Sanjin Strukić/Pixsell
Sanjin Strukić/Pixsell

Osijek od 0-3 do 4-3, Tomas pogodio s Caktašom i Gržanom, Prosinečki očajan zbog vratara Marića

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 30.07.23. | 20:40

Povratnik u ligu držao je 3-1 do 76. minute, ali koštala ga je tanka klupa

Kakva utakmica u Kranjčevićevoj uoči Jadranskog derbija u 2. kolu hrvatskog nogometnog prvenstva! Sedam pogodaka, preokret sa 0-3 na 4-3, prvi takav u HNL-u još od 1992. godine, velika pobjeda Osijeka nad povratnikom u elitno društvo Rudešom, koji će možda na kraju prvenstva žaliti za ovim bodovima koji su se doimali nadohvat ruke.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Trener domaćih Robert Prosinečki je prošao stanje od euforije do očaja u samo 60 minuta, a strategt gostiju Stjepan Tomas je već bio pokopan, pa kao da je ustao iz mrtvih; potezi s klupe trenera Bijelo-plavih donijeli su naposljetku uspjeh, posebno ubacivanje Mije Caktaša, doktora za ovakve utakmice, uvijek posebno raspoloženog u Zagrebu, bez obzora protiv koga. Caktaš je u samo 12 minuta postigao tri pogotka, ali za dva mu je kumovao domaći vratar Mario Marić, a istaknimo i praktički dvostrukog asistenta Šimu Gržana. Presudila je širina klupe, Veliki žuti na klupi nije pronašao dovoljno jake adute kad je zagustilo…

Trojicu novih u odnosu na početnih 11 s Rujevice na startu postavio je Prosinečki, Tomečaka, Pasaričeka i Latkovića, dočim je Tomas napravio pet izmjena u odnosu na ZTE u četvrtak: Omerović i Evangelou u zadnjoj, Pušić u srednjoj liniji te Bukvić i Fiolić na krilu odnosno ‘desetki’.

Kompaktniji je bio Rudeš nego na Rujevici, nije jurišao u individualne akcije nego čuvao loptu kad bi je osvojio. Osijek je, pak, sporo vezao s loptom u posjedu, brzinu-dvije manje nego protiv Slaven Belupa i Zalaegerszega.

Domaći su poveli iz prvog udarca na vrata na utakmci općenito, zabio je Andrej Lazarov. Makedonac iz Kočana realizirao je brzu akciju po osvojenoj lopti Robijevog ‘orkestra’; nakon što ga je dubinski proigrao Latković, okrenuo je Mkrtačjana i pogodio u suprotni kut nemoćnog Malenice. Pripomogao je asistentu Latkoviću i Darko Nejašmić okliznuvši se u odsudnom trenutku…

Ništa se posebno Osijek nije trgnuo nakon rezultatskog zaostatka, nastavili su gosti gubiti lopte na svojoj polovici i u 34. minuti Aleksa Latković se sjurio po lijevom boku, predriblao Stjopu Mkrtačjana te ljevicom uputio loptu prema mreži, no zdesna je natrčavao Luka Pasariček te na samoj crti uklizao potvrdivši pogodak. Međutim, bio je vezist domaćih na granici zaleđa u trenutku Latkovićeva udarca, četiri minute pregledavala se situacija odnosno crtale linije (Pajač i Radić), na koncu je Zebecu dojavljeno da prizna gol.

I čim se krenulo s centra, već je bila 39. minuta, Pasariček je presjekao loptu Drambajevu, cimao Mkrtčjana te mu pokraj noge sproveo loptu u dalji Maleničin kut za velikih 3-0 i radost na klupi Rudešana, uletio je i Veliki žuti u teren, palo je grljenje na najjače!

Pasariček slavi gol za 3-0. Sanjin Strukić/PixsellPasariček slavi gol za 3-0. Sanjin Strukić/Pixsell

Bijelo-plavi više nisu imali izbora, napad i samo napad, uspio je Ramon Mierez zabiti gol u 43. minuti bez da je zatresao mrežu. Nabacio je Domagoj Bukvić zdesna lijevom nogom, a Argentinac visoko skočio na drugoj vratnici, pucao glavom u bliži kut; Mario Marić je obranio, ali prema prosudbi drugog pomoćnog suca Željka Bučara lopta je cijelim obujmom prešla crtu te je Zebecu preostalo pokazati na centar. Gol-tehnologije u HNL-u nema (preskupo!?!), a snimka date situacije ne jamči ni da jest ni da nije pogodak, prema tome, u takvoj situaciji se vjeruje sucu. I bi 3-1, treći pogodak argentinskog centarfora u tri utakmice!

Igralo se pet minuta nadoknade, imali su Lazarov i Latković još dvije prigode do kraja poluvremena, ali su pucali preko vratiju. Gosti su, pak, zaradili dvije javne opomene, frustrirani Gruzijac Stjopa Mkrtčjan te Ivan Fiolić zbog oštrog starta; kad ‘plemeniti’ Fiola mora biti oštar znači da nešto ne štima u igri njegove momčadi…

Stjpena Tomas je na poluvremenu napravio hokejašku, trostruku zamjenu, a počela je i lagana kiša, već u prvih 45 minuta su se neki igrači Osijeka klizali, valjda su za nastavak obuli prave kopačke. Dakle, izašli su nes(p)retni Mkrtčjan, Drambajev i nevidljivi Kristijan Lovrić (pardon, vidjelo ga se kad je iz jednog kornera skoro pogodio obližnju željezničku prugu), ušli Petar Brlek na stopera, Šime Gržan na beka (desnog, Omerović je premješten na lijevog) te Kristian Fućak na lijevo krilo. Ubrazli su gosti igru, na što je utjecao i ‘brži’, mokri travnjak. Domaći su je, pak, pokušavali usporavati što su više mogli, čuvajući loptu i iznuđujući prekršaje.

