Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Od Morske Sobote do Dohe: Slovenci su Hrvatskoj stalna mušterija

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 26.03.22. | 10:33

Ususret prijateljskoj utakmici Hrvatske i Slovenije u Kataru, prisjećamo se prijašnjih okršaja sa Slovencima.

11 utakmica, sedam pobjeda, tri remija i samo jedan poraz. Nije loše, zar ne? Hrvatska i Slovenija su otkako je samostalnosti obaju zemalja često odmjeravali snage na zelenom travnjaku, i to uglavnom natjecateljski. Susretali smo se u kvalifikacijama za Euro 1996. godine, potom opet u kvalifikacijama za Mundijal u Francuskoj, a tu su još i kvalifikacijski ogledi za Euro 2004., i finalno, kvalifikacije za Mundijal u Kataru koji je pred vratima.

Zanimljivo, iako nam je skor itekako pozitivan protiv sjevernih susjeda, ne možemo reći da nam je protiv Slovenije lako na terenu. Iako smo u međusobnim okršajima uglavnom slavili kada je bilo najpotrebnije, zbog Slovenije smo se itekako znojili. Primjerice, preko njihovih leđa smo ostvarili pravo nastupa na Europskom prvenstvu u Portugalu 2004. godine, premda je stress bio na zavidnoj razini kroz svih 180 minuta.

Prvo smo u Maksimiru odigrali 1:1 u tvrdom nadigavanju pokojnog Otte Barića i Bojana Prašnikara. Rano vodstvo pokazat će se nacionalnog junaka Prše anulirao je Šiljak već u dvadesetoj minuti i tako odveo svoju reprezentaciju na uzvrat u Ljubljanu uz značajnu prednost zbog tada i dalje aktivnog pravila gola u gostima.

Kad tamo, na prepunom stadionu Bežigrad u Ljubljani, opet tvrda borba i potom majstorska rapsodija našeg reprezentativca. Prvo je Tudor pocrvenio u 59. minuti samo da bi Pršo odveo Hrvatsku u Portugal dvije minute kasnije sjajnim pogotkom koji nam je donio tri jake utakmice na velikom natjecanju čime počinje postepeni uspon reprezentacije prema poziciji koju smo ostvarili 2018.godine.

Ako se vratimo nazad u prošlost, 1997.godine Hrvatska je imala problema u kvalifikacijskom ciklusu za turnir koji će zauvijek obilježiti Vatrene. Svi znaju kako smo prošli u Francuskoj, no valjalo se kvalificirati na Mundijal. U skupini gdje je kao prvoplasirana završila Danska, Hrvatska je ostala kratka za ravno dva boda kako bi se bodovno izjednačila s prvoplasiranim Dancima, a ta dva važna boda su nam u neku ruku otkinuli baš Slovenci.

Igralo se na Poljudu, a slovenski inat je predvodio Primož Gliha. Donedavni privremeni trener reprezentacije Kosova je zabio hat-trick na Poljudu za konačnih 3:3, što im je, ironično bio jedan jedini bod u tom kvalifikacijskom ciklusu.

Za kraj još spomenimo kako su nas Slovenci mučili i u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Iako smo na Poljudu s kamatama sve naplatili, Slovenija nam je u na svom terenu, pred praznim tribinama nanijela bolan poraz u sklopu borbe za odlazak u Katar. Slavili su Slovenci rezultatom 1:0, strijelac jedinog pogotka na utakmici je bio Sandi Lovrić.

Danas srećom, nema imperativa. Bod koji moramo osvojiti danas ili najkasnije u utorak, ne bi trebao biti veliki razlog za brigu, povijest nas uči kako smo sa Slovencima uvijek dobro prolazili, ali uz puno muke. Od prijateljske utakmice u Morskoj Soboti, što nam je bio tek treći susret u nacionalnom dresu od kultne utakmice protiv SAD-a, sve do danas, Slovenija se pokazala kao protivnik protiv kojeg ne smijemo i ne možemo naprijed upisati bodove. Pa čak i remi.

Iako smo ih na Poljudu propisno rastavili slavivši 3:0 u kasnoj fazi netom završenih kvalifikacija, danas si ni pod koju cijenu ne smijemo dopustiti opuštanje i potom imperative u dvoboju sa Bugarima koji je na rasporedu u utorak.


Tagovi

HrvatskaSlovenijaEUROkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine

Ostale Vijesti