Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Pad koncentracije Moharramija i 'milimetarsko' zaleđe Drmića koštali Dinamo boda u Salzburgu

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 05.10.22. | 20:07

U dosta izjednačenoj utakmici na Red Bull Areni domaća momčad svladala je Dinamo s 1:0 i barem privremeno izbila na vrh ljestvice.

Red Bull Salzburg i Dinamo odigrali su jednu vrlo izjednačenu i zanimljivu utakmicu koja je zaključena minimalnom pobjedom domaće momčadi. Jedini pogodak na utakmici zabio je Noah Okafor udarcem s bijele točke u 71. minuti, nakon što je Andreas Ulmer pobjegao Sadeghu Moharramiju koji ga je povukao i domaćoj momčadi zaradio kazneni udarac.

U 94. minuti Josip Drmić krasno je glavom zabio za erupciju dijela tribina na kojoj su se nalazili Bad Blue Boysi, no pomoćni sudac signalizirao je zaleđe. Dinamo je još jednom dokazao i pokazao da može igrati na najvišoj razini, no ovim porazom pao je na (minimalno) treće mjesto ljestvice.

Uzvrat se igra za šest dana na Maksimiru.

Izjednačenu utakmicu pratila je i izjednačena borba na ispunjenim tribinama vrlo lijepog salzburškog zdanja. Na utakmici je prisustvovalo 28.864 gledatelja. Iako se očekivalo da će brojčano slabiji, ali glasniji Bad Blue Boysi Dinamu pripremiti domaćinsku atmosferu, domaći navijači bili su vrlo glasni i kroz cijelu utakmicu parirali

Oba trenera na teren su poslala formacije kakve su bile predviđene i prije početka susreta. Matthias Jaissle je umjesto očekivanog 19-godišnjeg Lucasa Hourna Douatha u sastav uvrstio Maurisa Kjaergaarda, a na ‘šesticu’ svojeg romba postavio Nicolasa Seiwalda. Na poziciji desnog stopera u Dinamovoj 3-5-2 formaciji prednost ispred Rasmusa Lauristena u prvih 11 dobio je Kevin Theoiphile Catherine.

Dinamo se od samog početka utakmice dobro nosio s visokim presingom Red Bulla, a na kojeg su upozoravali svi stručnjaci s kojima smo pričali prije utakmice. Nakon očekivanog početnog pritiska domaće momčadi, Plavi su uspjeli ‘stati’ na loptu te su prvi opasno zaprijetili na utakmici. Lopta je stigla do Josipa Mišića koji s 20 metara gađa gornji kut Köhnovog gola, no domaći vratar lijepom paradom otklanja opasnost.

Dinamovi navijači zanijemili su kada je Kevin Theophile krivo izbio loptu, Noah Okafor krenuo je sam na Domagoja Livakovića, no Sadegh Moharrami otklonio je opasnost. Na drugoj strani opet prijeti Dinamo! Večeras sjajni Josip Mišić, koji je bio upitan za ovu utakmicu, proigrao je Ivanušeca koji se sjurio sam na Köhna iskosa i slabijom lijevom nogom pucao direktno u austrijskog vratara. A onda, na drugoj strani nova pogreška Dinamove obrane. Sada su akciju zakuhali Josip Šutalo i Moharrami, a stvar je spasio – Theophile i tako se odužio Irancu na spašavanje njegove ranije pogreške.

Prva četvrtina utakmice bila je iznimno dinamična, igralo se s puno trke, a obje momčadi u dvoboj su ušle otvorenog garda.

U drugoj četvrtini utakmice tempo je ipak malo splasnuo. U nekoliko navrata vidjeli smo odbijanja u kaznenim prostorima obje momčadi, no lopta na kraju nije završila u golu. Treba reći da sudački kriterij latvijske trojke, predvođene Andrisom Treimanisom nije bio najujednačeniji. Na prvi grublji prekršaj Dinama Bruni Petkoviću je udijelio javnu opomenu, a s druge je strane u tri navrata progledao kroz prste igračima domaće momčadi, a u jednom je trenutku nehotično spriječio obećavajući napad zagrebačke momčadi.

