emmer.



Tagovi

GNK DinamoHajdukDerbiSergej JakirovićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti