Očajna Hrvatska na startu Lige nacija, Portugalci slave s četiri komada

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 05.09.20. | 23:09

Nažalost, Vatreni su na terenu Dragaa djelovali kao da su još na godišnjem odmoru.

Hrvatska je u prvom kolu grupe 3 razreda A Lige nacija u blijedoj predstavi poražena od Portugala s 4:1 na stadionu Dragao u Portu. Domaćini su bili apsolutno dominantni najvećim dijelom utakmice i Zlatko Dalić, bez obzira na izostanak Luke Modrića i Ivana Rakitića, ima pune ruke posla.

Počelo je onim što neće nagovijestiti prvo poluvrijeme. Kovačić je okomitom loptom pronašao Vlašića u poziciji za udarac malo iskosa s neka 22 metra, on puca, no lopta odlazi kraj gola od noge Portugalaca.

No nakon toga smo uglavnom vidjeli uragan domaćina. Najprije Guerreiro u petoj minuti prijeti izdaleka, no udarac odlazi iznad gola. U devetoj s više od 20 metara puca Bruno Fernandes s igračem na sebi, no ravno u Livakovića.

15. minuta donosi dugu visoku loptu Guerreira u prazan prostor za Fernandesa, on daje povratnu loptu za Joaa Felixa, no njegov udarac u ovoj veoma opasnoj situaciji uspjeva hrvatska obrana blokirati.

U 19. minuti najbolji pojedinac prvog poluvremena Joao Cancelo po svojoj desnoj prolazi Barišića kao da ga nema i vanjskim udarcem ugrožava iskosa Livakovića, no on odličnom paradom spašava Hrvatsku i izbija u korner.

U 22. minuti velika prilika za Portugal. Joao Felix je na samoj crti kaznenog prostora primio loptu, s mjesta pucao, lopta je okrznuta i odsjela na stativi Livakovića. U nastavku je i Guerreiro odapeo, no lopta je prohujala kroz šesnaesterac.

Opet velike nevolje za Hrvatsku u 25. minuti, no Livaković je obranio čuda. Korner je izveo Guerreiro, Pepe potpuno sâm skočio i pucao glavom, a prvi vratar Dinama to čupa sa same crte. Iz odbijanca Porugalci pokušavaju gurnuti loptu u gol no Livaković i to blokira nogom te obrana na kraju uspjeva izbiti u korner. Nakon njega pak Danilo Pereira puca glavom, ali srećom iznad gola.

27. minuta i Diogo Jota je iskazao svoj bunt jer on još nije ugrozio Livakovića. Dobio je dobru dijagonalnu loptu u kazneni prostor, nadskočio sve naše igrače, pucao glavom iz teške pozicije, a lopta odlazi tik pored vratnice – koju je okrznla – u gol-aut.

28. donosi još jednu dobru akciju Portugalaca. S desne strane kombinirali su Calncelo i Jota, potonji se našao u dobroj situaciji s poludistance iskosa da zaprijeti Livakoviću, no njegov jak udarac završava u maloj mrežici s vanjske strane.

U 34. još jedna vratnica i situacija u kojoj je Hrvatska imala opet puno sreće. S 20 i nešto metara ljevicom puca Bruno Fernandes i pogađa vratnicu. Lopta se od nje odbija u Livakovića u letu, a od njega u korner.

I u 41. minuti Portugalci dolaze do, treba reći, potpuno zasluženog vodstva golom Joaa Cancela. Prošao je igrač Manchester Citya kroz srce naše obrane, s desnog krila je ušao u sredinu, a potom sa dvadesetak metara udaljenosti gađa rašlje lijevom nogom. Livaković je dirnuo loptu, ali nedovoljno da nas spasi od primanja gola.

U 45. minuti Hrvatska je imala situaciju koju, da su je imali Portugalci, ne bi ni spomenuli. Kranarić se nakon jedne polukontre s lijeve strane riješio jednog igrača, pucao iskosa u dalji kut, no visoka lopta prošla je nekih metar od vrata Anthonyja Lopesa.

Otišlo se, nakon mučnog poluvremena, od deficita od samo jednog gola na stanku.

U 55. minuti s ruba kaznenog prostora iz slobodnog udarca, ali s krila, puca opasni Bruno Fernandes. Srećom, silovit udarac odlazi preko gola.

I u 58. minuti povećanej vodstva Portugalaca. Jedvaj je zaspao, Guerreiro je dao loptu za Dioga Jotu koji radi doslovno što želi kraj naših bezvoljnih reprezentativaca, dolazi iskosa sâm pred Livakovića i jednostavno gura loptu iz blizine u daljnji kut njegova gola za 2:0.

Dalić je probao malo trgnuti momčad. U 62. minuti su ušli Perišić i Brozović, izašli Perišić i Brozović. No nije previše pomoglo.

U 70. minuti 3:0. Joao Felix je dobio loptu na 18 metara, naravno, niko mu nije izišao blizu da se ne može namjestiti na udarac, a igrač plaćen 126 milijuna eura odapinje, ne previše precizno ali jako, i lopta odlazi ispod ruke Livakovića u mrežu za treći gol i prvijenac Joaa Felixa u dresu svoje zemlje.

U narednom periodu je ušla nova buduća zvijezda, Trincao, koji je tek nedavno potpisao za Barcelonu. Odmah u 79. minuti je zakuhao frku našoj obrani, no u ovoj situaciji smo se spasili.

U narednom je periodu hrvatska reprezentacija malo ozbiljnije krenula prema naprijed, sudjelovao je tu i Bruno Petković koji je ušao umjesto Andreja Kramarića. Vidjeli smo u 87. minuti nakon kontre naših, udarac Brozovića ljevicom s ruba kaznenog prostora. Kraj šume portugalskih nogu lopta je završila kraj gola.

Sudac je označio četiri minute nadoknade, i u prvoj, stigao je gol Hrvatske. Perišić je oduzeo jednu loptu, ona je došla do Rebića koji proigrava odmah Petkovića u stopostotnoj prilici, a on je koristi i matira Lopesa za 3:1.

I krajnji rezultat u zadnjim sekundama nadoknade postavlja Andre Silva. Korner su Portugalci izveli s desne strane, Pepe je nadskočio 192 centimetra visokog Petkovića i uputio loptu prema drugo srtativi. Tamo je najbrži napadač Eintracht Frankfurta koji podmeće nogu i trpa loptu u mrežu za konačnih 4:1.

Tako su Vatreni opet veoma hladno započeli kampanju Lige nacija, a priliku za popravni imat će već u utorak u Parizu protiv svjetskih prvaka Francuza.

 

 

(foto: Action Images)


Tagovi

Diogo JotaJoao FelixAndre SilvaJoao CancelloBruno PetkovićVatreniHrvatska nogometna reprezentacijaPortugalska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti