Reuters
Reuters

Otkažite planove: Večeras se igra superzanimljivi dvoboj između dva hita Premier lige (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 03.01.23. | 10:05

Arsenal ima priliku dodatno se učvrstiti na čelu lige, a Newcastle skočiti na drugo mjesto i zakomplicirati borbu za naslov.

Još od početka sezone od Arsenala se očekuje da nekako posustane. Nakon pet uvodnih pobjeda izgubili su od Manchester Uniteda 1:3 i mnogi su rekli, to je to. Vratili smo se u realnost. Međutim, Topnici su nanizali osam pobjeda u svim natjecanjima, među ostalima i protiv Arsenala i Tottenhama, prije nego što su odigrali neodlučeno sa Southamptonom (1:1). Taj poraz od Uniteda i remi sa Southamptonom i dalje su jedini izgubljeni bodovi koje je Arsenal zabilježio u tekućoj sezoni, a 2022. godinu zaključili su na impresivan način. S 3:1 nadvisili su West Ham, a onda i s 4:2 Brighton.

Topnici u 2023. ulaze kao uvjerljivo-vodeća momčad lige, a svoju poziciju mogu dodatno učvrstiti u slučaju večerašnje pobjede protiv još jednog 'hita' Premier lige, Newcastle Uniteda koji trenutno drži treće mjesto s devet bodova manje, ali i utakmicom više od Arsenala. Prema tome, Svrake bi današnjom pobjedom mogli izbiti na drugo mjesto (Manchester City svoju utakmicu 19. kola igra u četvrtak kod Chelseaja), približiti se Arsenalu na -6 i dodatno zakomplicirati tekuće prvenstvo.

Newcastle je, kao i Arsenal, upisao tek jedan poraz u prvenstvu, u petom kolu kod Liverpoola. No, Svrake su u prvih sedam kola imali učinak od pobjede, poraza i čak pet remija. Od tada si nanizali seriju od osam pobjeda i samo jednog remija, uključujući i 'nulu' u posljednjoj utakmici odigranoj na staru godinu protiv Leedsa. Svrakama je sada još više žao zbog dva ispuštena boda jer bi inače večeras mogli u potpunosti zakuhati situaciju u ligi...

S obzirom na nedavni kiks Manchester Cityja protiv Evertona na Etihadu, bez zadrške možemo reći da nas večeras (20.45) na Emiratesu očekuje dvoboj dvije momčadi koje se ove sezone nalaze najboljoj formi, ali i dvoboj između dvije najatraktivnije momčadi lige.

Mladi Mikel Arteta sjajno je posložio svoju mladu momčad koju predvode (trenutno ozlijeđeni) Gabriel Jesus, zatim Bukayo Saka, Gabriel Martinelli, Martin Odegaard, Eddie Nketiah, William Saliba i drugi....

"Newcastle je jako dobra momčad s vrhunskim trenerom. Mislim da je Eddie How u kratkom vremenu napravio nevjerojatan rezultat. Momčadi je donio samopouzdanje da mogu igrati jednako dobro protiv svakog suparnika. Ovo je za nas još jedan veliki test, no, igramo pred domaćom publikom. Jako se veselim utakmici", rekao je Arteta prije dvoboja, a onda je i dao 'recept' za osvajanje naslova, prvog nakon 2004.

"Cilj je pobijediti Newcastle, pa onda i svaku iduću".

S druge strane, Newcatsle se, na krilima saudijskig novca, odlučio na politiku dovođenja ne toliko razvikanih, ali opet odličnih imena poput Brune Guimaraesa, Stevea Botmana, Chrisa Wooda, Kierana Trippiera, Matta Targeta, Nicka Popea i drugih...

Jedina skupocjena zvijezda koju je Newcastle doveo je Alexandar Isak, no Šveđanin je zbog ozljede upisao tek tri nastupa za Svrake ove sezone, a neće ga biti niti na večerašnjem dvoboju na Emiratesu.

Edie Howe ima puno većih problema s izostancima od kolege mu na Arsenalovoj klupi. Osim Isaka, večeras neće nastupiti Jonjo Shelvey, Matt Targett i Paul Dummett.

"Mislim da nas očekuje fantastična utakmica, na najvišoj razini. Ovo će biti sjajan test da vidimo do kuda smo stigli. Arteta je do sada ostvario sjajan učinak s Arsenalom, impresionirali su me ove sezone. No siguran sam da će moji igrači dati sve od sebe i pokušati ostvariti pozitivan rezultat na njihovom stadionu", rekao je strateg Newcastlea.

Posljednji međusobni dvoboj, odigran krajem prošle sezone na St. James' Parku završio je 2:0 pobjedom Newcastlea, no Arsenal je slavio u posljednjih 11 međusobnih dvoboja na Emiratesu, a Topnici su uz to jedina momčad Premier lige koja u tekućoj sezoni ima maksimalan učinak na domaćem terenu.

Iako nas danas očekuje dvoboj dvije najbolje obrane lige (Newcatsle je primio 11, a Arsenal 14 golova), ujedno će biti dvoboj drugog najboljeg napada lige (Arsenal, 40), protiv petog (Newcastle, 32). (nr)

Očekivane postave

Arsenal (4-2-3-1)

Newcastle (4-3-3)




Tagovi

ArsenalNewcastleNewcastle UnitedPremier liga

Ostale Vijesti