Ovo su derbiji u ligama petice koje ne smijete propustiti

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 15.12.17. | 13:21

Pred nama je jedan od posljednjih nogometnih vikenda ove sezone.

Dok će „ludi“ Englezi do kraja 2017. odigrati još četiri prvenstvena kola, u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj ovog se vikenda igra pretposljednje, a u Njemačkoj posljednje kolo ove godine.

Stoga, donosimo vam najbolje utakmice iz svake od pet najjačih liga Europe uz prijedloge što na njih odigrati.

Premiership

Manchester City - Tottenham

Građani su u prošlom kolu došli do 15. prvenstvene pobjede u nizu i skinuli su rekord Wengerovih „Invinciblesa“ iz sezone 2003./04. Pep Guardiola je trenutno u lovu na samoga sebe, odnosno rekord u ligama petice koji je postavio s Bayernom od 19 pobjeda u nizu.

Da se prestigne, morat će upisati pet pobjeda, a najteža utakmica slijedi mu sutra, protiv Tottenhama na Etihadu. Građani su u ovom trenutku vjerojatno najdominantnija momčad Europe, dok Tottenham igra dobro, ali ipak razinu ispod Cityja.

Spursi su osvojili grupnu fazu Lige prvaka ispred Real Madrida, a u prvenstvu su četvrti s 31 osvojenim bodom, odnosno 18 manje od Cityja. Nakon serije loših rezultata momčad Mauricija Pochettina je upisala dvije uzastopne pobjede što je podignulo moral u momčadi.

Dvoboji između ova dva kluba tradicionalno su vrlo efikasni. U posljednjih 12 utakmica palo je čak 50 golova (više od 4 po utakmici), tako da ovdje igramo na pobjedu Cityja i više od 3 gola.

Ligue 1

Lyon - Marseille

PSG ima devet bodova prednosti ispred Lyona, Monaca i Marseillea, imaju uvjerljivo najbolju i najvrjedniju momčad lige te već sada možemo reći, prije kraja prve polovice prvenstva, kako će Parižani vratiti trofej namijenjen prvaku Francuske u svoje vitrine.

Zato je iznimno interesantna borba za drugo mjesto i izravni plasman u Ligu prvaka. Nakon 17. kola Lyon, Monaco i Marseille imaju po 35 bodova. Dok Monaco danas gostuje kod St. Etiennea, Lyon i Marseille u nedjelju igraju izravni dvoboj u Lyonu.

Obje momčadi nakon 17 kola imaju jednak učinak, s 10 pobjeda, pet remija i dva poraza, primili su jednak broj pogodaka (19), s time da je Lyon zabio sedam golova više (42 u odnosu na 35).

Liječnički karton kod obje ekipe nije previše velik, a u posljednjih šest međusobnih utakmica čak pet je završilo neodlučeno. S obzirom na domaći teren, ovdje igramo 1X i oba daju gol.

Serie A

Torino - Napoli

U seriji A ovog vikenda nema izrazitih derbija. Vodeći Inter dočekuje Udinese, Roma Cagliari, a Juventus ide na noge neugodnoj Bologni. Najteže će biti drugoplasiranom Napoliju koji gostuje kod devetog Torina.

Napoli se nalazi u maloj krizi, osim što je ispao iz Lige prvaka, u prvenstvu je nanizao dva kola bez pobjede i čelo tablice prepustio Interu. Također, Napoli je u posljednja tri kola zabio svega jedan pogodak.

S druge strane Torino za poraz ne zna osam kola, a u tom razdoblju je uzeo bod na gostovanjima kod Intera i Milana, a svladao je i odlični Lazio u Rimu, u prilično kontroverznoj utakmici.

Zbog ofenzivnog karaktera obje momčadi i dobre forme Torineza ovdje igramo oba daju i 3+. Očekujemo zanimljivu utakmicu s dosta pogodaka.  

Bundesliga

Eintracht Frankfurt - Schalke

U Bundesligi je slična situacija kao i u Premiershipu, odnosno Ligue 1. Bayern je nakon 16. gotovo sigurni prvak. Bavarci imaju devet bodova prednosti ispred Schalkea, a zbog svoje kvalitete možemo biti sigurni kako do kraja sezone neće ispustiti tu prednost.

Tako da se i ovdje vodi grčevita borba za drugo mjesto. Razlika između drugog Schalkea i osme Borussije Monchengladbach je svega četiri boda, s time da četiri manje od Rudara ima i Eintracht.

Kovačev klub se pobjedom na domaćem terenu može približiti Schalkeu na bod zaostatka, no Eintracht će teško do pobjede jer Rudari igraju sjajno. Bez poraza su od 23. rujna, odnosno 11 utakmica upisali.

S druge strane Eintracht ima dva poraza u posljednja četiri kola i to oba minimalna (0:1) na domaćem terenu od Bayerna i Bayera. Tako da ovdje igramo dvoznak na goste, ali i 0-3 pogotka. Naime, u posljednjih pet utakmica između ova dva protivnika palo je svega pet pogodaka, tako da ne vjerujemo kako će u ovoj utakmici pasti četiri ili više.

Primera

Eibar - Valencia

Još jedna liga bez izrazitog derbija. Doduše, derbi bi bio dvoboj između 8. Leganesa i 4. Reala, ali Madriđani se nalaze na Svjetskom klupskom prvenstvu te je ta utakmica odgođena.

Stoga će najzanimljivije biti između 13. Eibara i drugoplasirane Valencije. Eibar se nalazi u dobroj formi, nakon tri uzastopna trijumfa u prošlom su kolu odigrali neriješeno kod jakog Getafea i trenutno su sigurni od zone ispadanja.

Valencia je pak protiv Celte prekinula seriju od dvije utakmice bez pobjede i ostala je pet bodova iza Barcelone. S obzirom na to da će Katalonci vjerojatno svladati Deportivo na Camp Nou, Valencia ovo mora pobijediti kako bi ostala u utrci za naslov.

Ovdje igramo dvoznak na goste i tri ili više golova. Valencia je bolja momčad i treba slaviti u ovoj utakmici, a ovo će ujedno biti i dvoboj drugog najboljeg napada i jedne od najlošije obrane lige.

(Foto: Action Images)


Tagovi

bet analizabet vodič

Ostale Vijesti