Piće za kojim luduju nogometaši: Kod nas je tradicija, a u svijetu je sad trend

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 16.04.19. | 10:40

Pije se iz posebne šalice, tradicionalno je za južnoameričke zemlje, ali u Europi su ga popularizirali nogometaši poput Messija, Suareza, Higuaina. Hrvatski zet, Argentinac Lucho Ibanez, otkrio nam je u čemu je tajna…

Ako pratite Lionela Messija, Luisa Suareza ili bilo kojeg drugog južnoameričkog nogometaša na društvenim mrežama, primijetit ćete da ih na fotografijama izvan travnjaka često možete vidjeti s neobičnom limenom čašom iz koje viri slamka, ali znate li što je to?

Riječ je o posebnoj vrsti čaja koja se zove „mate“, a Južnoamerikanci su ludi za njim. Prva poveznica između Hrvatske i mate čaja jest hrvatski zet Luis Ibanez, a nedavno je s njim u ruci uhvaćen i hrvatski reprezentativac Dejan Lovren.

„Vidio sam na Instagramu da ga pije, ali ne znam odakle mu i kako je počeo. Valjda mu ga je Roberto Firmino otkrio. On je Brazilac, u zadnje vrijeme svojataju ga i oni, ali mate je argentinsko piće. Dobro, malo i urugvajsko,“ šali se bivši igrač Dinama, a sad Trabzonspora Luis Ibanez.

„Sad ga svi svojataju kad je popularan,“ dodaje. „Ali naši nogometaši su ga prvi počeli reklamirati po svijetu, Lionel Messi i Gonzalo Higuain, potom su počeli Urugvajci poput Suareza, a sad ga možete vidjeti i u rukama europskih nogometaša poput Griezmanna.“

U čemu je onda tajna? Nema nikakve posebne… Elitni nogometaši na razne načine pokušavaju poboljšati svoje performanse izmjenama životnih navika, neki mijenjaju prehranu, a neki, eto, ubacuju u ishranu mate čaj.

„Koliko znam nema neki specifičan učinak na organizam, pije se nekoliko puta dnevno i djeluje na organizam kao svaki drugi napitak tog oblika. Ima jako puno kofeina, odnosno mateina, pa ga ja ne pijem uvečer, ali ujutro i poslije ručka mi je bolji od kave.“

Ima slične prednosti za zdravlje kao i ostali čajevi, ali njegova priprema je svojevrstan ritual u Južnoj Americi.

Radi se u posebnoj šalici, koja ima spremnik za sjeckano lišće yerbe preko kojeg se izlije vruća voda. U obiteljima se servira u jednu šalicu, a na društvenim događajima običaj je dijeliti ga među ostalima u prostoriji. Obično ga se konzumira vrućeg, ali može ga se piti i kao ledeni čaj.

Vjeruje se kako poboljšava fokus i raspoloženje, odnosno umiruje san kad popusti djelovanje mateina. Također, odličan je antioksidans te se koristi pri dijetama, slično kao  zeleni čaj. Sadrži ogromne količine vitamina B i C koje su važne za metabolizam i imuno sustav.

„U Argentini se pije zbog zdravlja, ali i kao obiteljski ritual. U Hrvatskoj, ali i u Turskoj ga još nema za kupiti pa ga meni donosi rodbina kad dođe iz Argentine. Otac i ja smo ga planirali uvesti prije par godina u Hrvatsku, ali tad još nije bio toliko popularan,“ zaključio je Lucho.

(foto: Instagram)

 


Tagovi

Luis IbanezizdvajamoLionel MessiDejan Lovren

Ostale Vijesti