Osniva se i Balkan liga?! Florentino Perez zna nešto što mi ne znamo

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 20.04.21. | 10:47

Prvi čovjek Reala se dotakao i regionalnih natjecanja

Više ništa neće biti isto!

Osnivanjem Superlige, bogatih 12 europskih klubova je ispalilo metak u srce europskog nogometa kakav smo poznavali. Hoće li preživiti UEFA i njena natjecanja, saznat ćemo kroz nekoliko godina. Ali sve neodoljivo podsjeća na situaciju u košarci koja na koncu nikom ništa dobro nije donijela...

A tektonski poremećaji izazvani osnivanjem Superlioge bi se mogli prenijeti i na europske regije, pa i na Balkan. Stara ideja o osnivanju neke regionalne lige ili bivše nogometne lige Jugoslavije je opet aktualna.

O tome je u svom velikom intervjuu pričao sinoć i Florentino Perez.

Prvi čovjek madridskog Reala i predsednik novoosnovanog natjecanja kaže da se navike navijača moraju promijeniti. Čak i kod nas na Balkanu. Pa kad priča o tome što bi Superliga imala 15 sigurnih sudionika, dok bi se samo njih pet mijenjalo, neuvjerljivo uvjerava javnost da bi i tih pet imalo šansu osvojiti pehar. I tu dobacuje i do naše regije.

“Zašto je oni (nestalni učesnici, prim. aut.) ne bi osvojili? Mogu se boriti da zauzmu jedno od tih mesta. Nešto bi moglo uslijediti iz ovoga. Druga liga ili nešto slično. UEFA mora razumjeti da se nogomet promjenio u Europi i da postoje oni koji žele drugačije natjecanje. Čujem da Skandinavci žele napraviti ligu, Balkanci također, zemlje Beneluxa... Žele promjenu jer bismo umrli u ovoj trenutačnoj situaciji“, rekao je Perez za Chiringito.

I što god tko mislio, ovdje je donekle u pravu. Većina klubova, čak i kod nas u regiji, načelno je za osnivanje regionalnih natjecanja. Uz podršku UEFA-e naravno. Samo što to ne smiju javno kazati. Digla bi se kvaliteta, konačno bi se počelo zarađivati od TV prava, kojih će, ako se Superliga i osnuje, biti manja za nacionalna prvenstva. Regionalna natjecanja mogla bi biti spas za neke.

Hrvatska bi vjerojatno bila na najvećem gubitku jer nije nikad imala bolju i jaču ligu od aktualne. Dinamu, Osijeku, Hajduk ili Rijeci je dobro u ovom HNL-u. Ali bi možda bilo i bolje u regionalnoj ligi sa Zvezdom, Partizanom, Mariborom, Sarajevom umjesto sa Lokomotivom, Goricom ili Varaždinom. Isplativije bi bilo svakako.

Ali i teže.

Imaju li Dinamo ili Zvezda interesa boriti se u težoj konkurenciji za Euorpu kad je u ovakvom monopolističkim pozicijama već imaju osiguranu? Manjim klubovima poput Osijeka, Rijeke, Vojvodine, Željezničara, Sarajeva, Budućnosti ili Vardara bi ovakva liga vjerojatno više odgovarala.

Ako se osnuje. I ako navijači dozvole regionalnu ligu.

Povijest nas uči da se neće složiti. Ili bar neće kad je u pitanju bivša Jugoslavija, iako bi ona bila jedina zanimljiva, jer bi manje atraktivno bilo gledati Dinamo, Hajduk, Zvezdu ili Partizan protiv Levskog, Ferencvarosa ili Cluja. A opet, ako Superliga krene, pa krenu i ti Skandinavci i zemlje Beneluxa... Regija bi riskirala da dobro zaostane.

S druge strane, ako nas je cijela ova frka sa Superligom, prethodno i koronom, nečemu i naučila onda je to baš ova lekcija o značaju pravih navijača. Ne potrošača.


Tagovi

Florentino PerezEuropska SuperligaCrvena zvezdaPartizanregionalna liga u nogometu

Ostale Vijesti