Hrvoje Jelavic/Pixsell
Hrvoje Jelavic/Pixsell

Ovo je 11 najugodnijih iznenađenja jesenskog dijela 1.HNL (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 9min | ned. 06.12.20. | 10:21

Pogledajte koje smo igrače označili najvećim iznenađenja ove sezone. Slažete li se s nama?

Iako su u punom jeku Liga prvaka i Europska liga, HNL je za nas bio - a i ostat će - naša najdraža liga. Jednostavno, to je tako. Znamo da se kod nas ne igra najbolji nogomet, znamo da infrastruktura nije najbolja, znamo da imamo problema sa suđenjem i da neki klubovi jedva spajaju kraj s krajem, ali šarm i ta svojevrsna romantika koju HNL ima teško je opisiva.

Već sada je jasno kako će ova sezona do samog svojeg kraja biti itekako zanimljiva. Nema više 'velikih i malih', nema više monopola jedne momčadi nad ostatkom lige u kojoj je veća borba ona oko ostanka i osiguravanja drugog mjesta... Napokon uživamo u jako dobrom nogometu, više ne postoje velika iznenađenja i bodova koje se 'unaprijed' upisuju, naša liga svake je godine sve bolja i to je jedna izvrsna stvar. Znamo da na to nisu navikli, ali nekad naše nogometaše i našu ligu valja i pohvaliti.

Ove sezone vidjeli smo veliki broj igrača koji su se pojavili praktički niotkuda i sve nas iznenadili. Dobro, naravno da smo za mnoge znali i lani, ali su ti isti igrači podigli kvalitetu svojih igara te su - prema izboru portala Germanijak - dobili svoje mjesto u '11 najugodnijih iznenađenja jesenskog dijela 1.HNL'.

Vežite se, polijećemo!

Ivan Nevistić - Iako smo se s njegovim kvalitetama upoznali još prošle sezone kad je bio na posudbi u Varaždinu, Nevistić je ove sezone postao jedan od najboljih golmana 1.HNL. Iako je riječ o jako mladom vrataru koji je ovog ljeta proslavio svoj 22. rođendan, Nevistić već sada ima skoro 100 seniorskih utakmica iza sebe. Za mladog vratara bitan je kontinuitet, a ovaj vratar to ima. Iz utakmice u utakmicu sve je bolji, Rijeka će na njemu jednog dana definitivno zaraditi veliki novac, a Ivora Pandura, koji je u finalu Kupa protiv Lokomotive svojim fantastičnim obranama Rijeci donio Kup, tri mjeseca nakon njegovog odlaska iz kluba gotovo da više nitko ni ne spominje. Prije nešto više od mjesec dana 22-godišnjak je potpisao novi četverogodišnji ugovor s Rijekom, ali ukoliko nastavi s ovakvim obranama kao u prvom dijelu ove sezone, on bi uskoro mogao napustiti HNL i karijeru nastaviti u nekoj iz 'liga petica'.

Luka Hujber - Talentirani desni bek trenutno se nalazi na posudbi iz Lokomotive u Istri 1961, a taj potez za njega se pokazao kao pun pogodak. Hujber se nametnuo kao član udarnih 11 kod Fausta Budicina, igra dobro, a ono što se mnogima sviđa je što je itekako napadački orijentiran te nije nikakvo iznenađenje što ga nekoliko puta tokom utakmice znamo vidjeti u suparničkom 16-ercu. Ima puno mjesta za napredak, a budući da sigurno ne bi imao minutažu u Lokomotivi kao što ju ima u Istri 1961, već sada možemo reći kako je njegov odlazak na zapad Hrvatske bio pun pogodak.

Krešimir Krizmanić - Gorica je startala nestvarno dobro te su u jednom trenutku čak bili vodeća momčad 1.HNL. Ipak, tamo se nisu dugo zadržali, ali je jasno kako Valdas Dambrauskas ima viziju, preferira napadački nogomet i voljan je davati priliku mladim igračima. Jedan od tih mladića, koji su praktički niotkud iskočili i postali standardni prvotimici, je i Krešimir Krizmanić, 22-godišnji centralni branič koji je ove sezone standardan u momčadi iz Turopolja. Krizmanić je jak u skoku, fizički djeluje veoma dobro, a vjerujemo kako u njemu još ima puno prostora za napredak. Njegove igre sve su bolje, a ukoliko ostane standardan do kraja sezone, vjerujemo da bi mogao postati nova 'zlatna koka' Goričana.

