REUTERS/ Jennifer Lorenzini
REUTERS/ Jennifer Lorenzini

Od Rusije do Katara sve je drugačije: u loži nema jednog od najvećih, dvojac nedorljivih sišao je s trona, ali jedna je odluka jako promijenila nogomet

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 19.11.22. | 12:06

U četiri godine između dva Mundijala promijenio se i svijet, u svim segmentima, ali velike je promjene doživio i nogomet

Prošle su samo četiri godine od tog našeg velikog slavlja, dočeka, transa u kojemu je Hrvatska živjela mjesecima. Ljeto koje će se pamtiti, koje će ostati uspomena, ali i težnja, da nam se opet nekad, negdje dogodi. Ako ne već u Kataru... Kad kažemo 'samo četiri godine' , osjećaj je kao da je ta Rusija bila davno prije, jer, svijet se toliko promijenio, toliko smo toga doživjeli i preživjeli od 2018. do danas, da se uistinu ponekad čini da je to finale s Francuskom bilo u nekom prošlom životu. Pandemija, u nas i potresi, sad i rat u Ukrajini, geopolitičke i ekonomske promjene u čitavom svijetu, puno je toga stalo u te četiri godine. A nije ni nogomet bio imun na promjene, u odnosu na Rusiju 2018., u Kataru 2022. gledat ćemo drugačiji turnir.

Pa, krenimo od same Rusije. Tada sjajan domaćin, organizatori su primali pohvale iz usta svih sudionika, od igrača do navijača, predsjednik Vladimir Putin bio je ljubazan i gostoljubiv domaćin, u čijem su se društvu mnogi svjetski i nogmetni dužnosnici osjećali važno i ugodno. Četiri godine kasnije, niti Rusija postoji na svjetskog nogometnoj mapi, potpuno je izolirana, Vladimir Putin daleko je od popularnog člana društva izvan svojih granica. Kad sad gledamo one fotografije nasmijanih lica u svečanim ložama moskovskih stadiona, teško je zamisliti da je to bilo još 2018. No, nije to jedina promjena, naprotiv.

VAR je u Rusiji doživio svoju premijeru. Bilo je propusta, nedorečenosti, kritika i bijesa. Bilo je i sudaca koji su se na novi način suđenja teško privikavali. No, nakon turnira VAR je ipak doživio priznanje, položio je ispit. I u prethodne četiri godine, premda još uvijek postoje najesnoće i različita tumačenja, premda su se malo razvukli i sudački kriteriji (čemu svjedočimo i u HNL-u), VAR je postao sastavni, neizbježni dio nogometne igre. Čak i brže no što očekivali. Danas su utakmice koje se igraju bez pomoći tehnologije nekako čudne, neobične, dojam same igre umnogome je drugačiji. Naviknuli smo se čekati sudačku provjeru i slaviti pogotke s odgodom, naučili smo da to što pomoćni sudac nije podigao zastavicu ne znači da nije bilo zaleđa, zaključili su i igrači da im se ne isplati simulirati kaznene udarce, glumiti teške prekršaje, igrati rukom. Jednostavno, VAR sustav, koji je još u razvoju i s godinama će se dodatno modificirati, promijenio je nogometne navike i onih na terenu i onih na tribinama i uz ekrane. U Kataru će ta promjena biti nadograđena, zaleđa će praktički automatski procjenjivati tehnologija.

REUTERS John SibleyREUTERS John Sibley

Ostali smo između Rusije i Katara, nažalost, i bez jednog od najvećih u povijesti nogometa. Napunit će se 25.studenoga točno dvije godine otkako Diego Maradona nije s nama, a bio je jedna od najvećih zvijezda izvan terena na zadnjem Mundijalu. Njegovo frenetično i pomalo histerično navijanje iz svečane lože, njegovi izljevi emocija i zdravstveni problemi zbog kojih je završio i u bolnici, bili su velika priča tog ruskog ljeta. Bolno je proživljavao argentinske poraze, među njima i onaj od Hrvatske, nije, nažalost, dočekao Katar. Mundijal na koji njegova Argentina dolazi u sasvim drugom izdanju, kao favorit. Nedostajat će njegovi istupi i ispadi na tribinama u Dohi, premda, pitanje je kako bi se on nosio sa strogim katarskim pravilima i zabranama. Od 'gore' će sigurno pratiti i držati fige Messiju da ga nadmaši, da i on uzme svoj Mundijal. Iako mu je teže, reći ćemo u šali, zbog VAR-a Leo ne može zabijati rukom.

