On je najbolji Argentinac u Europi: Nikada nije zaigrao u domovini, a zabio je više od Messija, Aguera, Icardija…

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 05.11.18. | 18:57

U Ligue 1 bolji je samo Kylian Mbappe.

Znate li tko je najbolji argentinski strijelac u Europi ove sezone? Ne, nije Leo Messi. Nije niti Maruo Icardi, ni Gonzalo Higuain. Sergio Aguero? Ne, niti on. Radi se o 28-godišnjem i široj javnosti ne toliko poznatom Emilianu Sali, napadaču Nantesa, koji nikada nije zaigrao ne smo za reprezentaciju Argentine, već i za klub u domovini….

Ovosezonski učinak Sale je još impozantniji kada znamo da ga trener Nantesa s početka sezone Miguel Cardoso nije previše šljivio. Sala je umalo transferiran u Galatasaray posljednjeg dana prijelaznog roka jer je tadašnji strateg Kanarinaca u vrhu napada preferirao Kalifu Coulibalyja.

Sala je u dvije od prve tri utakmice ušao s klupe i oba puta poentirao te je izborio mjesto u udarnih 11. Pod Cardosom je na kraju odigrao sedam utakmica, zabio je četiri gola koja nisu spasila bivšeg Nantesovog menadžera.

Klub se nalazio u zoni ispadanja, a uprava se odlučila za karakterno problematičnog, ali dokazanog stručnjaka Vahuda Halihodžića koji je kao centarfor i najbolji strijelac kluba 1983. Kanarincima donio naslov prvaka.

Vahini uspjesi diljem svijeta su itekako poznati. S tri reprezentacije (Obala Bjelokosti, Alžir i Japan) plasirao se na Svjetsko prvenstvo, s Rajom Casablancom osvojio je Afričku ligu prvaka, imao je rezultatski uspješne epizode u Lilleu, PSG-u i dakako zagrebačkom Dinamu…

Unatoč teškom karakteru Vaha zna znanje, a to je potvrdio i ovaj puta. Preuzeo je klub koji se nalazio u zoni ispadanja i nakon poraza u debiju protiv Bordeauxa (0:3) upisao je tri pobjede u prvenstvu uz gol-razliku 11:1, a još je u kupu svladao Montpellier u gostima 3:0.

> Rapsodija Vahida Halilhodžića: Preuzeo klub i ostvario četiri pobjede uz gol-razliku 14:1

Čak polovicu od tih 14 pogodaka u četiri utakmice zabio je Sala. No, Vahina reakcija na Argentinčev sjajnu formu bila je ova:

„Zabija golove? Što onda, plaćen je da ih zabija. Golmani ih ne zabijaju. Kada sam došao njegov moral je bio na jako niskoj razini, no onda se primio posla. On nije tip igrača kojeg danas često viđamo, igra s leđima prema golu, ali je fokalna točka našeg napada“.

Zaista, Nantes dugo nije imao ovakvog napadača. Posljednji puta kada je Nantesov napadač zabio više od 12 golova bilo je u sezoni 1999./00.

Sala je stigao u Europu još kao tinejdžer, u Bordeauxovu akademiju. Iako je pokazao golgetersku sposobnost na posudbi u Caenu u drugoj ligi nije impresionirao struku Bordeauxa koja ga je 2015. poslala u Nantes za svega milijun eura.

U prvoj sezoni poentirao je samo šest puta u 31 utakmicu, no brzo je postao ljubimac navijača zbog svoje požrtvovnosti i napornog rada, često prihvaćajući ulogu zamjenskog napadača. Sve mu se vratilo ove sezone kada je od njega u prvenstvu efikasniji samo Kylian Mbappe, a Sala je ujedno i najbolji argentinski strijelac u Europe ove sezone…

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

Emilino SalaVahid Halilhodžić

Ostale Vijesti