Od priča o naslovu do potpunog očaja: „Hoćemo li imati 11 igrača za iduću sezonu?“

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 14.07.15. | 15:48

Zasad jedno veliko "ništa" Rome na mercatu...

Ako je Manchester United klub uz kojeg se dosad spominjalo najviše potencijalnih novih imena, onda je Roma odmah na drugom mjestu. Trebali su prevaga u borbi za Scudetto biti razni vrhunski vratari, bekovi, veznjaci, golgeteri, nema tko se sve nije povezivao s rimskim klubom, međutim do polovice srpnje Roma je napravila jedno veliko – ništa.

Onaj isti Man Utd možda nije senzacionalno vratio Cristiana Ronalda, čime je otočki sportski žuti tisak „pumpao“ tiražu, ali doveo je četiri nova pojačanja i planira još poneko. Čisto usporedbe radi. No što je gore po Romu, svoj mercato nakon tek dva tjedna prijelaznog roka finiširao je i najveći konkurent – Juventus. Onaj koji bi to – konkurent – mogao i definitivno postati samo iz rimskog ugla gledanja. Juve je izgubio Teveza i Pirla, ali zadržat će Pogbu i Vidala. Doveo je tri napadača, dodatno osvježio vezu i obranu, pa čak i pojačao konkurenciju Buffonu s Netom. Koji bi u Romi, opet usporedbe radi, bio prvi izbor.

Vratarska i obje bekovske pozicije, te „špica od 20 golova“ bili su Romini prioriteti uoči mercata. Krenulo se s puno samopouzdanja, samo za golmana konkuriralo je nekoliko imena, i to kakvih – Sirigu, Handanovič, Lloris, Čech... Onda se s vremenom odustalo od nove „jedinice“, baš kao i od novog rješenja na desnoj strani obrane.

Razlog? Gazde Amerikanci baš i nisu voljni zavući ruku u džep. Tko ne riskira, ne profitira – kod njih očito ne vrijedi. Oni bi se naime prvo željeli riješiti viškova. No dva su problema – Rominim viškovima ne žuri se s Olimpica, a čak i da se realizira odlazak nekoga od njih, upitno je tko će kvalitetan ostati Romi na tržištu.

Doumbia, Gervinho, Ljajić i Destro, to su konkretno imena koje bi Roma voljela prodati. Doumbia je imao kombinacije za Tursku ili povratak u Rusiju, ali nakon neučinkovitog proljeća Galatasaray i CSKA u obzir uzimaju samo posudbu. Gervinho se ipak nije prodao u Ujedinjene Arapske Emirate iako se činilo kao „gotova stvar“, za Ljajića stižu tek sramežljivi upiti, a Destru se nije svidjela opcija prelaska u Monaco.

Na njima je Roma planirala zaraditi oko 70.000.000 eura. I još uvijek se tome nada. U međuvremenu je malo „izmijenila“ prioritete, tako da su sada tri glavne želje: lijevi bek Baba, krilo Salah i centarfor Džeko. Ali taj trojac ima i druge pozive, teško da će čekati onaj rimski dovijeka...

„Hoćemo li imati 11 igrača za iduću sezonu?“, pisalo je na transparentu uoči prijateljske utakmice s Gyirmotom.

Da stvar bude gora, Roma je tu istu utakmicu izgubila. Ne mora ništa značiti, ali poraz od mađarskog drugoligaša Gyirmota, iz istoimenog sela s oko 1.300 stanovnika, jasan je pokazatelj kaosa koji vlada u Romi. Mnogi se pitaju: ako Ameri važu svaki euro, što bi tek bilo da Yanga-Mbiwa krajem svibnja protiv Lazija nije zabio svoj prvi gol nakon 1.309 dana i odveo Romu direktno u Ligu prvaka donijevši joj barem 50.000.000 eura?!

Osim totalne anemičnosti po pitanju ulaznih transfera (došao tek Iago Falque iz Genoe, više prinova nego pojačanje), Roma je kiksala i u nekim drugim stvarima. Primjerice, razočarala je dobar dio navijača otkupivši svoje dijete Bertolaccija od Genoe i preprodavši ga u Milan (istina, zaradili su 11.500.000 eura), a za tek tri milijuna eura u Watford je pustila i prvog lijevog beka, sasvim solidnog Holebasa. Nije se iskazala niti s još jednim domaćim dečkom, Romagnolijem. On je lani na posudbi u Sampdoriji potvrdio da je jedan od najvećih obrambenih talenata Italije, nakon čega ga je Roma očekivano vratila u svoje redove. No kad je Siniša Mihajlović izrazio želju da ga sa sobom povede u Milan, nitko iz Rima nije kazao izričito – „ne“.

Štoviše, zatražili su 30.000.000 eura. Milan je navodno zadnje ponudio 25. Još koji milijun gore i mogla bi Vučica ostati i bez stopera koji je najavljen za udarnu postavu. Kako stvari stoje, Juveu se smiješi nova šetnja domaćom ligom, a Romi predstoji žestoka borba s milanskim klubovima koji na mercatu djeluju goropadno...

(Foto: Action Images)


Tagovi

izdvajamoMattia DestroGervinhoSeydou DoumbiaAdem LjajićMohamed SalahEdin DžekoAbdul Rahman BabaRoma

Ostale Vijesti