PAOK na „ex-yu“ pogon: Tri Hrvata, dva Srbina i kapitalac iz Barce

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 21.09.20. | 10:47

Nakon što su neočekivano izbacili Benficu u trećem pretkolu Lige prvaka, i to nakon što su Portugalci potrošili rekordnu sumu na pojačanja ovog ljeta (Nunez, Everton, Pedrinho, Waldschmidt, Gilberto i Vertonghen), apetiti navijača i uprave PAOK-a poprilično su narasli. Grci napadaju plasman u Ligu prvaka, a u ključnom dvomeču igraju protiv Krasnodara.

Nakon što su neočekivano izbacili Benficu u trećem pretkolu Lige prvaka, i to nakon što su Portugalci potrošili rekordnu sumu na pojačanja ovog ljeta (Nunez, Everton, Pedrinho, Waldschmidt, Gilberto i Vertonghen), apetiti navijača i uprave PAOK-a poprilično su narasli.

Do ulaska u Ligu prvaka dijeli ih još samo dvomeč u play-offu sa ruskim Krasnodarom, a kako bi napravili sve što je u njihovoj mogućnosti da taj plasman i ostvare, odlučili su se pojačati na nekoliko pozicija.

Najbitnije pojačanje stiglo im je potpuno besplatno i to upravo iz Benfice. Andrija Živković, 24-godišnje srpsko krilo, po isteku je ugovora potpisao dvogodišnju suranju s aktualnim grčkim viceprvakom i, da stvar bude gora po klub s Luza, zabio je za pobjedu protiv njih prošlog tjedna i tako svoj bivši klub gurnuo u velike financijske probleme zbog ogromne rastrošnosti ovog ljeta koju neće moći financirati premijama Lige prvaka.

Uprava solunskog kluba nije pretjerano trošila ovog ljeta – kao slobodni igrači dovedeni su 29-godišnji veznjak Stefan Schwab iz bečkog Rapida te 19-godišnji Georgios Vrakas koji je nakon dvije godine u Napoliju vraćen u svoj matični klub.

Jedine novce koje su potrošili otišli su na dvojicu 21-godišnjaka, lijevog beka Adriana Nilsena Pereiru i veznjaka Dinamo Tbilisija, Nikoloza Ninua na koje je sveukupno potrošeno tek 1,6 milijuna eura.

Do jučer.

Upravo je u nedjelju navečer dogovoren transfer novopečenog hrvatskog reprezentativac Antonija Mirka Čolaka. Po svemu sudeći on će im biti najskuplje pojačanje ovog ljeta jer će Rijeci biti isplaćeno tri milijuna eura odštete uz 15% iznosa od sljedećeg transfera. Golgeter koji je prije četiri dana napunio 27 godina potpisat će trogodišnji ugovor prema kojemu će godišnje inkasirati 450 tisuća eura plaće.

 

 

Dojučerašnji Rijekin strijelac tako će se na Toumba stadionu priljučiti još jednom Hrvatu – i još jednom bivšem Riječaninu – Josipu Mišiću. 26-godišnji Vinkovčanin bio je motor pokretač u momčadi trenera Abela Ferreire, odigrao je lani 25 prvenstvenih utakmica i zabio pet golova uz osam upisanih asistencija.

Međutim, doživio je peh, pronašli su mu cistu na preponi te je morao na operacijski stol. Ipak, s obzirom na važnost u momčadi njemu je PAOK produžio posudbu na još jednu godinu (inače je igrač lisabonskog Sportinga), a kako bi mu našli zamjenu dok se ne oporavi grčki velikan se okrenuo trećem Hrvatu.

Kristijan Bistrović je na meti PAOK-a, žele ga dovesti na posudbu iz moskovskog CSKA, a ovaj posao je lako ostvariv jer hrvatski U21 reprezentativac je u drugom planu u Rusiji. Iako je minulog vikenda zabio gol za pobjedu, to je napravio tek nakon ulaska s klupe, što mu je standardna "pozicija" u momčadi Viktora Gončarenka.

Odlazak na posudbu bio bi dobitna formula za sve tri strane jer su sve glasnije priče da bi Omar El Kaddouri mogao otići u Standard iz Liegea te bi PAOK tako imao pravu balkansku osovinu jer osim trojice Hrvata u klubu je i Živkovićev sunarodnjak i prezimenjak među vratnicama 31-godišnji Živko Živković koji je jako dobro branio protiv lisabonskog giganta, a kao rezervna stoperska opcija je bosanskohercegovački nogometaš Marko Mihojević.

I za kraj prava poslastica za navijače Solunjana.

Španjolski mediji na čelu s katalonskim Sportom i madridskom Marcom prenose kako je klub dogovorio posudbu Barceloninog desnog beka Mousse Waguea. Uskoro 22-godišnji senegalski reprezentativac nije u Koemanovima planovima, a nakon posudbe u Nicei zadnje polusezone, gdje je stigao odigrati tek pet utakmica prije izbijanja pandemije, vratio se natrag na Camp Nou, a sada je pred dolaskom u Grčku.

Wague je za Blaugranu odigrao tek tri službene utakmice prošle godine, jednu u La Ligi i čak dvije u Ligi prvaka, u pobjedama nad Interom i Borussijom Dortmund.

Dogovor o posudbi praktički je postignut, ali iznos koji bi PAOK trebao isplatiti još nije poznat. Wague sada treba samo proći liječnički pregled i mogao bi zaigrati u uzvratnom susretu u Solunu 30. rujna protiv Krasnodara.

(Foto: Srećko Niketić/Pixsell)


Tagovi

Josip MišićKristijan BistrovićAntonio-Mirko ČolakAndrija ŽivkovićPAOK

Ostale Vijesti