REUTERS/Alexandros Avramidis
REUTERS/Alexandros Avramidis

PAOK: Simpatiziraju ih Grobari, protiv hrvatskih klubova imaju 4/4, vole naše igrače, a posebno golmane

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 23.02.24. | 14:28

Pred Dinamom su dvije tenzijama nabijene utakmice, jedan vrlo težak, ali ne i neprelazan protivnik.

Dinamo će u osmini finala Konferencijske lige igrati protiv 'starog znanca' hrvatskih klubova, solunskog PAOK-a. Prva utakmica igra se 7. ožujka u Maksimiru, a uzvrat tjedan dana kasnije u Solunu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo je svakako mogao proći dosta lošije u ovoj fazi natjecanja. Aston Villa, Fiorentina, Lille i Fenerbahce jači su suparnici od PAOK-a. Međutim, hrvatski prvak mogao je proći i bolje.

PAOK je trenutno drugoplasirana momčad grčke Super Lige (s bodom manje od AEK-a) i vrlo jaka momčad, što je na svojoj koži, između ostalih, osjetio Hajduk u kvalifikacijama upravo za Konferencijsku ligu. No, osim kvalitete igračkog kadra, problemi koji se vežu uz idućeg Dinamovog protivnika nisu isključivo nogometne prirode. Nažalost, previše novinskih redaka ispisano je o posljednjem gostovanju Dinama u Grčkoj. Navijači PAOK-a na glasu su kao jedni od najradikalnijih u Europi, pobratimljeni su s beogradskim Grobarima, a posebno se 'napale' kada im u goste stiže jedan hrvatski klub.

Dinamovi navijači su, upravo zbog nereda u Grčkoj, dobili zabranu gostovanja do kraja sezone, a za ovaj susret sigurno će uslijediti i zabrana gostovanja navijačima PAOK-a u Zagrebu. Prema tome, obje utakmice trebale bi se odigrati u 'paklenim' i naelektriziranim atmosferama, ali bez gostujućih ultrasa.

PAOK je posljednjih godina dobio epitet 'krvnika' hrvatskih klubova. Posljednja PAOK-ova žrtva bio je splitski Hajduk kojeg je PAOK izbacio u trećem pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Prvi dvoboj na Poljudu završio je rezultatom 0-0, a Hajduk je teško stradao u Solunu s 0-3 i oprostio se od Europe već sredinom kolovoza.

U doigravanju Konferencijske lige 2021./22. PAOK je iz Europe izbacio Rijeku. Prvi dvoboj u Solunu završio je rezultatom 1-1, no PAOK je na Rujevici bio bolji s 2-0. Te sezone Bijelo-crni stigli su do četvrtfinala natjecanja u kojem su s ukupnih 1-3 izgubili od Marseillea.

PAOK-ova žrtva 2015. godine bila je i Lokomotiva. Lokose je u pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu tada vodio Ante Čačić, a PAOK - Igor Tudor! Čačić je u Zagrebu iznenadio svojeg mlađeg kolegu s 2-1, no Tudor je u uzvratu uzvratio sa 6-0 i prošao dalje. PAOK je te sezone izborio grupnu fazu natjecanja, no nakon četiri remija i dva poraza oprostio se od Europe u prosincu.

Dakako, PAOK je crnim slovima ostao zapisan i u Dinamovoj povijesti. U sezoni 2010./11., kada je Dinamo vodio Vahid Halilhodžić, Plavi su skupinu Europske lige otvorili 2-0 pobjedom nad Villarrealom, no u drugom kolu pokleknuli su u Solunu s 0-1. Uzvrat se igrao u posljednjem kolu u Maksimiru. Dinamu je za prolaz trebala pobjeda, igralo se na temperaturi debelo ispod ništice, a ispunjeni Maksimir u crno je odveo Dimirtis Saplingidis.