REUTERS Albert GeaREUTERS Albert Gea

A kad smo već kod Messija, možemo zaključiti da je između Rusije i Katara počela još jedna nova nogometa era. Luka Modrić bio je prvi, sad je Karim Benzema drugi, koji su s najviše pozornice Zlatne lopte skinuli Messija i Ronalda. Doduše, sjajni Argentinac uzeo je još dva 'kipića', ali, jasno je da je razdoblje u kojem postoji samo dvoboj njega i Ronalda odavno prošao. Messi je u međuvremenu napravio nešto što se činilo nemogućim, otišao iz Barcelone u PSG, ali i nije osvojio Ligu prvaka, niti je prvu sezonu odigrao na svojoj razini. Ali se diže, opet je u formi i dolazi u Katar osvojiti svijet. Za razliku od Ronalda koji je u padu na svim razinama, od forme do popularnosti. I koji već dugo nije osvojio ništa specijalno. Jedno veliko rivalstvo prošlo je svoje najbolje dane, na sceni su Haaland, Mbappe i nek druge nove zvijezde. Nekih od njih niti nema na SP-u.

REUTERS Tony ObrienREUTERS Tony Obrien

Ipak, odluka koja je, možda, i najviše promijenila nogomet, a koje na prvu i nismo toliko svjesni jest ona o pet zamjena tijekom utakmice. Ušla je ta promjena na mala vrata, tijekom pandemije i onda ostala na snazi. Pet zamjena mijenja način razmišljanja trenera i izbornika, daje im više izbora u pripremi utakmica, a pogotovo u turnirskom načinu natjecanja, daje im i veće mogućnosti odmora pojedinih igrača. Nije isključeno da bi baš ta promjena mogla odigrati važnu ulogu i na ovom Mundijalu, da će jake reprezentacije, one sa širim izborom kvalitetnih igrača dodatno smanjiti šanse autsajderima. Hoćemo li zbog toga gledati manje senzacionalnih rezultata na ovom turniru? To ćemo tek vidjeti...

Oglas

SP 2022

Rezultati i raspored:

Skupina A

1. kolo

20. studenoga

Katar – Ekvador 0:2

21. studenoga

Senegal – Nizozemska 0:2

2. kolo, 25. studenoga

Katar – Senegal 1:3

Nizozemska – Ekvador 1:1

3. kolo, 29. studenoga

Ekvador – Senegal 1:2

Nizozemska – Katar 2:0

 

Skupina B

1. kolo, 21. studenoga

Engleska – Iran 6:2

SAD - Wales 1:1

2. kolo, 25. studenoga

Wales – Iran 0:2

Engleska – SAD 0:0

3. kolo, 29. studenoga

Wales – Engleska 0:3

Iran – SAD 0:1

                                              

Skupina C

1. kolo, 22. studenoga

Argentina – Saudijska Arabija 1:2

Meksiko – Poljska 0:0

2. kolo, 26. studenoga

Poljska – Saudijska Arabija 2:0

Argentina – Meksiko 2:0

3. kolo, 30. studenoga

Poljska – Argentina 0:2

Saudijska Arabija – Meksiko 1:2

 

Skupina D

1. kolo, 22. studenoga

Danska – Tunis 0:0

Francuska - Australija 4:1

2. kolo, 26. studenoga

Tunis - Australija 0:1

Francuska - Danksa 2:1

3. kolo, 30. studenoga

Australija – Danska 1:0

Tunis – Francuska 1:0

 

Skupina E

1. kolo, 23. studenoga

Njemačka – Japan 1:2

Španjolska - Kostarika 7:0

2. kolo, 27. studenoga

Japan - Kostarika 0:1

Španjolska – Njemačka 1:1

3. kolo, 1. prosinca

Japan – Španjolska 2:1

Kostarika – Njemačka 2:4

 

Skupina F

1. kolo, 23. studenoga

Maroko – Hrvatska 0:0

Belgija – Kanada 1:0

2. kolo, 27. studenoga

Belgija – Maroko 0:2

Hrvatska – Kanada 4:1

3. kolo, 1. prosinca

Hrvatska – Belgija 0:0

Kanada – Maroko 1:2

 

Skupina G

1. kolo, 24. studenoga

Švicarska – Kamerun 1:0

Brazil – Srbija 2:0

2. kolo, 28. studenoga

Kamerun – Srbija 3:3

Brazil – Švicarska 1:0

3. kolo, 2. prosinca

Srbija – Švicarska (Doha) 2:3

Kamerun – Brazil (Lusail) 1:0

 

Skupina H

1. kolo, 24. studenoga

Urugvaj – Južna Koreja 0:0

Portugal – Gana 3:2

2. kolo, 28. studenoga

Južna Koreja – Gana 2:3

Portugal – Urugvaj 2:0

3. kolo, 2. prosinca

Gana – Urugvaj 0:2

Južna Koreja – Portugal 2:1

 


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Katar 2022

Ostale Vijesti