Luka Stanzl/PIxsell
Luka Stanzl/PIxsell

Ovo je zamka za Modre: Odgode Dinamu nisu prednost nego 'minus'! A Varaždin stalno prijeti

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 17.04.24. | 08:00

Konačno se igra i ta utakmica iz kolovoza, HNL će biti kompletiran. A Dinamo mora paziti da ne izgubi bodove, koji su mu već odavno upisani

Rekli bismo - napokon! Od srijede navečer ljestvica HNL-a bit će kompletirana, konačno ćemo imati uvid u realno stanje, bez dodatne matematike. Dinamo i Varaždin (17 sati) igraju svoju zaostalu utakmicu, koju vuku još od kolovoza. Za sve je, podsjetimo, bilo krivo sve ono što se događalo u Ateni uoči neodigrane utakmice AEK-a i Dinama. Taj je dvoboj tada odgođen za subotu, u kojoj se trebalo igrati s Varaždinom i zato ova dva kluba igraju tek osam mjeseci kasnije.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bilo je u hrvatskom nogometnom eteru, pogotovo iz redova najvećih Dinamovih rivala, povika kako to nije regularno i kako se ta utakmica morala odigrati do zimske stanke. Regularno jest, jer je po pravilima i propisima HNS-a, je li najsretnije rješenje da se tako dugo odgađa, to, definitivno, nije. Bilo bi idealnije da je ta utakmica odigrana prije, iako je termina, kad je Dinamo u pitanju, doista bilo malo. No, ono što svakako stoji jest da to što ova utakmica već nije igrana, sigurno nije Dinamova prednost, Modri nisu time dobili previše. Možda i ništa. Jer, ako se sjetimo, tamo u kolovozu bili su u Dinamovoj svlačionici još Livaković, Ivanušec, Šutalo..., u redu, nekih drugih nije bilo, Fran Brodić, primjerice, tada je 'trpao' za Varaždin, ali i povijest pokazuje da te odgođene utakmice, koje se igraju sedam, osam mjeseci kasnije nisu za Modre baš neka prednost. Recimo, od zadnjih sedam takvih utakmica, Dinamo je izgubio čak četiri! Ove sezone Lokomotiva je 'pregazila' Maksimir (0-3), lani je Dinamo 'pao' u Puli (0-1) kad se dobro zatresla klupa Anti Čačiću. Sezonu prije Modri su u odgodi pobijedili Puljane, ali izgubili na Poljudu (0-1), tad je otkaz dobio Željko Kopić. U sezoni 20./21, pak, u Maksimiru je slavila Rijeka (0-2), a u dvije zaostale s Hajdukom Dinamo je pobijedio (3-1) i remizirao (1-1). Tako da to što se dvoboj s Varaždinom igra čak osam mjeseci nakon prvotnog termina, ni po čemu ne mora biti Dinamova prednost. Naprotiv! Često su i psihološka kočnica, jer se ti bodovi unaprijed upisuju u svim računicama. Pa se nekad tako ponašaju i sami igrači.

"Smetala je stalno ta utakmica manje, jer gledaš ljestvicu i ne znaš kad ćeš igrati. A da nismo ispali iz Europe pitanje je kad bi se igrala ova utakmica, jer je raspored bio natrpan. Konačno ćemo je odiigrati, da ljestvica bude kompletna. Jako važna utakmica za nas, jako bitna tri boda, koja moramo osvojiti, uza sav respekt prema Varaždinu, kojega nikad nije lagano pobijediti", kaže Sergej Jakirović, Dinamov trener.

Dinamov je plus što u ovu 'odgodu' ipak ulazi s pet uzastopnih pobjeda, što momčad raste u formi. Jakirović, pritom, na raspolganju ima i sve bitne igrače, ima slatke brige prilikom sastavljanja momčadi. Modri su, apsolutno, u boljoj situaciji nego prije zadnje dvije utakmice, u kojima im je Varaždin napravio 'pomutnju'. U Varaždinu je bilo na poluvremenu bilo 0-0, iako je Dinamo redao prilike, odigrao jedno od najboljih poluvremena jesenskog dijela sezone. No, poveli su Varaždinci golom Drožđeka u 53.minuti, a Dinamo je tek u nadoknadi uspio uhvatiti bod, zabio je Emreli. U Zagrebu, nedavno, pobjeda golom s bijele točke (1-0), s tim da su Varaždinci imali kazneni udarac (obranio Nevistić) i još jednu veliku šansu u završnici dvoboja. Dakle, dok svi već pričaju o derbiju Rijeke i Dinama na Rujevici, pred Dinamom je još puno posla.

"Ispada da oni igraju lakše u gostima, ne znamo zašto je tako, ali bit će motivirani, razigrani, kao i svi u Maksimiru. Na nama je da odgovorimo što bolje, da nastavimo na ovom valu, uz pomoć naše publike, koja puni stadione gdje god igramo", poručio je Jakirović.

U kakvom će sastavu Dinamo istrčati protiv Varaždina, to se ne zna, kažemo, ima Jakirović sad širok izbor, može svašta kombinirati. Pa čak i sačuvati neke igrače od trećeg žutog kartona, koji bi ih izuzeo iz utakmice protiv Lokomotive. Popis je širok, na njemu su sedmorica: Emreli, Vidović, Kulenović, Mišić, Perković, Risrovski i Živković. Treba u završnici prvenstva o svemu voditi računa.

A Varaždinci? Dolazi u Maksimir rasterećen, ali u ulozi kluba, koji može do kraja zamutiti borbu za naslov Dinama i Rijeke. Naime, Varaždinci s Dinamom igraju još jednom za 10 dana u Varaždinu, a suparnik će im biti i Rijeka. Kome god uzmu bodove. moglo bi biti odlučujuće.

"Mi želimo pomoći prije svega samo sebi. Idemo svaku utakmicu odigrati što bolje možemo, tako da mi gledamo samo sebe, a kako će se utakmice odvijati, hoćemo li nekome pomoći ili odmoći, to ćemo vidjeti. I jedna i druga momčad ovise same o sebi, bit će zanimljivo prvenstvo do samog kraja", rekao je trener Nikola Šafarić, koji o ambicijama u Makismiru kaže:

"Pokušat ćemo igrati koliko nam Dinamo bude dopustio. Naravno da je Dinamo favorit, da je teško kod njih igrati, ali mi ćemo pokušati dobiti posjed koliko će to biti moguće i koliko ćemo biti raspoloženi za igru!"


MOGUĆI SASTAVI:

DINAMO: Nevistić - Ristovski, Kevin-Theophile, Perković - Špikić, Mišić, Sučić, Baturina, Vidović - Brodić, Petković. Trener: Sergej Jakirović.

VARAŽDIN: Zelenika - Vukčević, Jelenić, Ba, Boršić - Belcar, Marina, Lusavec - Drožđek, Dabro, Šego. Trener: Nikola Šafarić.


Utakmica Dinama i Varaždina počinje u 17 sati (MaxSport 1). Glavni sudac je Duje Strukan (Split), pomoćnici su Hrvoje Radić (Split) i Goran Perica (Šibenik). VAR sudac je Ivan Bebek (Rijeka), a AVAR Bojan Zobenica (Velika Gorica).



Tagovi

GNK DinamoNK VaraždinHNLHrvatska nogometna ligaSergej JakirovićNikola Šafarić

Ostale Vijesti