Ovih 11 Hrvata dominira Slovenijom: Bivši prvi topnik HNL-a, talenti Dinama i Hajduka te divizija Varaždinaca (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 12.05.18. | 10:47

Slovenija je obećana zemlja za naše nogometaše.

Prvenstvo je i tamo na odmaku, a borbu za naslov vode Olimpija Ljubljana vođena od strane hrvatskog trenera Igora Bišćana i Maribor koji začudo u svojim redovima nema ni jednog hrvatskog nogometaša osim trećeg golmana Obradovića koji je rijetko kada u zapisniku. Mi smo za potrebe ovog teksta sastavili najboljih 11 hrvatskih nogometaša iz slovenske Prve Lige, među njima su neka zvučna HNL imena, ali i neki igrači za koje nikada niste čuli, a tamo su vrlo cijenjeni.

Počinjemo s golmanom koji brani u Aluminiju, osmoj momčadi prvenstva koja je sigurna od ispadanja. Radi se o Varaždincu Matiji Kovačiću koji je poput brojnih sugrađana seniorsku karijeru krenuo graditi u susjednoj zemlji i za sada mu dobro ide. U slovenski Zavrč otišao je 2013. kada se gradila 'varaždinska' kolonija u tom malom klubu na samoj granici sa Slovenijom nekih pola sata vožnje od Varaždina, a prošle zime stigao je u Aluminij. Ove sezone branio je u 15 utakmica, a izmjenjuje se na vratima sa Slovencem Janžekovićem.

Posljednja je linija jako dobra. Tu su Dario Melnjak, Josip Tomašević i Filip Uremović, sve igrači do 25 godina koji imaju i HNL iskustvo, ali svoje mjesto pod sunce pronašli su u Sloveniji. Melnjak je izdanak nogometne škole Nedeljanca iz kojeg je preko Zeline i Slavena stigao do prve belgijske lige gdje je igrao za Lokeren. Ipak, u Belgiji se nije naigrao pa se vratio u Slaven na posudbu gdje je igrao prošle sezone, a onda su ga Domžale otkupile za 400 tisuća eura krajem prošlog ljeta.

Tomašević i Uremović prošle su sezone igrali za Cibaliju, a radi se o mladim igračima s velikim potencijalom. Uremović je standardni stoper Olimpije koja je vodeća momčad prvenstva i sa samo 21. godinom pokazuje veliku zrelost u igri. Tomašević je stoper Rudara, također standardan sa 24 godine na leđima, a isto je bio prošle sezone u Cibaliji. Uremović je inače bio igrač Dinama koji ga je prvo posudio Cibaliji, a sada prodao Olimpiji za 200 tisuća eura.

Na poziciji zadnjih veznih su Dario Čanađija i mladi Varaždinac Lovro Cvek koji je Varketsovo dijete, ali je seniorsku karijeru baš kao i golman Kovačić krenuo graditi u Zavrču gdje je još kao tinejdžer bio kapetan momčadi. Čanađiju vjerujemo ne treba posebno predstavljati jer svi se sjećamo perspektivnog zadnjeg veznog koji je iz Slavena otišao u Rijeku pa iz Rijeke poznatim putem u Speziju, a ove sezone Rijeka ga je posudila Olimpiji s kojom bi mogao postati prvak. S 24 godine već ima bogato iskustvo iz HNL-a i Serie B. Cvek je standardni i nezamjenjivi veznjak Celja koje je trenutno četvrta momčad Slovenije, a ove sezone postigao je četiri pogotka. Iz Varaždina je u Zavrč otišao 2014. godine, bio je i u Aluminiju, a prošle zime za 250 tisuća eura stigao je u trenutni klub.

Krilne pozicije za potrebe ove grafike nemojte smatrati bekovskim, jasne su pozicije Tončija Mujana i Petra Franjića u stvarnoj igri, ali morali smo ih uvrstiti u najboljih 11 zbog sjajnih igara ove sezone. Petar Franjić je počeo u Dinamu, igrao je za Lokomotivu i Sesvete, bio i u Istri te Splitu, ali na kraju je sreću prošle zime pronašao u Domžalama za koje je ove sezone postigao šest pogodaka te dodao tri asistencije. Došlo je vrijeme i da upoznamo najboljeg asistenta slovenske lige, a to je Tonči Mujan. Talantirani ofenzivac ove je sezone podijelio čak 11 asistencija, a dodao je i tri pogotka za momčad Krškog koja je ukupno ove sezone postigla 34 pogotka. Mujan je inače bivši talent Hajduka koji na Poljudu baš i nije bio cijenjen. 

U ulogama polušpica ovdje su Dominik Radić i Dario Vizinger. Radić je ove sezone najbolji hrvatski strijelac u Sloveniji sa sedam pogodaka i standardan je u napadu Rudara iz Velenja, a prošle je sezone kratko nosio dres Slaven Belupa. Igrao je za Lokomotivu, Sesvete, Inter Zaprešić i HAŠK, ali punu afirmaciju stekao je tek sada u Sloveniji gdje je napadački procvao. Uz njega je mladi Čakovčanin Dario Vizinger koji je zanimljivo također dijete Varaždina iz kojeg je otišao u drugu momčad Rijeke. Još uvijek aktualni prvak Hrvatske od tada ga šalje po posudbama, igrao je u Dragovoljcu, Rudaru iz Velenja, a odnedavno je u Celju. Ove sezone zabio je pet pogodaka u Prvoj slovenskoj ligi.

Poziciju čistog napadača ostavili smo za još jednu Varteksovu legendu, Leona Benka koji s 34 godine na leđima juri prema novom naslovu prvaka, ali daleko je od stare forme. Pogodio je ove sezone samo tri puta u prvenstvu i izgubio mjesto u prvih 11, ali i dalje zaslužuje biti predvodnik mlade hrvatske kolonije koja nogomet igra u Sloveniji. Benku je ovo druga sezona u Sloveniji nakon što je igrao u Sarajevu i kineskom Dalianu. Sjetimo se i da se u Rijeci okitio titulom najboljeg strijelca HNL-a.

Ima tu još dobrih igrača koji nisu ušli u naših 11, a u prvom redu su tu Alvir, Gerc, Jurina, Klapan i Miškić koji nisu ništa manje vrijedni i također imaju dobru sezonu u susjednoj nam državi. Želimo sreću našima u Olimpiji u borbi za naslov, a vi pogledajte hrvatskih 11 iz slovenske lige.

(Foto: Pixsell/Footballuser)

 

 

 

 

 


Tagovi

izdvajamoLeon BenkoDario ČanađijaOlimpija Ljubljana

Ostale Vijesti