Nakon malo više od sat vremena igre mijenjao je i Prosinečki: napadača za napadača, Krešimira Kovačevića za Ivora Ljubanovića. Pet minuta kasnije Jakov Bašić je zamijenio ‘desetku’ Latkovića, prešao je Rudeš na 3-5-2. I već u 69. minuti pogrešna procjena jedne duge lopte, Kovačević je bio brži od Malenice, zaobišao ga, ali nije uspio pogoditi prazna vrata.

Osijek je imao jalovu inicijativu pa je Tomas ponovno posegnuo za klupom, ofenzivni vezist za ofenzivnog vezista, Mijo Caktaš za Ivana Fiolića. Najaktivniji je bio Mierez, borio se kao bik, krao lopte, no nisu ga pratili suigrači. Nisu imali živaca Osječani za pas-igru, brzali su s dugim loptama, a to je bila voda na mlin domaćina.

I onda u 76. minuti iznenada akcija u tri poteza gostiju, povratna lopta petom Petra Pušića za Miju Caktaša na rub 16-erca, a bivši kapetan Hajduka takve situacije rješava lakše nego kaznene udarce, pogodio je neobranjivo donji kut za 3-2.

Sad su oba trenera mijenjali u istoj minuti, Amer Hiroš je zamijenio Bukvića, a Plazonja i Camara Pasaričeka i Pavleka. Ubrzo je bila gužva u domaćem kaznenom prostoru, panično izbijanje, ali već u 81. minuti Plazonja je trčao sam prema Malenici, nije zabio, u sljedećem napadu loše je reagirala obrana domaćih na Gržanov centaršut u peterac, Marić kratko odbio loptu, a Caktaš je iz blizine ubacio u mrežu za 3-3. Vratio se Osijek i imao psihološki zamah za potpuni preokret u preostalom vremenu, a domaćima je voda ušla u uši u prenesenom ali i doslovnom smislu!

I u 88. minuti, nakon prekida za domaće brza kontra gostiju, jako je pogriješio domaći vratar Mario Marić, pogrešno procijenio dugu Maleničinu loptu, Gržan ga je pretrčao i dao paralelu za Caktaša koji je pogodio praznu mrežu, ‘hat-trick’, drugi preokret u povijesti HNL-a sa 0-3 na 4-3 nakon 1992. i utakmice Zadra i Inter-Zaprešića u Stanovima! Nećemo valjda sljedeći vidjeti opet za 31 godinu…

Gržan pretrčava Marića. Foto: Sanjin strukić/PixsellGržan pretrčava Marića. Foto: Sanjin strukić/Pixsell

No, nije još bilo gotovo, u četvrtoj, posljednjoj minuti nadoknade, Marko Malenica je obranio udarac Lazarova spasivši svojoj momčadi plijen od sva tri boda!

U sljedećem kolu Rudeš gostuje u Koprivnici, a Osijek je svoj dvoboj s Hajdukom odgodio, pa ćemo ga u HNL-u vidjeti tek u Puli 13. kolovoza. (N. L.)

Rudeš – Osijek 3-4

Poluvrijeme: 3-1

Stadion: Kranjčevićeva. Gledatelja: 1169.

Sudac: Mario Zebec (Cestica), pomoćnici Luka Pajić (Rijeka) i Željko Bučar (Duga Resa), četvrti Jakov Titlić (Potravlje). VAR: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina), AVAR: Hrvoje Radić (Split).

Strijelci: 1-0 Lazarov (23., Latković), 2-0 Pasariček (34., Latković), 3-0 Pasariček (39.), 3-1 Mierez (43., Bukvić), 3-2 Caktaš (76., Pušić), 3-3 Caktaš (83.), 3-4 Caktaš (88., Gržan)

Žuti kartoni: Mkrtčjan, Fiolić, Evangelou (Osijek), Ljubanović, Camara (Rudeš)

Crveni kartoni: -

Rudeš (3-4-2-1): Marić – Campos, Matić, Pavlek (od 79. Camara) – Pasariček (od 79. Plazonja), Srbljinović, Vukmanović, Tomečak – Lazarov, Latković (od 67. Bašić) – Ljubanović (od 62. Kovačević).

Osijek (4-1-4-1): Malenica – Omerović, Evangelou, Mkrtčjan (od 46. Brlek), Drambajev (od 46. Gržan) –Nejašmić – Bukvić (od 79. Hiroš), Fiolić (od 70. Caktaš), Pušić, Lovrić (od 46. Fućak) – Mierez.



Tagovi

NK RudešNK OsijekHrvatska nogometna ligaRobert ProsinečkiStjepan TomasRamon MierezLuka Pasariček

Ostale Vijesti