Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Odgovor Hajduku za Nikolu Kalinića: Dinamo ove zime želi Antonija Mirka Čolaka!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 10.12.21. | 09:58

Prošle zime odbio je Nenada Bjelicu zbog straha od reakcije navijača, a ove sezone ima 14 nastupa i pet pogodaka u Ligi prvaka te je veoma izgledno da ga Dalić povede u Katar za godinu dana.

Kad ga je Rijeka prodala u PAOK za tri milijuna eura u ljeto 2020. godine, mnogi su pomislili kako su Grci dobro prošli. Pokazao je svoje kvalitete na Rujevici, oprostio se Hrvatskim kupom u Šibeniku, bio i prvi topnik HNL-a… Jednostavno, bilo je vrijeme za iskorak.

Stigao je u klub, čiji su navijači toliko fanatični da je to teško opisati riječima te je pritisak igranja za istog uistinu poseban, kao veliko pojačanje, ali status istog nije opravdao. Kao da se zamjerio lopti, jer u prilikama se nalazio, nerijetko i dobro tukao, ali mreža se nije tresla.

Preciznije, zatresla se tek jednom, kad je uputio udarac s bijele točke u ogledu protiv Panetolikosa u petoj minuti sudačke nadoknade. Njegovi suigrači htjeli su da prekine taj post, ali taj gol nije bio prekretnica.

Trener i sportski direktor koji su inzistirali na njegovom dolasku napustili su klub nedugo nakon što je on s Kvarnera preselio u Solun. I tu su nastali problemi. Otpisali su ga u klubu, on je već u siječnju 2021. na bilo koji način tražio izlaz iz kluba. Prošao je jedan mjesec, onda i dva, izbora je bilo sve manje, a na kraju balade se pojavio švedski Malmo. Ispalo je savršeno, jer Antonio Mirko Čolak se na sjeveru Europe doslovno preporodio.

U tandemu sa Srbinom Veljkom Birmančevićem, koji je izabran za najboljeg mladog igrača Allsvenskana, popularni Čoki gol bio je neumoljiv pred vratima svojih suparnika. U nešto manje od godinu dana skupio 40 nastupa, 19 pogodaka i 3 asistencije u dresu Malmoa, a bio je i treći najbolji strijelac švedskog prvenstva kojeg je na kraju njegova momčad osvojila baš zbog bolje gol razlike.

Zanimljivo, Antonio Mirko Čolak bio je na korak od dolaska u Osijek prije nego što se pojavila opcija zvana Malmo. Htio ga je Nenad Bjelica, ali iako je dogovor praktički bio postignut, Čolak je u posljednji trenutak odustao od povratak u HNL. Kako doznajemo, Čolak se nije htio zamjeriti ljudima u svojem bivšem klubu, baš kao ni Armadi. Prema njima osjeća veliko poštovanje, jedan je od onih kojeg su navijači uvijek tapšali i bodrili, pa čak i kad mu nije išlo, te je zbog svega navedenog prema Rijeci stekao posebne emocije. Tamo je oživio svoju karijeru, dogurao do reprezentacije, zaradio unosan transfer, ali sama činjenica da je zbog straha od mišljenja navijača odbio vratiti se rivale sa istoka Hrvatske dovoljno govori o njemu kao osobi.

Godinu dana kasnije, u zimu 2022. godine, dionice Antonija Mirka Čolaka su potpuno drugačije. One su stabilnije, više, jače na tržištu. I da se dogodi neka kriza, i da se dogode neki problemi, on je sad dokazano ime. On je igrač koji 'garantira' golove, a to je nešto što Dinamu treba. On neće sudjelovati u razgradnji igre, neće biti netko s kim ćete odigrati savršene duple pasove, čiji će driblinzi zaslijepiti navijače, ali je on zato netko tko – kad je u 16-ercu – vidi samo jednu stvar, a to je gol. Ne zanima ga ni tko je na njemu, ni tko ga čuva, ni gdje je, ni što je, Čolak razmišlja samo o tome kako zabiti pogodak. A odlaskom Gavranovića, Dinamo je takvog igrača izgubio. Da jučer Oršić nije zabio onaj spektakularan pogodak, vjerojatno bi se pričalo o tome da Dinamu nedostaje pravi napadač da neki od otpadaka pospremi u mrežu. I Andrić i Jurić su bili dobri, ali Dinamu treba napadač koji bi u sezoni zabio 20+ pogodaka. A to je Antonio Mirko Čolak.

PAOK za Čolaka želi 3.5 milijuna eura. Dakle, nema tu zarade, žele samo vratiti ono uloženo. Sportske novosti pišu da će Dinamo nastojati, i vrlo vjerojatno u tome uspjeti, malo smanjiti potraživanja crno – bijelih.

Čolaku ističe jednogodišnja posudba u Malmou na kraju ove kalendarske godine. Iako Šveđani imaju mogućnost otkupa njegovog ugovora, zasad nije poznato hoće li ju iskoristiti. No, i da ju aktiviraju, pitanje je li Čolak spreman ostati 'trajno' u Skandinaviji.


Tagovi

Antonio-Mirko ČolakAntonio ČolakDinamo ZagrebPAOKMalmöGermanijak transferiZimski prijelazni rok

Ostale Vijesti