Screenshot
Screenshot

Ovo je Nestory Irankunda, nova velika nada Bayerna koji je prve nogometne korake napravio u hrvatskom klubu

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 14.11.23. | 14:04

Roditelji su mu iz Burundija, rođen je u izbjegličkom kampu u Tanzaniji, a u Australiju se preselio sa samo tri mjeseca. Njegov transfer u neki veliki europski klub bio je samo pitanje trenutka, a mnogi strani mediji pišu da je Bayern s ovim potpisom počinio – krađu usred bijela dana!

Nestory Irankunda službeno je predstavljen kao novi igrač Bayerna! Najveća nada australskog nogometa u bavarskog giganta stiže iz Adelaide Uniteda, a prema neslužbenim informacijama australski prvoligaš bi na ime odštete trebao uprihoditi 5.6 milijuna eura uz određene bonuse.

„Jako sam sretan što se sve ovako završilo i što postajem dio jednog od najvećih klubova na svijetu. Ostvarili su mi se snovi. Naporno sam radio kako bih svoju obitelj učinio ponosnom“, istaknuo je mladi Nestory po potpisu ugovora.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Njegovi su roditelji iz Burundija, ali je on rođen u izbjegličkom kampu u Tanzaniji nakon što je u Burundiju izbio građanski rat. S nepuna tri mjeseca preselio je u Australiju, a dosad je za U17 reprezentaciju skupio 11 pogodaka u sedam nastupa.

Zanimljivo, prve nogometne korake Nestory je napravio u hrvatskom klubu! Od 2018. do 2020. godine bio je član Adelaide Croatia Raidersa, da bi onda 'zapeo za oko' Brazilcu Airtonu Andrioliju koji je tih godina postao pomoćni trener prve momčadi Adelaide Uniteda. Na njegov poziv došao je u klub, prvo je igrao za rezervnu momčad, ali je onda 8. siječnja, s 15 godina i 333 dana, debitirao za prvu momčad Adelaide Uniteda u derbiju protiv Melbourne Victoryja (1-1). U svojem trećem seniorskom nastupu postao drugi najmlađi strijelac u A ligi kad je u 88. minuti zabio prekrasan pogodak iz slobodnog udarca Newcastle United Jetsima. Bio je to pogodak s kojim je Adelaide stigao do poravnanja, da bi onda duboko u sudačkoj nadoknadi uspjeli preokrenuti i slaviti.

Irankunda je zablistao u sezoni 22./23. u kojoj je skupio pet pogodaka i dvije asistencije u 19 nastupa u A ligi nakon čega su mnogi europski velikani pokazali veliki interes za njegovim dovođenjem. Pisalo se tako u australskim medijima da je Irankunda blizu potpisa za Celtic, navodno je oduševljen njegovim potencijalom bio današnji trener Tottenhama Ange Postecoglou, ali do dogovora ipak nije došlo.

Bayern ga je, otkrivaju njemački mediji, pratio dulje od godinu dana, a novom klubu priključit će se 1. srpnja 2024. godine. Ovu sezonu će tako do kraja ostati u Australiji gdje će Bavarci dodatno honorirati svaki njegov novi nastup za prvu momčad, Adelaide Uniteda, što podosta podsjeća na ugovor kakvog je svojevremeno potpisao Joško Gvardiol kad je dogovorio transfer iz Dinama u RB Leipzig.

Irankunda je igrač koji ima nevjerojatan potencijal, a ono što je posebno impresivno u njegovom slučaju je činjenica da nije jednodimenzionalan igrač kao brojni drugi krilni napadači. Brz je kao vjetar (izmjerena mu je brzina od 37.02 km/h), sjajno izvodi slobodne udarce, a kad se nađe u prilici, uglavnom se odlučuje punom snagom udariti loptu kako bi matirao vratara.

Uskoro bi ovaj iznimno talentirani 17-godišnjak trebao debitirati i za A reprezentaciju Australije, ali kad se to bude dogodilo, vodit će se kao igrač Bayerna. Kad bude preselio u Njemačku, Irankunda bi za početak trebao trenirati s Bayernom II, nakon čega će u klubu donijeti odluku hoće li ga ostaviti u drugoj momčadi, poslati na posudbu ili pak priključiti prvoj momčadi Bavaraca. Podsjetimo, ove sezone je prvo ime Bayerna II Lovro Zvonarek koji je u 15 utakmica skupio šest pogodaka i šest asistencija.

Nestoryju su, očito, Hrvati suđeni. A i velika karijera…

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Nestory IrankundaAdelaide Croatia RaidersAdelaide Unitedaustralska nogometna ligaBayernBayern II

Ostale Vijesti