Ovo su četiri najbolja hrvatska golgetera - zajedno zabili 44 golova, a tek jedan je u reprezentaciji!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 19.03.16. | 13:25

Nikola Kalinić, Ante Budimir, Ivan Santini i Damir Kreilach, hrvatski su nogometaši koji uspješno igraju u inozemstvu.

Malo je samo reći uspješno. Odlični su u svojim klubovima i trenutno su najbolji hrvatski strijelci u klubovima izvan Lijepe naše. Ante Budimir je trenutno na brojci od 13 pogodaka za svoj Crotone u drugom razredu talijanskog nogometa, Nikola Kalinić je zabio 11 golova za Fiorentinu u Serie A, dok su se Damir Kreilach i Ivan Santini za svoje klubove, Union Berlin u drugoj njemačkoj ligi i belgijskog prvoligaša Standarda iz Liegea, po deset puta upisali kao strijelci.

Hrvatski golgeteri su do sada u svojim klubovima ukupno gledajući zajedno zabili 44 ligaška pogotka, a samo je jedan među njima zaslužio poziv izbornika Ante Čačića u hrvatsku reprezentaciju, to je Nikola Kalinić, a ostali? Nadamo se da će i njihovo vrijeme doći...

ANTE BUDIMIR (Crotone)

Ante Budimir predvodi listu trenutno najboljih strijelaca hrvatskih nogometaša u inozemstvu i pravi je junak talijanskog drugoligaša Crotonea, u kojem je na posudbi iz St.Paulija. Pomogao je hrvatski napadač sa svojih 13 golova da Crotone preuzme vrh u drugom razredu talijanskog nogometa i dođe na prag povijesnog plasmana u Serie A. Skromno je reći da uživa u najboljem nogometu karijere, ali jedno je sigurno, Budimir je odličnim nastupima za momčad koju vodi hrvatski stručnjak i nekadašnji reprezentativac Ivan Jurić, pokazao o kakvom se talentu radi.

Ovaj 24-godišnji napadač je karijeru u mlađim kategorijama počeo u Radniku, LASK Linzu, Sesvetama, Gorici, pa nastavio u Interu iz Zaprešića, pa u sezoni 2013/2014. preselio u Lokomotivu, za koju je u dvije sezone zabio 17 pogodaka. Potom je u sezoni 2014/2015. potpisao za St.Pauli, no zabilježio je tek jedan pogodak za drugu momčad. Nanizali su se loši rezultati i promjene u klubu, pa je pala odluka o posudbi. Odlično se snašao u Crotoneu, navijači ga obožavaju, s tribina mu pjevaju posebnu pjesmu 'San Ante' ili u prijevodu 'Sveti Ante'. Sjajni nastupi logično su privukli interese mnogih klubova - zainteresirani prosci su Arsenal, Lazio, Juventus...

NIKOLA KALINIĆ (Fiorentina)

Kalinić je prošlog ljeta promijenio sredinu. Dres ukrajinskog Dnjipra je zamijenio onim talijanske momčadi i to se pokazalo odličnim potezom. Hrvatski napadač je četiri sezone proveo u Dnjipru i u 125 nastupa, postigao 49 pogodaka, a nakon dobrog početka u Ukrajini u ljetnom prijelaznom roku se odlučio za dolazak u Italiju i potpisao je četverogodišnji ugovor s 'Violama'. U Fiorentini su ga dočekali Milan Badelj i Ante Rebić, koji je u međuvremenu, ove zime otišao na posudbu u Veronu i Kalinić se odlično snašao.

Imao je dobar start do Božića, do kada je utrpao deset pogodaka, a onda je uslijedila mini-kriza. Trajala je malo više od dva mjeseca i onda se ponovno vratio zabivši za važno slavlje Fiorentine kod Atalante u Bergamu. Tada su 'Viole' ujedno i posljednji put došle do pobjede u talijanskom prvenstvu. Nanizale su dva remija i poraz i čini se da je jasno - čeka se raspoloženi Kalinić, pa neka ga krene kao i na startu sezone.

DAMIR KREILACH (Union Berlin)

Damir Kreilach je iz Rijeke prešao u Union Berlin gdje igra treću sezonu, a već drugu godinu nosi kapetansku vrpcu oko ruke. Osim po sjajnim igrama u veznom redu, ističe se i golovima pa je tako došao do 10 golova u sezoni, što je najviše što je jedan veznjak zabio u 2. Bundesligi.

Iako je hrvatski vezni red 'pretrpan' zvijezdama, na poziciji zadnjeg veznog smo prilično 'tanki' pa bi se 27-godišnjeg Vukovarca možda moglo probati. To što je u 2. ligi ne znači ništa jer smo sigurni da ovakve igre neće ostati nezapaženo i kod većih njemačkih klubova. Iako mu je u Union Berlinu odlično, ne bi se čudili kada bi Kreilach sljedeće godine igrao i u prvoligaškom društvu.

IVAN SANTINI (Standard Liege)

Zadarski napadač Ivan Santini je prošlog ljeta promijenio klub i stupio na veliku scenu, barem što se belgijskog nogometa tiče. Nakon dvije sezone u Kortrijku, gdje je zabio 30 golova i bio ponajbolji strijelac Jupiler lige, Santini je došao u Standard iz Liegea. Iako mu početak sezone nije bio dobar, čak je jedno vrijeme bio i na klupi, Santini se ipak razigrao te došao do 10 golova u sezoni. Na njegovu žalost, Standard nije uspio ući u Ligu za prvaka belgijskog prvenstva.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Ante BudimirNikola KalinićDamir KreilachIvan SantiniCrotoneFiorentinaUnion BerlinStandard

Ostale Vijesti