Sve u svemu u prvom smo dijelu, po svim kriterijima, gledali jednu prilično izjednačenu utakmicu, kako na terenu tako i na tribinama. Bad Blue Boysi bili su uobičajeno glasni, a dobro su se držali i domaći ultrasi koji su neprekidno svih 45 minuta.

Dinamo je u nastavak utakmice ušao prilično grogiran. Salzburg je pojačao presing, preuzeo kontrolu nad situacijom na terenu, a Plave je u 55. pomazila sreća. Benjamin Šeško je pucao glavom nakon ubačaja iz kuta i pogodio Livakovića ravno u lice, da bi iz odbijanca Okafor poslao loptu visoko iznad gola. Dinamo je opasno živio u tim trenucima, ali je preživio.

I, kada su Plavi potpuno umrtvili utakmicu, Andreas Ulmer pobjegao je Moharramiju koji ga je povukao, a latvijski sudac bez razmišljanja pokazao na bijelu točku. Loptu je na kreč postavio Okafor, poslao Livakovića u desnu, a loptu u lijevu stranu Dinamovog gola. Tribine su eruptirale, Salzburg je poveo 'ni iz čega'.

Tek tada je Ante Čačić napravio prvu izmjenu, izvadio je Theophilea, a onda i Oršića i Moharramija, a u igru ubacio Josipa Drmića, Darija Špikića i Petra Bočkaja te je formaciju iz 3-5-2 promijenio u 4-4-2.

Ta rošada odmah je urodila plodom, Ivanušec je s lijeve strane proigrao Drmića koji je izbio sam na Kohna, no domaći vratar obranio mu je udarac iako je pitanje bi li gol bio priznat budući da se Drmić nalazio na granici zaleđa.

Dinamo je krenuo 'va banque'. Plavi su često stizali u kazneni prostor gostiju, no neodstajao je zavrni potez. Takva igra ostavila je dosta prostora u Dinamovoj obrani, Salzburg je na kraju mogao i uvjerljivije slaviti, no Seiwald je pucao preko gola iskosa, a Benjamin Šeško izbio je sam pred Livakovića koji mu je sjajnom reakcijom skinuo udarac.

Uzvrat se igra idući utorak (11. studenog) na Maksimiru. Dinamo je svoju prvenstvenu utakmicu protiv Istre 1961 odgodio, a Salzburg će u subotu gostovati kod Altacha.

Red Bull Salzburg – Dinamo 1:0

Stadion: Red Bull Arena Salzburg

Gledatelja: 28.864

Strijelci: 1:0 Okafor-11m (71., Ulmer)

Sudac: Andris Treimanis (Latvija), pomoćnici: Haralds Gudermanis, Aleksejs Spasjonnikovs (Latvija), VAR: Tiago Martins (Portugal), AVAR: Benoit Millot (Francuska)

Žuti kartoni: Petković 27., Moharrami 68., Ristovski (90+4.), Ademi (90+5.) (Dinamo)

Crveni kartoni:

Red Bull Salzburg (4-4-2, romb): Köhn – Dedić, Solet, Pavlović, Ulmer (od 80. Wöber)– Sewald – Capaldo, Sučić (od 92. Gourna Douath), Kjaergaard – Okafor (od 79. Adamu), Šeško

Dinamo (3-4-1-2): Livaković – Theophile (od 76. Drmić), J. Šutalo, Perić – Moharrami (od 80. Špikić), Mišić, Ademi, Ljubičić – Ivanušec (od 87. Baturina) – Petković, Oršić (od 80. Bočkaj)

Liga prvaka, 3. kolo

Srijeda, 5. listopada

Skupina E

Red Bull Salzburg - Dinamo 1:0

Chelsea - Milan, 21.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLiga prvakaRed Bull Salzburg

Ostale Vijesti