Pep pronašao pojačanje u igraču koji se nije proslavio protiv Dinama

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 09.09.19. | 13:17

Prvaci Engleske postepeno rade smjenu generacija u veznom redu.

Vezni red Manchester Citya najvažniji je dio momčadi Pepa Guardiole. Katalonski trener na tri pozicije u sredini terena forsira polivalentne igrače koji imaju fantastičan pregled igre, savršenu tehniku, tehničko-taktičku potkovanost i fizičku moć ponavljanja izlaska u konstantan presing.

Upravo zato su mu zlata vrijedni Fernandinho i David Silva, veteranski dvojac koji već godinama oduševljava u Premier ligi. Međutim, obojica su zašla u veteranske godine. Brazilac ej u svibnju napunio 34, dok će Španjolac istu brojku na svojim rođendanskim svijećicama otpuhati i Španjolac nadolazećeg siječnja.

Iako su ovog ljeta uložili 70 milijuna eura u Rodrija, već otprije najavljenim odlaskom ove dvojice nmogometaša, Guardiola će ostati na tek četiri veznjaka u svom kadru, ne računamo li Bernarda Silvu, koji može odigrati na toj poziciji, ali je primarno krilni napadač. Ozljedama skloni Kevin De Bruyne i Ilkay Gundogan uz mladog Phila Fodena te već spomenutog Rodrija, zaokružuje se poprilično tanak kadar za veznu liniju u kojoj Pep igra s tri igrača u startnoj postavi. Poglavito za momčad koja igra na tri fronta – prvenstvo, kup i Liga prvaka.

Iz tog razloga, 48-godišnji strateg je već obavijestio upravu prvaka Engleske kako nije u potpunosti zadovoljan ovoljetnim prijelaznim rokom jer nisu utvrđene zamjene za Fernandinha i Davida Silvu. Međutim, kako prenosi portugalski list Record, njegove potencijalne muke brzo bi trebale biti riješene.

Prema njihovim napisima, 'Građani' su pokazali itekakav interes za igrača Benfice, Florentina Luisa. Riječ je o defanzivnom veznjaku sa odličnim pregledom igre koji je prošlog mjeseca napunio 20 godina. Mnogi navijači zagrebačkog Dinama vjerojatno ga se sjećaju iz one sjajne utakmice u osmini finala na Maksimiru, kada su Modri golom Brune Petkovića iz jedanaesterca upisali minimalnu pobjedu.

Luis je tada odigrao svih 90 minuta uz našeg Filipa Krovinovića, Gabriela i Gedsona Fernandesa u veznom redu, ali Olmo, Gojak i Šunjić uvelike su 'uštopali' vezni red lisabonskog velikana, a sam Florentino Luis je izašao iz igre u 58. minuti utakmice.

Ipak, odigrao je Portugalac s korijenima iz Angole još 11 utakmica u prvenstvu Primeire i dvije u Europskoj ligi, gdje je pokazao da nije 'na lijepe oči' dobio priliku na Luzu. Igra kratkih paseva, presing i čitanje igre njegov je forte, a voli potegnuti desnicom iz daljine.

O tome koliko je dobar u čitanju igre, govori i podatak specijaliziranog statističkog portala Who Scored, prema kojemu je najbolji u portugalskoj ligi kada su u pitanju točna uklizivanja i presječene lopte. U četiri prvenstvene utakmice ove sezone skupio je 31 presječeno dodavanje i uklizivanje ukupno.

Iz svega navedenog, vidljivo je kako bi – sigurno nakon određenog perioda prilagodbe – Florentino Luis bio odlično pojačanje za Građane, poglavito u ovoj fazi lagane smjene generacija. Njegova otkupna klauzula, tvrdi The Guardian, iznosi 60 milijuna eura, ali Benfica se nada da će Luis produžiti ugovor (aktualni traje do 2024. godine) koji će mu odštetnu klauzulu povećati na 100 milijuna eura.

 

 

(Foto: Reuters)


Tagovi

Florentino LuisFernandinhoDavid SilvaRodri

Ostale Vijesti