Pitate se zašto je Poljska u prvoj jakosnoj skupini za SP? Evo zašto…

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 16.11.17. | 17:20

Gledaju se rezultati posljednje četiri godine.

Svladavši Novi Zeland na domaćem terenu rano ujutro po hrvatskom vremenu, Peru je postao posljednja reprezentacija koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Rusiju 2018. godine. 32 momčadi koje su se kvalificirale na SP podijeljene su u četiri jakosne skupine od kojih svaka ima osam reprezentacija.

Za predstojeće SP FIFA je mijenjala pravila uvršćivanja reprezentacija u „potove“, te su pred ždrijeb za Rusiju reprezentacije uvrštene u jakosne skupine s obzirom na FIFA-in renking u studenom ove godine.

Tako će u prvoj jakosnoj skupini biti Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska, u drugoj Španjolska, Peru, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj i Hrvatska, u trećoj Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal i Iran, a u posljednjoj Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja i Saudijska Arabija.

>> Evo koja je skupina najbolja za Hrvatsku, a koju bismo željeli izbjeći

Reprezentacije su više-manje realno raspoređene no dvije ipak upadaju u oko. Poljska koja je u prvoj jakosnoj skupini i Peru koji je u drugoj, i to prilično visoko pozicioniran – na drugom mjestu, odmah iza Španjolske.

Pitate se kako su Poljska i Peru tako visoko pozicionirani? FIFA-in renking vrednuje bodove koje je reprezentacija skupila u posljednje četiri godine, s time da se zbrajaju svi osvojeni bodovi iz 2017., 50 posto osvojenih bodova iz 2016., 30 posto bodova iz 2015. i 20 posto iz 2014.

Poljska je tako u kvalifikacijama za SP ostvarila osam pobjeda (od čega šest u 2017.), remi i jedan poraz. Osim toga, Poljska je prošle godine stigla do četvrtfinala Eura u Francuskoj u kojem je nakon penala izgubila od kasnijeg prvaka Portugala.

Poljska je odlično odradila i kvalifikacije za taj Euro, upisavši samo jedan poraz od Njemačke. Osim toga, Poljaci su u navedenom razdoblju odigrali 16 prijateljskih utakmica u kojima su upisali sedam pobjeda, šest remija i tri poraza.

Sve u svemu Poljaci su u posljednje četiri godine odigrali 41 utakmicu, upisavši pritom 24 pobjede, 11 remija i svega šest poraza. Dovoljno za šesto mjesto na FIFA-inoj ljestvici koje im garantira mjesto u prvom „potu“ pred ždrijeb za Svjetsko prvenstvo.

Peru s druge strane u 2017., godini koja donosi 100 posto osvojenih bodova za aktualni renking, nije izgubio niti jednu utakmicu. Ima šest pobjeda i četiri remija. Na prvenstvu Južne Amerike koje je održano 2016. Peru je osvojio grupu ispred Ekvadora, Brazila i Haitija, ali je izgubio u četvrtfinalu nakon lošijeg izvođenja penala od Kolumbije.

Ta Copa America bila je specijalno izdanje povodom 100 godišnjice natjecanja, a u redovnoj Copi, odigranoj godinu dana ranije, Peru je osvojio treće mjesto izgubivši u polufinalu od kasnijeg prvaka Čilea i svladavši Paragvaj s 2:0.

U 2014. godini koja nosi najmanje bodova, Peru je igrao samo prijateljske utakmice u kojima je upisao pet pobjeda i četiri poraza. U svakom slučaju, sjajni rezultati u kvalifikacijama za SP, jedno treće mjesto i jedno četvrtfinale na Copa Americi, razlog su zašto su Peruanci tako visoko plasirani na FIFA-inoj ljestvici i samim time u drugom potu pred predstojeći ždrijeb.

(Foto: Action Images)


Ostale Vijesti