Ivana Ivanović/PIxsell
Ivana Ivanović/PIxsell

Plavi kut: HNL je bio važniji, ali - dvaput je dvaput! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 03.04.24. | 08:01

Dinamo dolazi na Poljud po drugu pobjedu u četiri dana, Modri žele i Kup, bez kalkulacija

Da je netko, bilo kome u Dinamu, ponudio da izabere jednu pobjedu u dva Derbija na Poljudu, nema sumnje da bi svi izabrali upravo onu subotnju. Ipak je to bio HNL, bila je to pobjeda, koja ostavlja Dinamo čvrsto u borbi za naslov prvaka, bila je to utakmica, koja lomi sezonu. Mnogi bi tada, da su mogli, pristali za tu pobjedu platiti i visoku cijenu - ispadanje iz Kupa! Jer, ne treba nagalašavati da je HNL 'majka svih bitaka', a da je Kup, koliko god bio bitan i zbog novog europskog poretka (prilika za igranje u Europskoj ligi, možda i direktno u skupini), ipak - bonus!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, s obzirom da nitko Dinamu nije uvjetao da se mora odreći Kupa za pobjedu u prvenstvu, Modri su u Split došli po novu pobjedu. Žele i Kup! Što bi rekao onaj vic, da ga malo parafraziramo, HNL je HNL, ali - dvaput je dvaput. Zašto ne pobijediti najvećeg rivala na njegovom terenu dvaput u četiri dana, ako se zato ukaže prilika? A prilika je tu, Dinamo je sad rasterećeniji, puniji samopouzdanja, u psihološkoj prednosti. A to u ovakvim utakmicama čest znači više od same forme ili igračke kvalitete. Splićane je poraz u subotu poljuljao, ostali su bez Livaje, dok Sergej Jakirović ima na raspolaganju uglavnom sve najbolje igrače. I dvojbu koliko njih zamijeniti, kako rasporediti snagu da momčad što bolje izdrži dva Derbija u četiri dana. Utakmicu će početi Petar Sučić umjesto Arijana Ademija, a u odnosu na subotnji Derbi priliku bi umjesto Kaneka trebao dobiti Špikić.

“I kod nas i u Hajduku se očekuje uvijek pobjeda. Psihološki trenutak je na našoj strani jer smo dobili u subotu. Tražit će iskupljenje, ali i mi želimo proći. Ovaj Derbi se igrao otvorenije, otišao je na našu stranu daj Bože da i ovaj ode”, najavio je Sergej Jakirović, svjestan da njegova momčad na Poljud (srijeda, 19 sati) ulazi kao blagi favorit, nakon onoga što se na istom mjestu dogodilo u subotu.

“Dugo nismo osvojili Kup. Jako je važna utakmica zbog svega”, rekao je Dinamov trener. Da, Modri su u zadnjih pet godina osvojili tek jedno Rabuzinovo Sunce, što je serija na kakvu u Maksimiru nisu naviknuli, no, čak i da nema tog detalja, Derbi na Poljudu, da se igra i za paket slatkiša, bio bi sam po sebi dovoljan motiv. Vidjet ćemo kako će sve to utjecati na Dinamove igrače i njihova trenera, kakvu će predstavu ponuditi. S jedne strane, takvi opušteniji, mogu ipak odigrati jednu dobru, razigranu utakmicu, dojmom bolju od svih, koje su dosad odigrali u Derbijima. A s druge, baš suprotno. Dinamo ne mora tražiti pobjedu u 90, niti 120 minuta, ne mora nikamo srljati i loviti bodove. A Jakirović je već i ove sezone pokazao da se u takvim okolnostima najbolje snalazi i da mu takve utakmice najviše leže.

Kakav je efekt pobjeda u HNL-u ostavila na Dinamo (naravno, i na Hajduk) pokazat će ova, večerašnja utakmica; na papiru za Dinamo to, uoči dvoboja, djeluje obečavajuće, svi preduvjeti za odlazak u finale Kupa su na stolu!

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-2-3-1)

Utakmica Hajduka i Dinama u polufinalu Kupa počinje u 19 sati (MaxSport 1 i MaxSport Youtube kanal). Sudac je Fabio Maresca, pomoćnici su Valerio Colarossi i Christian Rossi. VAR sudac je Daniele Paterna, a AVAR Francesco Meraviglia, svi su iz Italije.



Tagovi

GNK DinamoHajdukPoljudHrvatski nogometni kupDerbiRabuzinovo Sunce

Ostale Vijesti