foto: Action Images
foto: Action Images

Pet kapitalnih grešaka Zidanea na klupi Reala koje ga u subotu mogu koštati posla

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 23.10.20. | 09:38

Ovog vikenda čeka nas El Clasico. Ovaj puta u nešto drukčijem ozračju, i to u negativnom smislu, ali bi mogao označiti prekretnicu u tekućem statusu francuskog trenera.

Zinedine Zidane ‘’izabrao’’ je vjerojatno najgori mogući trenutak da izgubi na domaćem terenu od dvije igrački poprilično slabije momčadi.

Prvo je stigla sramotna izvedba priotiv Cadiza nakon čega je uslijedio poraz od Šahtara u Ligi prvaka. Španjolska Marca tim povodom, kao i većina ostalih medija u Španjolskoj, predviđa da bi eventualni poraz u El Clasicu mogao biti njegov zadnji na klupi Kraljevskog kluba. Barem u ovom mandatu.

Novinari madridskog sportskog dnevnika pobrojali su pet najvećih grešaka Zidanea zbog kojih bi u konačnici mogao platiti radnim mjestom.

1. Loš posao u izgradnji momčadi

Ovdje odgovornost dijeli s predsjednikom Florentinom Perezom, no u prvom je planu činjenica da je momčad tijekom ljetnog prijelaznog roka izgubila neke bitne igrače, a jedini dodaci su zapravo povratnici, Martin Odegaard i Alvaro Odriozola.

Dodatan je problem što su obojica trenutno ozlijeđeni i nisu u stanju dati svoj doprinos

2. Kriva procjena u slučaju Jamesa i Isca

Kolumbijac James Rodriguez u dresu je Evertona jedna od najsjajnijih zvijezda dosadašnjeg dijela Premiershipa. Zidane se nadao da će nekad, nekako, to isto postati Isco u Realu, no on je do sada uglavnom zavrijedio samo kritike.

Dovodi se u pitanje Zizouova sposobnost donošenja odluka, odnosno procjena oko toga koga izabrati između ove dvojice. Isco je bio njegov odabir i pokazao se pogrešnim, a povrh svega i sâm Španjolac mogao bi, nagađa se, zatražiti mogućnost za sličan manevar Jamesovom.

3. Slijepo vjerovanje u Marcela

Iako je Brazilac, koji je od 2007. u klubu, jedan od njegovih nedvojbenih velikana, stručnjaci se slažu kako je već neko vrijeme trebao biti marginaliziran. Barem kad je u pitanju sigurno mjesto u početnih 11. U strmoglavom padu je već dvije sezone, a statistika kaže da je od Zidaneova povratka na klupu u proljeće 2019. u 26 utakmica u kojima je startao stiglo osam poraza, dok s druge strane Real nije doživio niti jedan poraz u utakmicama u kojima Marcelo nije započeo.

Postao je drastično nepouzdaniji u obrambenom dijelu te se također ekstremno smanjio njegov odprinos u napadu. Bez obzira na to, Zidane mu ukazuje povjerenje koje on više, po svakoj logici, ne bi trebao uživati.

4. Prodaja Achrafa Hakimija i Sergija Reguilona

Još jedna stavka među greškama koju dijeli s predsjednikom Perezom. Klupska blagajna trebala je ‘’osvježenje’’ te se išlo na prodaju odličnog Marokanca Hakimija za 40 milijuna u Inter i beka Reguilona u Tottenham za 30 milijuna eura.

Oba igrača su u klubu od svojih devet godina starosti no ipak su pušteni nakon što su se vratili s posudbi iz Borussije Dortmund i Seville. Ne samo da su u upitanju fenomenalni mladi igrači, već pokrivaju trenutno možda dvije najproblematičnije pozicije u momčadi.

5. Neizvjesnost oko Luke Jovića, Martina Odegaarda i Viniciusa

Zidane ima, tvrdi Marca, svoj popis igrača koji su ‘’pretplaćeni’’ na mjesto u početnih 11 ukoliko su na raspolaganju. To su Courtois, Ramos, Varane, Carvajal, Casemiro, Kroos, Benzema i Modrić. No također prisutna je nekolicina igrača od kojih se doprinos očekuje, ali je nad njihovim statusom nadvijen velik oblak neizvjesnosti radi ozljeda, oscilacija u izvedbama, a u nekim slučajevima potpunog izostanka dostatnog učinka.

Zidane nema povjerenja u igrače koji nisu bili dijelom njegovih velikih uspjeha s klubom, a pritisak radi tog manjka povjerenja odražava se na njihovoj izvedbi u ono malo minuta što dobiju. Luki Joviću nekoliko je puta govoreno da može potražiti novi klub, da bi poslije startao u utakmici Lige prvaka (Šahtar). Vinicius Jr. biva svako malo mican u i iz momčadi, dok Rodrygo i Odegaard također nisu oduševili.

Ovaj manjak povjerenja u igrače iz drugog plana te one mlađe pred kojima je tek put dokazivanja skraćuje Zidaneovu rotaciju u napornoj sezoni na više frontova u okolnostima golemih rezultatskih očekivanja kakva su uvijek prisutna kad je najveći klub svijeta u pitanju. 


Tagovi

Zinedine ZidaneReal MadridLa LigaLiga prvakaLuka JovićMartin OdegaardAchraf HakimiSergio Reguilon

Ostale Vijesti