Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Očekujem poduzetniju Hrvatsku, a naš najveći problem možda bi riješio igrač koji nije u Kataru

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 27.11.22. | 08:02

Ključ za pobjedu bit će igra našeg veznog reda, kako ćemo izlaziti iz presinga i kako ćemo reagirati na druge lopte. A žao mi je što dosad nismo isprofilirali nijednu špicu, možda nije loše da zaigramo s dva napadača

Očekujem protiv Kanade poduzetniju Hrvatsku! Hrvatsku koja će više riskirati u igri, koja će biti ambocioznija nego protiv Maroka. Maroko je bio određena nepoznanica pa se ideja da je najvažnije pobijediti u prvoj utakmici pretvorila u ideju da je najvažnije ne izgubiti. Taj te osjećaj malo sputa i onda se dogodi onakva utakmica. Ali, sad očekujem da smo probili led, izbornik i igrači su uvidjeli da nije bilo dobro i vjerujem da ćemo protiv Kanade biti bolji.

Vidim da se spominje Livaja u špici, Kramarić na krilu, može to biti i drugačija formacija. Hoće li biti 4-3-3, možda 4-4-2 ili čak 3-5-2, u kojoj bi Juranović bio više gore, kao i Perišić pa bi Kramarić i Livaja igrali u špici. Jer, naš problem nisu špice, napadači, već desno krilo. Nijedan igrač koji je u Kataru nije pravo desno krilo i tko god to igrao, Kramarić, Vlašić, Pašalić... više ulazi u sredinu. Možda je rješenje Oršić na jednom, Perišić na drugom krilu, no, što se Oršića tiče, on isto nije desno krilo, ne pamtim da sam ga baš gledao na toj poziciji. To je jedina pozicija na kojoj nismo isprofilirali nijednog igrača i to nam sad nedostaje.

Što se napadača tiče, vjerujem u sve njih. I u Kramarića, i u Petkovića, Livaju i Budimira. Svi su oni odlični igrači, imaju svoje vrline. Jedini je problem oko njih što isto tako nismo isprofilirali prvu špicu, nitko od njih nema osjećaj da je on 'taj', da je u prvom planu. A napadači su takvi, treba im taj osjećaj povjerenja, koji im daje samopouzdanje. Svaki od njih može puno donijeti i kad igra sam i u paru, a možda ne bi bila loša odluka da igramo s dva napadača, s obzirom da se Kanađani brane s tri stopera. No, svatko od nas ima neku svoju ideju, ne bih htio svojim prijedlozima buniti izbornika i suradnike, on najbolje zna zašto se odlučio za kojeg igrača i to treba poštivati.

Najvažnije je da protiv Kanade igraju igrači, koji mogu trčati s Kanađanima i koji se mogu nositi s presingom. Bitno je da imamo tri igrača u sredini, hoće li to biti 4-3-3 ili 3-5-2, svejedno, jer Kanađani igraju s dva igrača u sredini i tu treba napraviti pritisak, Brozović i Modrić sigurno su dvojica od ta tri, a sad, tko će biti treći, to je stvar procjene. Mi imamo motorične i fizički jake igrače, može taj biti i Vlašić, ako je zdrav, ali ključ ove utakmice bit će igra našeg neznog reda. Koliko će oni biti sposobni izaći iz presinga, brzo odigravati, toliko ćemo mi biti bliži cilju. Ne bude li to funkcioniralo, postoji i plan B, a to su duge lopte iz zadnje linije, a u tom slučaju morali bismo biti bolji na drugim loptama, Kanađani su tu iznimno jaki. Dakle, uza sve priče o napadačima, ipak će odluku utakmice imati vezni red.

Kanađani su iznenađenje i osvježenje trurnira, igraju moderan nogomet. Imaju Kanađani tri-četri vrhunska igrača, ostali su ipak niža razina. Protiv Belgije su prvih 60 minuta odlično izgledali, nakon toga su izgubili na moći i počeli su padati. Moramo biti strpljivi, jer će oni će padati u energiji i siguran sam da ćemo ih natjerati puno više trčati nego što su to činili Belgijanci. Kad nas se pritišće, mi dobro izlazimo iz tog presinga i, kažem, to može biti odlučujeće. Isto tako mnogi sumnjaju da Kanada može ponoviti ono izdanje s belgijom, a ja baš mislim da je to njihov stil, da oni i ne mogu drugačije igrati, ali moramo iskoristiti slabosti koje nosi taj način igre. Belgija to nije dobro radila, trebali su Belgijci igrati s dva napadača, s Hazardom i Batshuayijem u špici, s de Bruyneom iza njih.

Bez obzira što mi imamo bod, a Kanađani su bez boda, veći je pritisak na nama i ne treba igrati na tu kartu. Oni su rasterećeni, oni nisu došli s imperativom da moraju proći skupinu i ne treba očekivati da će još više riskirati, ako im rezultat bude nepovoljan, jer im je potrebna pobjeda. Oni igraju tako kako igraju i teško mogu to promijeniti. Ne, mi smo pod puno većim pritiskom, ali često je to nama i prednost, kad baš moramo pobijediti, onda i pobijedimo.

Nogomet koji se zasad igra na SP-u ide u smjeru brzine, trke, motorike. I, bez obzira na prvu utakmicu s Marokom, mislim da imamo igrače koji mogu pratiti taj stil. Imamo motorične bekove, Juranović pogotovo, Sosa i Barišić također, imamo sve, no meni nedostaje samo to desno krilo, da možemo reći - mi to možemo! Dosta improviziramo, uvijek se taj igrač s desna više uvlači u sredinu, kao 'desetka'. I, nešto razmišljam, naše najbolje desno krilo je, zapravo, Dario Špikić! S obzirom da igra prvu pravu godinu u Dinamu, odigrao je više nego pristojno, po meni je najbolje desno krilo u zaslužio je da ga se proba. Napada dubinu, ima motoriku, ima sve odlike desnog krila, iako je možda i on bolji na lijevoj strani. Zaslužuje pažnju, on je najbolje desno krilo, netko treba stati iza njega, možda nam može pomoći i riješiti taj problem. Uz njega u HNL-u imamo i Tonija Teklića, kojega još nismo vidjeli na velikoj sceni. Špikić je ipak odigrao i neke europske utakmice jako dobro, a dok ga ne vidimo na ovoj pozornici, nećemo znati je li on 'taj'. Ali, mislim da boljeg na toj poziciji nemamo, on bi mogao riješiti taj problem.



Tagovi

Nenad BjelicaHrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.hrvatskaKanada

Ostale Vijesti