Hrvoje Smolčić - Baš kao i veći dio riječke djece u svlačionici kojom vlada Simon Rožaman, Smolčić je postao jedan od standardnih prvotimaca više iz razloga što je to morao nego što je to trebao biti. Ipak, s vremenom je mladi branič postajao sve sigurniji i opušteniji, njegovu izvrsnu skok igra i požrtvovnost sada krase i još neke druge vrline koje je stekao igrajući u kontinuitetu, a Rožman je naročito zadovoljan što s njim gotovo uvijek zna što će dobiti. Da preciziramo, Smolčićeve igre veoma su ujednačene, nema puno oscilacija, a to je veliki plus za tako mladog igrača. Navodno je već sad na meti nekih talijanskih prvoligaša, a baš su talijanski mediji za njega pisali kako izvrsno drži poziciju te da vjeruju da je njegova idealna pozicija onog lijevog u obrambenoj liniji s tri braniča. Da bi stvar bila bolja, Smolčić tu istu poziciju igra u Rijeci, a ukoliko nastavi pružati igre kakve pruža, i on bi uskoro mogao putem Ivora Pandura koji je na sličan način poput Smolčića zaradio unosan transfer u Veronu. Smolčić može još napredovati, ali on je već sada jedan stabilan i kvalitetan prvoligaški igrač. A što će tek biti kad iza sebe bude imao cijelu sezonu - dvije u kontinuitetu...

David Čolina - Kad te još kao klinca spazi klub poput Monaca, a nije previše potrebno pisati o tome kakve su sve oni talente pronalazili i kasnije ih usmjerili ka velikim uspjesima i karijerama, onda znate da u cijeloj priči 'ima nešto'. Ipak, konkurencija u Monte Carlu je ogromna pa se tako Čolina vratio u HNL. Naravno, ne besplatno, za njega je plaćena odšteta u iznosu od 500 tisuća eura, što je ogoroman novac za neki hrvatski klub, samim time i Hajduk. Prva sezona prošla je relativno slabo, Čolina je pokazao potenciijal, ali i nesigurnost pa je tako podjednakoj mjeri igrao i bio na klupi. Ove sezone, Čolina je dobio priliku kakvu i zaslužuje. Standardan je, i dalje ima svojevrsnih problema i mušica, ali je očigledno da napreduje iz utakmice u utakmicu. Pogodak Dinamu nije ključan da ga se ovdje uvrsti, ali je svakako tome pomogao. Svi znaju da je Split teška sredina, ali dojam je kako mladi Čolina ima punu podršku i kluba i navijača. Dakle, svi preduvjeti da cijela ova priča bude još bolja su tu...

Josip Vuković - Nenad Bjelica ovog je ljeta dobio slobodne ruke u kreiranju momčadi, a njegova najveća želja bio je upravo spomenuti veznjak koji mu je prijeko potreban kako bi se stvorio balans između obrambene i vezne linije. Vuković je i destruktor i kreativac, on je taj zbog kojeg krila Osijeka mogu 99% vremena razmišljati o napadu, a ne o tome kako pomoći obrani, a svakako ima i zasluge u tome zašto su baš sada, kad je on 'instaliran' na mjesto defenzivnog veznog, proigrali Marin Pilj i Mihael Žaper. Rođeni Splićanin igra jako dobro, a najviše od svega bismo voljeli vidjeti koliko kilometara 'natuče' u jednoj utakmici budući da se s tribina i malih ekrana stječe dojam kako on 'ne staje' svih 90 minuta. Da će Vuković postati novi igrač Osijeka ekskluzivno ste prvi imali prilike saznati baš na Germanijaku, a za naš portal dao je veliki intervju u kojem je s nama prošao kroz cijelu svoju karijeru. Izvrstan veznjak i veliki oslonac Nenada Bjelice.

Marin Pilj - Sitan rastom, ali zato ogormnog srca, Marin Pilj veoma brzo postao je miljenik Kohorte. Pouzdani veznjak igra u oba smjera, svoje tehničko-taktičke kvalitete već je pokazao, a sistem kojeg prakticira Nenad Bjelica posebno mu odgovara. U tandemu s Mihaelom Žaperom, a da mu pritom leđa čuva Josip Vuković, Pilj igra izvrsno. Na trenutak djeluje kao Kante, na trenutak kao Giovinco, jer osim što zna zaustaviti napad, jednako tako zna i prekrasno poentirati iz slobodnog udarca. Kako sada stvari stoje, ovaj veznjak ne bi trebao brinuti za svoje minute u bijelo-plavom dresu, usprkos tome što su mu konkurencija Vedran Jugović i Laszlo Kleinheisler.