OSAM HRVATA NOSILO DRES BIJELO-CRNIH

Osim Dominika Kotarskog, koji je od ljeta 2022. jedinica PAOK-a, u Solunu je igralo još sedam Hrvata. Zanimljivo, Kotarski je treći vratar u PAOK-ovom dresu. Prvi je bio Tonći Gabrić koji je u Solun stigao 1991. iz Rijeke, a 2009. na vrata PAOK-a stao je Dario Krešić. Neposredno nakon dolaska Kotarskog PAOK je napustio Antonio Mirko Čolak, a dres Bijelo-crnih nosila su i tri Dinamova igrača od kojih je jedan i dalje standardno član zagrebačkog sastava. Riječ je, dakako, o Josipu Mišiću koji je u PAOK-u proveo sezonu i pol kao posuđeni igrač iz Sportinga. Mišić je s PAOK-om 2019. osvojio duplu krunu i proglašen je najboljim igračem tadašnjeg prvaka Grčke. Za PAOK je ukupno upisao 42 nastupa, zabio je sedam golova i upisao 11 asistencija. Gordon Schildenfeld pojačao je PAOK 2013., ali se u Grčkoj zadržao samo jednu polusezonu. Marin Leovac u PAOK je stigao 2015. iz Rijeke, a otišao 2018. u Rijeku. Posljednji igrač koji je nosio dres PAOK-a bio je bivši igrač Hajduka Goran Milanklo u sezoni 1994./95.

DRUGA MOMČAD SUPER LIGE

PAOK je trenutno drugoplasirana momčad grčke Super lige s bodom manje od AEK-a i jednakim brojem bodova kao i Panathinaikos (51). PAOK je nednavno nanizao sjajnu seriju u prvenstvu Grčke od 12 pobjeda i jednog poraza u 13 utakmica, u međuvremnu je prošao sva kola Kupa i osvojio skupinu Europske lige bez poraza ispred Eintrachta, Aberdeena i HJK-a. U 19 utakmica u svim natjecanjima PAOK je u tom periodu imao 17 pobjeda, remi protiv Aberdeena i poraz od Arisa u prvenstvu.

No, u posljednje četiri utakmice Dinamov idući protivnik nije uspješno zaključio četiri derbija. U prvenstvu je u dvije utakmice na domaćem terenu remizirao s AEK-om (1-1) i izgubio od Olympiacosa 1-4. Između ta dva derbija izgubio je na svojoj Toumbi od Panathinaikosa u Kupu s 0-1, a prije dva dana pobijedio je PAO u Ateni s istim rezultatom u uzvratu, ali je Dinamov prijateljski klub prošao u finale boljim raspucavanjem jedanaesteraca.

PAOK je, prema tome, u posljednjih 10 dana prepustio čelo ljestvice i ostao bez finala Kupa...

Vrijedost PAOK-a prema TM-u je 71.8 milijuna eura, odnosno 0.25 milijuna više od DInamove (70.85).

Vrata PAOK-a čuva donedavni U21 hrvatski reprezentativac Dominik Kotarski, a najveća zvijezda momčadi, ujedno i prvi ovosezonski strijelac PAOK-a s 14 pogodaka, je srpski ofenzivac Andirja Živković. No, najvrjedniji igrač PAOK-a je mladi 20-godišnji Grk Giannis Konstantelias, vršnjak Dinamovog Martina Baturine s kojim dijeli i igraču poziciju, ali hrvatski reprezentativac prema TM-u vrijedi osam milijuna više od Konstantelisa....

Dinamu će opasnost prijetiti i od Brazilca Marcosa Antonija koji je stigao na posudbu iz Lazija, Bugarina Kirila Despotova (12 pogodaka), te Engleza rođenog u Španjolskoj Brandona Thomasa.

Trener PAOK-a je poznati rumunjski trener, Razvan Lucescu, sin još poznatijeg (i puno trofejnijeg) Mircea Lucescua. Lucescu je prvi put vodio PAOK u periodu od 2017. do 2019. kada je osvojio naslov prvaka (treći i posljednji u PAOK-ovoj povijesti i prvi nakon 1985.), dva Kupa (2018. i 2019.), a 2018. je završio drugi. U svojem drugom mandatu (od ljeta 2021.) nije osvojio trofej, ali je u prvenstvu završio drugi 2022., a u dva navrata (2022. i 2023.) izgubio je i finale Kupa.

Pred Dinamom su dvije tenzijama nabijene utakmice, jedan vrlo težak, ali ne i neprelazan protivnik.

Mogući sastav PAOK-a (4-2-3-1)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

PAOKDinamo ZagrebGNK DinamoKonferencijska ligaJosip Mišić

Ostale Vijesti