„Imamo model, a teško ćemo odigrati dvaput onako idealnu utakmicu“

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 16.11.19. | 08:16

Vatreni u subotu od 20:45 sati igraju odlučujuću utakmicu za plasman na Euro.

Pogledaj TEČAJEVE za utakmicu Hrvatska - Slovačka

Naime, izabranicima Zlatka Dalića u večerašnjem susretu dovoljan je i remi za plasman na Euro s prvog mjesta jer držimo prvo mjesto ljestvice s dva boda prednosti nad Mađarima. U ovoj reprezentativnoj stanci, i mi i Mađari ćemo igrati po jednu, zadnju utakmicu ovog ciklusa i s bodom protiv Slovačke mi smo osigurali prvo mjesto.

Specijalizirana PONUDA Germania Sport kladionice na utakmicu

Vatreni su kroz povijest imali uglavnom pozitivna iskustva kada bi dolazili na posljednje okupljanje u kvalifikacijskom ciklusu, a osim nedovoljno neriješenih rezultata s Jugoslavijom (za Euro 2000.) i Ukrajinom (za SP 2010.) kojima smo izgubili plasman, uglavnom smo bili uspješni.

Sada već davne 1996. godine na EP u Engleskoj plasirali smo se zahvaljujući izravnoj pobjedi nad Talijanima (1:2), SP-a u Južnoj Koreji i Japanu domogli smo se golom Alena Bokšića na asistenciju Balabana protiv izravnog konkurenta Belgije, a na Euro u Francuskoj prije tri i pol godine došli smo smjestivši se na drugo mjesto skupine iza Talijana, a ispred Norvežana.

Možda najzanimljivije, ne računajući ostale baraže, bilo je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj. Tada je na golu hrvatske reprezentacije stajao Tomislav Butina, koji se prisjetio kako smo izborili plasman na Mundijal.

„Mi smo dobili Švedsku u gostima i imali smo imperativ pobjede u Zagrebu protiv njih u predzadnjem kolu jer su oni u najgorem slučaju bili najbolji drugoplasirani“, prisjetio se Tomo događaja otprije 14 godina. Srna je poentirao u Stockholmu iz slobodnjaka, a tu večer u Zagrebu iz jedanaesterca nakon odbojkaškog igranja rukom Olofa Mellberga.

„Hrvatska je sada u boljoj situaciji zato što igramo kući. Bolji smo, što smo pokazali u Slovačkoj i Hrvatska je u situaciji da joj je i remi dobar. Sama ta činjencia će i igrače dodatno rasteretiti jer uz kvalitetu koju imaju, ne vidim način kako bi stvari mogle krenuti po zlu“, kaže nam Butina, koji trenutno obnaša funkciju direktora Akademija vratara u zagrebačkom Dinamu.

Međutim, treba biti oprezan kako se ova komotna situacija ne bi obila o glavu. Mentalitet „lako ćemo“ dobro nam je svima poznat. Štoviše, demonstrirali smo ga protiv Azerbajdžana prije dva mjeseca, samo tri dana nakon što smo Slovacima utrpali četiri komada u Trnavi.

„Neće se nitko opustiti, ne možemo o tome pričati. Međutim, sigurno da će izostanak dva centralna stopera koji su kostur momčadi, ostaviti traga. Nema Rakete i Kramarića, koji bi u nekakvoj hipotetskoj situaciji negativnog rezultata, uvijek bili ti igrači koji mogu zabiti gol. Nedostajat će sigurno, ali svi oni koji su im alternativa su i više nego kvalitetni. Sigurno da uigranost ne može biti savršena i na nivou na kojem je to standardna postava, ali na muci se poznaju junaci, zar ne?“, rekao je Butina.

Ovog puta igramo bez Dejana Lovrena i Domagoja Vide zbog akumuliranih žutih kartona, kao i bez spomenutih Kramarića i Rakitića. Može li biti problem neuigranost obrane na čelu s Perićem, Ćaletom-Carom, Jedvajem i Barišićem te Livakovićem na golu?

„Jedvaj je konstantan u reprezentaciji, dugo je tamo tako da to ne bi trebao biti problem. Sada, kako će ih izbornik točno posložiti po terenu još ne znam, ali to su ozbiljni momci u ozbiljnim klubovima i ligama, treniraju ih ponajbolji treneri svijeta. Mislim da kad se stavi bilo kakav zahtjev pred njih, to neće biti problem. Jedino, ponavljam, uigranost neće biti savršena, ali će biti sigurno dovoljna da se na kraju radujemo“, govori nam nekadašnja 'jedinica' Vatrenih. Dodaje da nam nit vodilja treba biti susret u Trnavi prije dva mjeseca.

„Imamo model jer smo pokazali na prvoj utakmici na njihovom terenu kako se igra protiv toga, međutim teško je vjerovati da će se jedna takva utakmica ponoviti. Znamo na koji način igraju, pokazali su dečki da znaju kako neutralizirati i vjerujem da će se nova pobjeda dogoditi na Rujevici“, rekao je Butina, za kraj se osvrnuvši na aspekt iskustva, koji je pored očigledne kvalitete, debelo na strani Hrvatske: „Naši igrači imaju iskustva igranja reprezentativnih utakmica pod pritiskom. U nokaut fazi i na samim natjecanjima, jer imamo kontinuitet za razliku od Slovačke. Mi se već desetljećima pojavljujemo na takvim natjecanjima i taj kontinuitet i znanje igranja ovakvih utakmica će nam pomoći“.

Razgovarao: Ivan Grubišić

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

Tomislav ButinaHrvatska nogometna reprezentacijaSlovačka nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Euromeđunarodni nogomet

Ostale Vijesti