Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Operacija Derbi: Nikad manje reprezentativaca, dva nova oružja i iščekivanje povratka jakih aduta

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 18.03.24. | 13:30

Utakmica na Poljudu za Dinamo bi mogla presudna u borbi za naslov. Sva je koncentracija momčadi i trenera na taj veliki dvoboj

Dinamo je 'slomio' Rudeš (3-0), pokazao opet dva lica u dva poluvremena, ozlijedio se Martin Baturina, koji je upitan za Derbi s Hajdukom. No, bez obzira na Baturinu, u Maksimiru je već u ponedjeljak zaboravljen Rudeš i krenula je 'Operacija Derbi'. Dinamo na Veliku subotu, 30.ožujka gostuje na Poljudu u HNL-u, četiri dana poslije i u Kupu na istom stadionu, ali naglasak je ipak na ovaj, prvi velliki obračun u prvenstvu. Sve je jasno, Dinamu (ali i Hajduku) to bi mogla biti presudna utakmica u borbi za naslov. Modri još nisu pobijedili Hajduk ove sezone u HNL-u, uspiju li to učiniti sad, preskočit će ga na ljestvici, nastaviti utrku s Rijekom. Izgube li, pak, unatoč utakmici manje, teško će se vratiti. Isto vrijedi i za Splićane, naravno. Odigraju li Dinamo i Hajduk remi, Rijeka bi i jednima i drugima mogla odmagliti.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

IZVRŠNI ODBOR

U ponedjeljak (18 sati) je u Maksimiru na programu prva sjednica novog Izvršnog odbora. Teme su raznorazne, od pitanja statusa Uprave, preko izbora sportskog direktora do razgovora o aktualnom stanju u momčadi. Nije direktno vezano za Derbi, ali dobije li Sergej Jakirović podršku izvršnjaka i svih razina odlučivanja u klubu, kakvu je imao dosad, bit će mu lakše pripremati se za utakmicu. Koja bi i njemu mogla biti presudna. Također, odluče li u Maksimiru već idućih dana izabrati sportskog direktora, skinuli bi i taj teret s Jakirovićevih leđa. Jedan posao manje, više prostora za fokusiranje na sam teren i tehničko-taktičke postave momčadi.

TRI SLOBODNA DANA

Prvi potez pripreme za Derbi povukao je Jakirović odmah nakon utakmice s Rudešom. Igračima je potreban odmor, dao im je tri slobodna dana, okupljanje je tek u četvrtak. Dovoljno vremena da predahnu, osvježe misli i tijelo i vrate se spremni za nove izazove i vrhunac sezone. Imat će Jakirović rijetki luksuz, pripremati se 10-ak dana za iduću utakmicu, dosad je to bio ritam četvrtak-nedjelja, gdje je jako malo prostora za treninge i uigravanja. Možda to bude ključno za pripremu Derbija, a tu Dinamovu treneru ide na ruku još jedan detalj.

NIKAD MANJE REPREZENTATIVACA

Iako je za svaki klub, tako i za Dinamo, sjajno kad ima puno igrača u reprezentaciji, jer time raste vrijednost čitavoj momčadi, za svakog je klupskog trenera, pogotovo uoči ovakve utakmice, dobra vijest kad ih nema previše. Ne pamtimo kad je imao manje reprezentativaca, odnosno, kad je za vrijeme reprezentativne stanke ijedan Dinamov trener imao toliko igrača na okupu. Dakle, Ademi i Ristovski oprostili su se od dresa Sjeverne Makedonije, Baturina će vjerojatno propustiti akciju 'Egipat' A reprezentacije, tamo će biti Bruno Petković. U U21 selekciju idu Perković, Živković i Vidović, Luka Vrbančić je s U19 reprezentacijom, kao i Ivan Cvetko, koji nije još u prvom planu. Arber Hoxha trebao bi debitirati za Albaniju. Dakle, ukupno osam imena iz prve momčadi, ali ne puno onih glavnih igrača. Većinu standardnih imat će Jakirović na okupu.

ADEMI VAŽNA POLUGA?

Arijan Ademi propustio je zadnje četiri Dinamove utakmice. Dvije protiv PAOK-a, jer nije prijavljen za Europu, a protiv Slavena Belupa i Rudeša nije ulazio u igru s klupe. Imao je Ademi nekih problema s ozljedom, nije bilo potrebe riskirati, ali do Derbija bi trebao biti potpuno fit. Naravno, upitna je njegova forma, s obzirom da ne igra često i puno, da ima te posebne bonuse u ugovoru i da Jakirović ne može s njim uvijek računati. No, za Poljud bi Ademi mogao biti važna poluga. Od prve minute ili kao dodatna snaga s klupe, svojim iskustvom, liderskim pristupom, kao kapetan i motivator, a i na svježinu bi mogao donijeti novu energiju u igri. U svakom slučaju, Derbi neće proći bez njega!

DVA NOVA ORUŽJA NA BOKOVIMA?

Samozatajni Pierre-Gabriel zasad je zadovoljio sve u Dinamovoj svlačionici. Nije to spektakularan igrač, ali jest čovjek, koji donosi sigurnost u zadnju liniju, nije sklon glupostima, a kad i izgubi loptu, brzo je ponovno osvoji. Racionalan, teško prelazan, fizički moćan. No, još ga nismo vidjeli u pravoj, velikoj utakmici. Mogao bi biti iznenađenje za Hajdukove napadače, nova čvrsta karika Dinamove obrane. Isto tako, do Derbija bi potpuno spreman trebao napokon biti i Japanac Ogiwara, koji, također, još nije imao priliku pokazati što može. S njima dvojicom na bokovima, mogao bi Ristovski ponovno igrati stopera, znamo da je na toj poziciji uglavnom vrlo uspješan protiv Livaje.

'TAJNI ADUTI' STOJKOVIĆ I ROG?

Hoće li Jakirović na Poljudu moći računati s Lukom Stojkovićem i Markom Rogom. Prema našim informacijama, izglednije je da bi konkurirati mogao Rog, iako su obojica u punom treningu i mogli bi do 30.ožujka biti u kadru. No, pitanje je treba li žuriti i koliki je rizik, ako već počnu igrati, kao i u kakvoj su formi. No, možda za 15-20 minuta, ili samu završnicu utakmice nije isključeno? Spreman bi mogao biti i već zaboravljeni Mahir Emreli, kao i Marko Bulat, koji je isto sad već dugo izvan travnjaka. Dakle, možda neće moći Baturina, što jest hendikep, ali mogli bi neki drugi ljudi.



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićDerbiHajdukHNL

Ostale Vijesti