XINHUA/PIXSELL
XINHUA/PIXSELL

Ostaje u Aziji: Rođeni Splićanin i bivši stoper Hajduka se vratio u klub u čijem dresu ima više od 150 utakmica

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 17.02.22. | 12:21

U HNL-u je igrao za Hajduk, Osijek i Zadar, s tim da je u dresu Bijelo-plavih postigao čak osam pogodaka u 35 nastupa.

Svega godinu dana trajala je avantura Mateja Jonjića u dresu SH Shenhua, kineskog superligaša koji je prošlu sezonu okončao na prvom mjestu Lige za ostanak s 37 osvojenih bodova, sedam više od prvog mu pratitelja Henana.

Jonjić je odradio jednu solidnu sezonu, imao je ukupno 23 nastupa u svim natjecanjima, a jedini pogodak postigao je u domaćem porazu od CC Yataija. Iako u klubu nisu bili nezadovoljni njegovim izvedbama, bivši stoper Hajduka, Osijeka i Zadra odlučio se vratiti u klub iz kojeg je i stigao u Kinu, a riječ je o japanskom prvoligašu Cerezo Osaki.

U spomenutom klubu Jonjić je proveo četiri godine prije nego li je otišao u Kinu. Igrao je sjajno, skupio čak 161 nastup, 13 pogodaka i 3 asistencije, a dobrim igrama osigurao si je još unosniji prelazak u zemlju gdje se na plaćama nogometa ne štedi. Iako bi mnogi pomislili da je riječ o sličnim kulturama te da mu prilagodba na novu sredinu neće biti teška, Jonjić je ipak najbolje dane svoje karijere proveo u Japanu te je na neki način odlučio da je vrijeme za povratkom u 'sigurnu luku'. Cerezo se u sezoni 15/16. vratio u elitni rang japanskog nogometa, a dok je Jonjić bio član kluba, osvojili su Japanski kup i Superkup.

Prošlu sezonu u J1 ligi Cerezo je okončao na skromnom 12. mjestu. Usporedbe radi, godinu ranije, kad je Jonjić držao glavnu riječ u obrani, bili su četvrti, i to sa svega tri boda manje od Nagoye koja si je tim mjestom osigurala kvalifikacije za azijsku Ligu prvaka.

Samo 11 godina imao je Matej Jonjić kad je postao igrač Hajduka. Prošao je kroz sve mlađe kategorije, igrao za U-18 i U-19 reprezentaciju (kombinirano 24 nastupa), a iz kluba je transferiran tek u veljači 2015. godine kad je imao 24 godine. Bio je na posudbama u Zadru i Osijeku, dok je za prvu momčad Bilih skupio 26 nastupa i dva pogotka u svim natjecanjima.

Iz Splita je preselio u južnokorejski Incheon, treći najveći grad u zemlji, a za klub u kojem je proveo dvije sezone ima upisanih 79 nastupa. Inače, Jonjić je drugi hrvatski nogometaš koji je igrao za Incheon, a prvi je bio Jasmin Agić koji u klubu nije ostavio značajniji trag (tri nastupa u sezoni 05/06.).

Valja spomenuti za kraj kako je Matej Jonjić drugi po broju nastupa hrvatskih nogometaša u japanskoj J1 ligi (135), a više od njega skupio ih je samo Mihael Mikić (161) koji je igrao za Sanfrecce Hiroshimu i Shonan Bellmare.


Tagovi

Matej JonjićHajdukOsijekShanghai ShenhuaShanghai ShenuaCerezo Osaka

Ostale Vijesti