Palaversin je treći najunosniji transfer Hajduka - ovo je „top 10“ (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 28.01.19. | 09:13

Mladi veznjak postaje igrač Manchester Citya.

Jučer je stigla vijest o transferu mladog veznjaka Hajduka, Ante Palaverse, u redove Manchester Citya. Engleski prvak će isplatiti Splićanima 4,8 milijuna eura u prvom navratu, a igrač će ostati na Poljudu sljedećih godinu i pol dana. Nakon tog perioda, 'Bili' će inkasirati još milijun i pol eura, što će sveukupno Hajduku donijeti 6,3 milijuna eura za transfer 18-godišnjaka.

Ovaj transfer je treći najunosniji u povijesti hrvatskog nogometnog velikana. Vodeći se službenim svotama prema Transfermarktu sastavit ćemo imaginarnu momčad od top 10 najunosnijih izlaznih transfera Hajduka uz jedanaestog Palaversu.

Najvrijedniji eksponat u Hajdukovoj povijesti bio je Nikola Vlašić. Trenutni ofenzivac CSKA iz Moskve napustio je redove Splićana prije godinu i pol dana u transferu vrijednom 10,8 milijuna eura. Tada je potpisao za Everton u kojemu nikada nije dobio pravu šansu. Iz tog razloga je prošlog ljeta otišao na posudbu u rusku prijestolnicu gdje naprosto briljira. U prvenstvu je 21-godišnjak postigao 4 pogotka, a najviše se dokazao na najjačoj sceni u Ligi prvaka gdje je poentirao čak 3 puta, a zabijao je i aktualnom prvaku Real Madridu.

Nakon Nikole – Nikola. Nepunih 10 godina stariji Vlašićev imenjak, Kalinić, otišao je iz Hajduka sada već davne 2009. godine. U kolovozu je potpisao za nekadašnjeg prvaka Engleske, Blackburn, a transfer je iznosio 7 milijuna eura. Nakon Premiershipa, gdje se nikada nije uspio dokazati, zaigrao je za Dnipro. U Ukrajini se nametnuo što mu je donijelo transfer u Fiorentinu gdje je igrao u životnoj formi.Nakon toga uslijedila prvo posudba u Milan, pa i otkup ugovora, ali nakon samo godine dana odlazi u Atletico Madrid, a sada je vrlo blizu odlasku iz Španjolske.

Nakon ovog dvojca slijedi već spomenuti transfer Palaverse za 6,3 milijuna eura, do sada je treće mjesto držao Senijad Ibričić. Bosanskohercegovački veznjak je bio miljenik Torcide, a nakon dvije i pol sezone u bijelom dresu sa 25 godina je otišao u moskovski Lokomotiv za 5 milijuna eura. Više nikad nije zaigrao na razini kao što je igrao u HNL-u, a trenutno nastupa za slovenski Domžale.

Sljedeći na popisu je Niko Kranjčar. Nakon šokantnog transfera iz zagrebačkog Dinama u redove mrskog rivala, osvojio je naslov prvaka Hrvatske te je nakon godinu i pol dana osigurao transfer u Portsmouth za 4 i pol milijuna eura. Dobre igre u 'Pompeyu' zaradile su mu transfer u Tottenham gdje je jedno vrijeme činio hrvatsku koloniju sa Modrićem, Ćorlukom i Pletikosom. Posljednji klub mu je bio Glasgow Rangers, a od ožujka je bez kluba.

Peti na listi (ako ne računamo Palaversu) je Ivan Strinić. Hrvatski reprezentativac je na zimu 2011. godine, u istom prijelaznom roku kad i Ibričić, napustio Hajduk koji je od Dnipra zaradio 4 milijuna eura. Prošlog ljeta je osvojio srebro s Vatrenima, a trenutno je u fazi oporavka od manjih problema sa srčanim mišićem te se ubrzo očekuje njegov nastup za Milan.

Sljedeći na popisu je jedan veliki 'flop' od kojega se mnogo očekivalo. Ante Vukušić, poznat i kao 'sinjski dijamant', na ljeto 2012. godine prešao je u redove Pescare za 3,7 milijuna eura kao 21-godišnji napadački potencijal. Međutim, on se tamo nikada nije snašao. Seljakao se na posudbama u Lausannei, Beveru, a potom je otišao i u Greuther Furth. Nije išlo ni u Njemačkoj, nastavio je svoju karijeru potom u Tosnu iz Rusije, zatim i u poljskoj Olimpiji, a od rujna nastupa za slovensko Krško.

Najunosniji transfer Bijelih u prošlom mileniju bio je onaj Igora Tudora u Juventus. Kao 21-godišnjak je 'Tušo' otišao u redove stare dame, a Hajduk je tada zaradio, također, 3,7 milijuna eura. Bivši hrvatski reprezentativac i nekadašnji trener splitskog kluba u Torinu je igrao 7 godina, nakon čega je otišao u Sienu, a karijeru je završio u matičnom klub.

Vraćamo se brzo u aktualnu sezonu. Početkom ove natjecateljske godine, Splićani su prodali Tomu Bašića u redove Bordeauxa za 3,5 milijuna eura. Mladi defanzivni veznjak – koji je u našoj postavi silom prilika preselio u obranu – polako se nameće u redovima Žirondinaca, a ima potencijal postati jednim od kvalitetnijih veznjaka u Ligue 1.

 Napokon i jedan vratar. Najvrijedniji eksponat u Hajdukovoj povijesti sa rukavicama na ruci je Lovre Kalinić. 'Sveti Lovre' je uvijek bio strpljiv momak. Ove godine je konačno dočekao reprezentativnu 'jedinicu', a i svoj inozemni transfer ostvario je tek sa 26 godina. U zimskom prijelaznom roku prije dvije godine ostvario je transfer u Gent za 3 milijuna eura, a u Belgiji je bio proglašen najboljim vratarom lige. Time je zaslužio i novi transfer, a pojačao je redove Aston Ville prošlog ljeta za dvostruko veći iznos kojega je Hajduk dobio za njega dvije godine prije.

Top 10 zaokružuje još jedan veznjak koji je otišao kao 'golobradi' mladić. Riječ je o Andriji Baliću koji je 19-godišnjak svoje talente odnio u Udine. Drugi najtrofejniji hrvatski klub inkasirao je 3 milijuna eura, ali mladi hrvatski reprezentativac se nikada nije uspio nametnuti te je prije nekoliko dana otišao na posudbu u redove nizozemskog prvoligaša Fortune Sittard.

S tim smo zaokružili našu momčad, a vrijedi napomenuti da je Hajduk 3 milijuna eura zaradio još i od prodaje vratara Karla Letice u Club Brugge, nakon čega slijede transferi Ante Rukavine (Panathinaikos – 2,8 milijuna eura), Marija Pašalića (Chelsea – 2,5 milijuna eura), Drage Gabrića (Trabzonspor – 2,5 milijuna eura) i Roberta Jarnija (Bari – 2,5 milijuna eura).

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Ivan StrinićLovre KalinićAndrija BalićIgor TudorAnte VukušićToma BašićNiko KranjčarSenijad IbričićNikola KalinićNikola VlašićAnte Palaversa

Ostale Vijesti