REUTERS/Marko Djurica
REUTERS/Marko Djurica

Otpisani je dodao gas: Lovren je dobitnik utakmice s Marokom, ali je li i dobitak?

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 23.11.22. | 18:04

Dejan Lovren odlično je odradio utakmicu s Marokom i opravdao izbornikovu odluku da ga pretpostavi mlađima. Međutim, je li Lovrenov način igre idealan i za iduća dva izazova u skupini, to tek treba vidjeti

"Što vi mene više otpisujete, to ja samo dodajem gas.", rekao je dan Dejan Lovren na novinarsko pitanje koje mu se baš nije dopalo. Išlo je u smjeru njegova oproštaja od reprezentativnog dresa, hoće li biti nezadovoljan ako ostane u drugom planu, ili će se podrediti momčadi? Ton glasa bio je povišen, kao da je nekoliko puta udahnuo prije nego što je odgovorio, da ne bi bio grub ili previše izravan. No, i takav je odgovor izazvao u javnosti rasprave, kuha li u Lovrenu neko nezadovoljstvo, hoće li uskoro 'puknuti', kao što su 'puknuli' neki prije njega? I hoće li Zlatko Dalić imati problem, ako Lovrena makne u stranu i umjesto njega ustoliči nekoga od mlađih, Šutala ili Erlića? Hoće li Lovren postati problem ako bude u situaciji u kojoj je prije četiri godine bio Vedran Ćorluka?

Međutim, još prije desetak dana čuli smo da bi Dejan Lovren mogao biti starter protiv Maroka, da je Dalić najbliži odluci da zaigra s jednim iskusnim i jednim mladim, poletnim stoperom, u ovom slučaju Gvardiolom. Možda je javnost malo poljuljala manje uvjerljiva Lovrenova partija protiv Saudijske Arabije, no, Dalić očito nije promijenio mišljenje. I Lovren je to, očito, znao, zato i jest onako samouvjereno rekao da će 'dodati gas'. Je li Dalić vjerovao Lovrenu upravo zato da bi imao 'mir u kući', ili je doista procijenio da je njegovo iskustvo u kombinaciji da solidnom formom iz Zenita najbooja opcija za Maroko? Nije to sad više niti važno, Lovren je bio dobar izbor.

Naime, jedan od preostalih senatora iz Rusije odigrao je jako dobru utakmicu. Praktično bez greške, bio je pravovremen, otklonio je sve opasnosti, blokirao udarce, postavljao suigrača na prava mjesta, a zamalo je i zabio pogodak nakon jednog prekida. U kratkom opisu, rekli bismo, otpisani je dodao gas. On i Gvardiol bili su, kao i Livaković, naše najbolje karike u ovom startnom remiju, njima se jedinima nište ne može prigovoriti. Tako je Dejan Lovren, unatoč drugačijim očekivanjima javnosti, unatoč raspravama, bio najveći dobitnik susreta s Marokom. Gotovo bi se moglo zaključiti da već dugo nije odigrao tako uvjerljivu partiju za Hrvatsku.

Međutim, drugo je pitanje je li Lovren i dobitak za Zlatka Dalića i je li njegov način igre idealan i za iduća dva izazova u skupini, Kanadu i Belgiju. Lovren je stoper koji nije sklon iznošenju lopte, nije tip koji će u sprintu prijeći suparničkog igrača i već na svom dijelu terena napraviti višak, neće izaći visoko. A takav bi nam stoper mogao zatrebati protiv Kanade, da se Modrić i Kovačić, kao i Kramarić ili tko već igrao u špici, ne moraju tako često vraćati po loptu, da stojimo dalje od svojih vrata. Naravno, da ne bi netko krivo shvatio, nije Lovren bio problem Hrvatske protiv Maroka, naprotiv, on je svoj dio posla odradio bez zamjerke, ali, da bi Hrvatska zaigrala drugačije i bila opasnija, konkretnija, možda bi Dalić trebao razmisliti i o novoj opciji na toj poziciji.

Lovren je odigrao važnu ulogu u prvoj utakmici, skinuo je pritisak s leđa Šutala ili Erlića, koji još nisu nastupili na velikom natjecanju, Kanada bi, barem prema prognozama, trebala biti lakši zalogaj od Maroka i to je prilika da uz Gvardiola zaigra netko od njih dvojice i da pomogne da Hrvatska bude brža, konkretnija, okomitija. A Lovren je pokazao da se na njega može i dalje ozbiljno računati, bit će još potrebe na ovom turniru za njegovim uslugama. Vidjet ćemo kako razmišlja Dalić, što sprema Kanađanima u utakmici u kojoj nam igra samo pobjeda.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaDejan LovrenKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.MarokoBelgijaKanadaHrvatska

Ostale Vijesti