Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

On je Livakovićev nasljednik. U godinu dana branio samo dvaput, a sad će ga trenirati čovjek koji ga je i 'stvorio'

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 24.08.23. | 12:00

Imat će težak zadatak ući u rukavice dosadašnjeg kapetana i Dinamova velikana. Nakon dvije godine dočekao je šansu

Dvije i pol godine. Toliko je prošlo otkad je Ivan Nevistić, kao nova golmanska zvijezda na hrvatskom nogometnom nebu, Rijeku zamijenio Dinamom. Bilo je to u siječnju 2021., stigao je u Maksimir za, navodno, tri milijuna eura i plan je bio da već na ljeto zamijeni Dominika Livakovića. Koji je tada, očekivalo se, bio pred transferom, jer Hrvatska je igrala tog ljeta na Euru i bilo je logično da će Livaković nakon velikog natjecanja promijeniti sredinu. Međutim, znamo kako se sve odvijalo, prvo uz posljedice korone i pada tržišta, potom Livaković, koji je branio sve bolje nije uspio otići, u jednom trenutku niti Dinamu to nije bilo u interesu. A čitavo to vrijeme Nevistić je čekao priliku.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvo je, do kraja te sezone 2020./21., ostao na posudbi u Rijeci. A koji dan prije nego što je potpisao za Modre tog siječnja, iako se već znalo da će ići u Maksimir, obranio je u Zagrebu kazneni udarac Bruni Petkoviću u Rijekinoj pobjedi 0-2. Ostao je, dakle, do kraja sezone u Rijeci, a onda se vratio u Dinamo, čekajući Livakovićev transfer. No, Livi je ostao, a Nevistić otišao na posudbu u Lokomotivu. Odradio je tamo sezonu i onda, ponovno, u ljeto 2022. došao na trening prve Dinamove momčadi. Posudba niti njemu nije više bila opcija, ali, i da je htio, ne bi ga pustili, jer, opet je do zadnjeg dana prijelaznog roka bilo neizvjesno hoće li Livaković otići. Tako je Nevistić prošlu sezonu proveo na klupi, iz trećeg Dinamova vratara postao je drugi, preskočivši u hijerarhiji Danijela Zagorca, no, kraj fenomenalnog Livakovića mogao je skupiti samo mrvice. Ili brojkom - dvije utakmice prošle sezone. Jedna u Kupu protiv Borinaca (4-0), bilo je to prije gotovo godinu dana. I jedna u HNL-u protiv Šibenika (4-0), u svibnju kad ga je Bišćan odlučio nagraditi i dati mu jednu utakmicu. To su, ujedno, i njegove jedine dvije utakmice, službene natjecateljske, u Dinamovu dresu.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Branio je Nevistić na pripremama, ljetos u Sloveniji i vrlo dobro, imao je nekoliko sjajnih obrana, pokazao je da nije zaboravio braniti. No, ovo je sad nešto drugo. Nevistić ulazi u Livakovićeve rukavice, iza kojih je toliko velikih utakmica, velikih obrana, malo je vratara, ne samo u Dinamovoj povijesti, koji su ostavili toliki trag i koji su svojim obranama donosili pobjede i velike rezultate. Što, zapravo, više i reći o Liviju, oproštaj jest bio nesretan iz Dinama ga je 'torpedirao' Domagoj Vida, ali branio je Livaković i u toj utakmici veličanstveno. Nestrpljivi kakvi jesu, Dinamovi navijači očekuju da ga Nevistić odmah nadomjesti, da Neva postane novi Livi. Ako može već i protiv Sparte! Dakako da mu nije lako započeti mandat na Dinamovm golu s tom Livakovićevom sjenom iznad glave, ali bitna je stvar da u Maksimiru vjeruju u njega i da će stati iza njega. Nisu ljetos dovodili novog golmana, svi su se jednogalsno složili, kad ode Livaković, Nevistić je taj. Sad više ne samo buduća golmanska zvijezda, sad je već 25-godišnjak i vratar koji tek dolazi u najbolje godine. Pritisak će večeras, i ne samo večeras, sigurno osjećati, ali kad je napokon dobio ovakvu priliku, mora je i iskoristiti.

A još je jedna zanimljivost vezana za Nevistića, odnosno, čovjeka koji će ga trenirati. U Dinamo je u sklopu stožera Sergeja Jakirovića došao i trener vratara Gojko Mrčela. On je bivši vratar, starijim poznavateljima HNL-a poznat kao vrlo dobar čuvar mreže Šibenika, a onda Istre i Cibalije, koji je u Rijeci u protekle četiri godine radio sjajan posao kao trener vratara. Upravo mu je Nevistić bio prvi 'učenik'. baš je pod njegovom palicom Nevistić napredovao i dostigao razinu ponajboljeg vratara lige u tom trenutku i 'robe' za Dinamo. Njegovim odlaskom, preuzeo je Mrčela Ivora Pandura pa i od njega napravio vrhunskog vratara, dok je Nediljko Labrović, koji je u Rijeku došao kao potencijal, ali još uvijek uz epitet nedovršnog vratara, sad reprezentativac i idući igrač Rijeke koji bi mogao ostvariti (više)milijunski transfer. Tako da ne treba sumnjati da će Nevistić imati uza se odličnog stručnjaka i da će opravdati povjerenje. Mrčela je majstor za vratare, kao što je majstore imao i Livaković, pogotovo zadnjih pet godina kad je i doživio veliki uzlet. Silvije Čavlina i Sandro Žufić jako su zaslužni za njegov napredak, Darko Staneković bio je kratko u Maksimiru, ali i u njegova četiri mjeseca Livaković je branio fantastično. Sad je došao Mrčela, koji će brinuti o novoj Dinamovoj 'jedinici'. O dečku za čiju je karijeru već dosad iznimno važan.



Tagovi

Ivan NevistićDominik LivakovićGNK DinamoSparta PragKonferencijska liga

Ostale Vijesti