Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Osijekov bedem je još uvijek prečvrst za Hajduk, Nejašmić i Kleinheisler su školovali vezni red Bijelih

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 19.12.21. | 21:27

Bod na Poljudu uspjeh je za Osječane koji se mogu pohvaliti odličnom polusezonom.

Premda je danima uoči derbija Hajduka i Osijeka mnogo toga upućivalo da će utakmica završiti pobjedom Hajduka, čime bi se dodatno zakomplicirala utrka za naslov prvaka, to se nije dogodilo. Osijek je zasluženo uzeo bod na Poljudu te u većem dijelu utakmice bio bolja i konkretnija momčad.

Pokazalo se da je Osijek zasluženo na vrhu ljestvice i da nije slučajno napravio niz od 15 utakmica bez poraza u posljednja četiri mjeseca. Čvrsta obrana, kompaktna sredina terena i motorični igrači koji mogu zadržati loptu i kreirati prilike što su jasno pokazali u prvom poluvremenu derbija. Čim bi u dvostrukom bloku oduzeli loptu odmah su tražili rješenja prema naprijed, ili prema Mierezu koji zna zadržati loptu ili na bok gdje je ovaj put raspoložen bio Bohar. Juriš Hajduka nošenog nevjerojatnom podrškom s tribina bio je očekivan i na to su Osječani bili spremni. Brzo su primirili nalete Bijelih, već nakon 10 minuta složili su nekoliko kontranapada i došli do najveće moguće prilike.

Kleinheisler je kaznio pogrešku Vukovića i natjerao Fossatija na prekršaj, a Damjan Bohar je proslavio pogodak s bijele točke. Nije Slovenac računao da će njegov suigrač pogriješiti i rano ući u kazneni prostor, ponuditi drugu priliku Lovri Kaliniću da ostavi Hajduk na životu. Kapetan Bijelih je napravio što je morao, davao je sigurnost momčadi koja nije znala kako probiti obranu Osijeka pa je stalno strahovala od kontranapada gostiju. Odličnu utakmicu igrao je Osijekov vezni red, Darko Nejašmić je bio stalno na pravom mjestu, a Žaper i Kleinheisler su trkom pokrivali cijeli teren. Još kad imate majstora poput Petra Bočkaja koji zna promijeniti stranu, ući u dribling i uvijek naći pravo rješenje onda možete računati da ćete biti opasni u napadu.

Hajduk je u prvih 45 minuta bio motiviran, ali ne i dovoljno kvalitetan u izgradnji napada. Livaja je bio potpuno zatvoren, nešto je pokušavao mladi Biuk, ali premalo je igrača bilo u sredini terena da bi se mogli nositi s Osječanima.

Očekivali smo da će u nastavku Splićani podići ritam, ali Osijek je do 65. minute potpuno kontrolirao utakmicu. Jednostavno bio bolja momčad, igrao zrelo, odgovorno i pametno. Svima onima koji to smatraju pragmatičnim pa i ružnim začepio je usta, što je ironično komentirao i Nenad Bjelica. Njegova momčad točno zna što želi i kako do toga doći, odlično je balansirana i tu se vidi ruka vrhunskog trenera.

Nadmudrio je osječki trener Hajdukovog, naročito u veznom redu gdje su Darko Nejašmić i Laszlo Kleinheisler na neki način školovali veznjake Bijelih. Ali Dambrauskas je kvalitetu pokazao kada je promijenio Biuka i Fossatija i ubacio Atanasova i Čolinu koji su donijeli bolju energiju, promijenili sliku momčadi Bijelih. Pomogla je i publika s tribina, naročito nakon isključenja Bjelice koji je zapalio ionako lako zapaljivu vojsku navijača.

Taktički, nakon toga se Livaja više izvlačio na lijevu stranu, čekao se njegov doprinos koji je sasvim izostao do završnice utakmice. Uspio je uputiti dva pokušaja, pogodio je vratnicu iz teške pozicije, ali sve u svemu Osječani su odradili odličan obrambeni posao na najboljem igraču Hajduka.

Sve to nas je dovelo do nepopularnih 0:0, s derbija će se pamtiti fantastična atmosfera koje je bila iznad razine prikazane igre. Za Hajduk je bod ipak malo s obzirom na sve što je napravio u posljednjih mjesec i pol dana, prvi put od dolaska Dambrauskasa Splićani nisu postigli pogodak, a malo su prigoda i kreirali. Osijeku je bod dovoljan da ostane na vrhu zajedno s Dinamom i Rijekom, imaju se na Gradskom vrtu čime pohvaliti nakon jesenske polusezone.

Sasvim sigurno, čeka nas vrlo zanimljivo proljeće, s četiri momčadi koje imaju slične želje i ambicije.



Tagovi

HajdukOsijekPrva HNL

Ostale Vijesti