Reuters
Reuters

Pet golova u Maroku: "Ubojica Argentine" i talijanski Argentinac odveli prvi saudijski klub u finale Svjetskog prvenstva

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 07.02.23. | 21:45

Nogometaši Al Hilala svladali su zvjezdanu momčad Flamenga, prvaka Južne Amerike. Saudijci će u finalu igrati protiv boljega iz sutrašnjeg dvoboja Real Madrid - Al Ahly.

Prvi put u povijesti jedan saudijski klub igrat će finale FIFA-inog Svjetskog klupskog prvenstva. Prvak Azije iz 2021. u polufinalu turnira, igranom u marokanskom Tangeru, nadvisio je slavni brazilski Flamengo (3:2) za kojeg su igrale brojne i u Europi poznate zvijezde poput Davida Luiza, Artura Vidala, Gabriela Barbose, Pedra, Evertona Ribeira, Gersona, De Arrascaete i drugih.

Apsolutni junaci Al Hilala bili su dvostruki realizator kaznenog udarca Salem Al Dawsari koji je na nedavnom reprezentativnom Mundijalu svojim golom nanio Argentini jedini poraz na turniru. Drugi junak Al Hilala je Luciano Vietto koji je izborio dva jedanaesterca, a onda i zabio za 3:1. Oba pogotka za Flamengo zabio je napadač Brazilske reprezentacije Pedro. Prvi u 20. za 1:1, a drugi u sudačkoj nadoknadi čime je donio nadu svojim navijačima u produžetke. No, ostalo je premalo vremena za potpuni povratak, pogotovo jer je Flamengo cijelo drugo poluvrijeme igrao bez isključenog Gersona.

Al Hilal će u subotu 11. veljače u 20 sati igrati finale protiv boljega iz sutrašnjeg dvoboja Real Madrid - Al Ahly.

Al Hilal nije mogao očekivati bolje otvaranje utakmice. Već u trećoj minuti utakmice Vietto je pobjegao obrani Flamenga, a Matheuzinho ga ruši za kazneni udarac. Precizan s bijele točke bio je Salem Al Dawsari i tako realizirao svoj prvi jedanaesterac na utakmici.

Flamengo je odmah krenuo po poravnanje, a isto je stiglo u 20. minuti utakmice. Matheuzinho se iskupio za skrivljeni penal asistencijom Pedru, koji je majstorskim udarcem s 11 metara iskosa pogodio suparničku mrežu. Nije čudo da ga je Tite vodio u Katar...

Prije gola trebamo napomenuti simuliranje Gersona, koji je početkom godine stigao iz Marseillea za 15 milijuna eura. Dobio je žuti karton, a onda se u sudačkoj nadoknadi prvog dijela dogodio ključni detalj utakmice. Gerson je igrao rukom i usput srušio Vietta koji je izborio i prvi jedanaesterac. Oglasio se VAR, a sudac Istvan Kovacs pokazao je Gersonu isključujući žuti, a Al Hilal je dobio novi jedanaesterac.

Kao što je Vietto izborio i prvi udarac, tako je S. Al Dawsari ponovno bio precizan s bijele točke. Al Hilal je na odmor otišao s prednosti od 2:1, a Flamengo, koji je bio dominantniji, s igračem manje.

Trener brazilskog kluba pokušao je s izmjenama promijeniti tijek igre u nastavku, Flamengo je bio taj koji je morao napasti, vrlo dobru priliku nije iskoristio Gabriel Barbosa. Otvoreni Brazilci s igračem manje ostavili su dosta prostora u svojoj polovici, a to su iskorištavali Saudijci koji su prijetili preko sjajnog Vietta, S. Al Dawsarija ali i njegovog prezimenjaka Khalida koji je u 59. pogodio gredu.

U 70. minuti utakmice Brazilci su petljali, izgubili loptu koja je stigla do dvostrukog strijelca Al Dawsarija koji lijepom loptom pronalazi suigrača koji mu je 'namjesti' dva penala. Argentinsko-talijanski napadač Luciano Vietto gromovitim udarcem matirao je Santosa i donio Saudijcima prednost od 3:1.

Brazilci se nisu predali te su u prvoj minuti sudačke nadoknade uspjeli smanjiti nakon što je Pedro iz blizine pospremio loptu u mrežu i stigao do svojeg drugog gola na susretu. No, tu je bio kraj Flamengovim nadanjima. Unatoč pritisku do isteka 98., Saudijci se nisu uspjeli slomiti, čak je Al Dawsari iz kontranapada zamalo stigao do hattricka, ali mu je pokušaj u 96. obranio Santos.

U dosadašnjim izdanjima FIFA klupskog SP-a slavili su samo klubovi iz Europe i Južne Amerike.



Tagovi

FlamengoAl HilalLuciano ViettoArturo VidalSalem Al Dawsari

Ostale Vijesti