JUAN MEDINA - Action Images
JUAN MEDINA - Action Images

Perez ne odustaje: U demokratskoj Europi, to je nešto što mislim da nikome ne bi palo na pamet

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 24.04.21. | 09:58

Predsjednik kraljevskog kluba i dalje je 'u svojem filmu'.

Predsjednik Real Madrida Florentino Pérez u ekskluzivnom je intervjuu za AS razgovarao o svim problemima oko Europske Superlige. Prvi čovjek kraljevskog kluba ovih je dana, barem u nogometnom svijetu, od strane navijača percipiran kao svjetski neprijatelj broj jedan.

Njegova ideja Superlige je propala prije nego li je zaživjela, iako Perez i dalje vjeruje da se nešto po tom pitanju može promijeniti.

Glavna kritika Superlige je što se protivi nacionalnim, domaćim ligama i ostavlja dojam da riječ o 'privatnom klubu' u koji niti jedna momčad ne može ući sama po sebi. Što kažete na to?

"Nijedan argument nije istinit, ali kao i svim ostalim, i tim se stvarima manipulira. To nije plan koji isključuje klub niti je dizajniran da ide protiv drugih liga. Projekt Superlige najbolje je moguće rješenje, a stvoren je kako bi pomogao nogometu da se izvuče iz krize. Nogomet je ozbiljno oštećen jer je njegovo gospodarstvo uništeno i mora se prilagoditi novoj eri u kojoj živimo. Super liga se ne protivi domaćim natjecanjima i njezin je cilj osigurati dostupnost više novca za sve dijelove nogometa. Koncept je stvoriti veći interes za igre. Niti mislim da promjene koje je UEFA napravila nisu stvarno rješenje problema jer ono što je predloženo nije čak niti poboljšanje trenutnog modela. Također, ne možemo čekati 2024. Ali u svakom slučaju, sigurno smo nešto loše učinili. Pokušat ćemo to preokrenuti i razviti više ideja. Možda je rješenje da igraju četiri najbolje momčadi u svakoj ligi. Ne znam, ali treba nešto poduzeti jer današnja omladina, ona između 14 i 24 godine, napušta nogomet jer smatra da je dosadan u usporedbi s drugim oblicima zabave koji više vole. U cijelom je svijetu četiri milijarde ljubitelja nogometa, a polovica ih je navijača klubova u Super ligi. Nogomet je jedini globalni sport."

Je li gospodarstvo toliko loše stanje, da je, kako kažete, situacija vrlo ozbiljna i da nogomet umire?

2Pogledajmo podatke: nedavno izvješće KPMG-a - samo u prva tri mjeseca pandemije prošle sezone, 12 klubova u Super ligi prijavilo je gubitke od 650 milijuna eura. Do kraja ove sezone, dok će pandemija još uvijek trajati, gubici će biti između 2.000 i 2.500 milijuna eura. Žirondinci [Bordeaux] nedavno su ušli u upravu. Ili ćemo uskoro nešto poduzeti ili će proći još mnogo klubova."

Vaš projekt predlaže jednostavno rješenje koje će povećati prihod - podići razinu igara i stvoriti više osjećaja. Kako se to može učiniti, a da se manji klubovi ne osjećaju uznemireno?

"Stvarnost je takva da će nogometne igre koje su zanimljivije, zabavnije i natjecateljske donijeti više novca. I to će biti za sve, ne samo za nekolicinu, jer će nacionalne lige vrijediti više. I imat ćemo velike iznose za solidarnost, što je važan dio projekta."

Neki sugeriraju da bi ovo sve moglo ići protiv Real Madrida, bilo u pozadini ili na terenu. Koje su vašemisli?

"U demokratskoj Europi u kojoj živimo, to je nešto što mislim da nikome ne bi palo na pamet."


Tagovi

Florentino PerezReal MadridEuropska Superliga

Ostale Vijesti