Marko Bulat - Izgleda kako priča oko transfera u Barcelonu nije samo 'rekla-kazala' već je Eric Abidal bio spreman talentiranog kapetana Šibenika povući u jedan od najvećih klubova na svijetu već ovog ljeta. Nažalost, transfer je stopirala pandemija koronavirusa, ali njegove igre i ponašanje na terenu pokazuju kako je pred ovim središnjim veznjakom velika karijera. Osim što je pokazao da zna zabiti i voditi svoju momčad (iako ima samo 19 godina), Bulat je oduševio svojim fair-play ponašanjem u utakmici protiv Slaven Belupa kad je u jednoj situaciji sugerirao sucu utakmice Batiniću da je pogriješio kada je sudio prekršaj u korist Šibenika. To je sitnica koja pokazuje kako je ovaj mladić na pravom putu te Šibenčani s pravom jednog dana na njemu misle ostvariti rekordan izlazni transfer. Igra u oba smjera, fizički djeluje veoma dobro, ne libi se potegnuti, zna asistirati, a najbolje od svega je što ima puno mjesta za napredak.

Hrvoje Babec - Još jedan u nizu mladića koji se morao dokazivati okolnim putevima da bi sada napokon pokazao najbolje od sebe u elitnom rangu hrvatskog nogometa. Gorica je fenomenalno otvorila sezonu, Babec je bio standardan svo to vrijeme u veznoj liniji, a nemojte misliti da on nije uvelike zaslužan za jako dobru igru krilnih napadača. Babec može biti i destruktor, a i kreativac, što je odlika izvrsnih igrača. Nedavno je potpisao novi ugovor s Goricom koja ga je prepoznala i dovela ga iz 3.HNL, a ako ovako nastavi, nitko ne sumnja da bi jednog dana ponovno mogao zaigrati za neki klub iz 'liga petice'. Dobar, kvalitetan, a tek je na 50% onoga što uistinu može. Naravno, igrače kao što je Hrvoje posebno prati vaš omiljen portal Germanijak, a intervju s njim imali ste prilike čitati početkom ove godine.

Sandro Kulenović - Ovaj ekstremno talentirani napadač, koji je trenutno i prvi izbor na mjestu središnje špice u U-21 reprezentaciji, već sada ima toliko debeo životopis da bi mnogi pomislili da se radi o nekome tko ima 30-ak godina. Dinamo, Legija, posudba u Juventus, povratak u Dinamo i sada Rijeka klubovi su koje je ovaj 21-godišnji napadač prošao. Kad se vratio u Dinamo, mnogi su vjerovali da će uskoro postati glavna zvijezda kluba, ali Kule se nije najbolje snašao u stilu nogometa kojeg preferiraju u Maksimirskoj 128. Da budemo precizniji, mnogi će za njega reći kako je on radni napadač, koji puno pomaže da momčad djeluje bolje, ali njemu je potreban prostor i širina kako bi pokazao sve svoje kvalitete, a to nije mogao dobiti u Dinamu budući da se 90% klubova protiv zagrebačkog kluba uglavnom brani i svoje prilike pronalazi u kontranapadima. Budući da je Mamić bio naklonjeniji Petkoviću i Gavranoviću, Kulenović je stigao u Rijeku, a to se već sada pokazuje kao pun pogodak. Trči, udara, skače, pomaže u obrani, zabija, asistira, otvara prostor... Rožman je na minimalno dvije godine dobio napadača koji će uz Andrijaševića sigurno postati još bolji igrač nego što je to bio kad je stigao na Kvarner. Vrijeme ide njemu u prilog, u svakoj utakmici sve je bolji i bolji, a dolazak na Rujevicu za njega bi se mogao pokazati kao najbolja odluka u karijeri.

Deni Jurić - Na Šubićevac je stigao na mala vrata, a ako nastavi s igrama kao u jesenskom dijelu sezone, uskoro bi mogao otići za iznos kakav Šibenik baš i nije navikao. Izuzev kapetana Bulata, Jurić je otkriće sezone, iako je on jako dobro igrao i u dresu Rudeša. Njegov stariji brati Tomi reprezentativac je Australije, ali Deni je krenuo graditi svoju karijeru na taj način da bi uskoro on mogao postati prvi napadač obitelji Jurić. Igra jako dobro, ove sezone postigao je čak i hat-trick, a Rendulić u njega ima ogromno povjerenje. Zanimljivo, njegova vrijednost na Transfermaktu trenutno je nepostojeća, što je dovoljan pokazatelj koliko je napredovao unazad nekoliko mjeseci, jer već ovog siječnja Šibenik bi na njemu, u slučaju da ga odluče prodati, zaradio itekako ozbiljan novac. Vjerujemo da mu je Šibenik izvrsna odskočna daska u karijeri i da će se o njemu još dugo čitati i pisati u hrvatski medijima.



Tagovi

Ivan NevistićLuka HujberHrvoje SmolčićDavid ČolinaHrvoje BabecJosip VukovićMarko BulatSandro KulenovićDeni JurićizdvajamoIz drugog kuta

Ostale Vijesti