REUTERS/Marko Djurica
REUTERS/Marko Djurica

Obrana srebra otvorena 'nulom': Hrvatska i Maroko odigrali najnezanimljiviju utakmicu dosadašnjeg dijela prvenstva

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 23.11.22. | 12:35

Prva utakmica Hrvatske na šestom Svjetskom prvenstvu završena je bez postignutih pogodaka.

Hrvatska - Maroko 0:0, a ne bi bilo netočno da smo napisali 'ništa - ništa'. Hrvatska i Maroko odigrali su dvoboj bez velikih šansi, s tek nekoliko poluprilika na obje strane. Dojam je bio kao da su se obje reprezentacije zadovoljile bodom te kao da je bio riječ o prijateljskoj utakmici u lipnju, na kraju naporne sezone nakon koje igrači obje momčadi odlaze na godišnje odmore. Hrvatska će u nastavku turnira morati odigrati bolje ako namjerava treći put u povijesti izboriti drugi krug natjecanja i ostati u borbi za treću medalju.

Oba izbornika na teren su poslala najjače raspoložive sastave. Jedina dvojba u postavi Zlatka Dalića bila je pozicija desnog stopera. Na kraju je iskustvo nadvisilo mladost i Dejan Lovren zaigrao je ispred Josipa Šutala. Walid Regragui u udarni sastav uvrstio je sve najjače zvijezde, uključujući i Hakima Ziyecha te Noussaira Mazraouia, igrače Chelseaja i Bayerna zbog kojih je Vahid Halilhodžić dobio otkaz.

Da nismo navijači Hrvatske mogli bismo slobodno napisati da je prvih 45 minuta utakmice bilo jedno od najdosadnijih na dosadašnjem dijelu prvenstva. U istom smo vidjeli 'šahovsku' partiju dvije reprezentacije, a jedinu pravu šansu imala je Hrvatska u posljednjoj minuti prve dionice.

U uvodnim minutama utakmice Hrvatska je bila ta koja je dominirala posjedom, a Marokanci su se usmjerili na kontranapade. Posebno su opasni bili po desnoj strani po kojoj su dominirale dvije najveće marokanske zvijezde, Achraf Hakimi i Hakim Ziyech. Napadač Chelseaja driblinzima i centaršutevima pokušao je probiti hrvatsku obranu, no Vatreni su bili koncetrirani i smireni te su uspjeli otkloniti sve pokušaje Afrikanaca.

Prvu ozbiljnu prigodu vidjeli smo u 17. kada je Perišić prvo oduzeo loptu, primijetio istrčalog Bona i opalio s 30-ak metara, ali je lopta prohujala iznad prečke Marokovog gola. Opasno je bilo pred Livakovićevim golom nekoliko minuta kasnije, kada je Modrić napravio prekršaj nad Hakimiju na 23 metra od našeg gola, no, Ziyech je, srećom, pogodio u živi zid. Uslijedila je hrvatska kontra no najviše što smo dobili bio je korner.

Vatreni su još jednom zaprijetili iz kontre, no Nikola Vlašić nije najbolje prihvatio Brozovu loptu. Uslijedio je 'najdosadniji' dio dosadnog poluvremena, prvo iduće uzbuđenje vidjeli smo tek u sudačkoj nadoknadi istoga. Hrvatska je dobro kombinirala po lijevoj strani, Borna Sosa ubacio je prizemni centaršut za Vlašića, koji puca iz blizine, ali Bono brani. Uslijedio je još jedan opasni udarac Luke Modrića, ali preko gola.

Hrvatska je bila za nijansu bolja, međutim, rezultat 0:0 na kraju prvog dijela bio je najpošteniji rezultat.

Zlatko Dalić na poluvrijemenu je ubacio Marija Pašalića umjesto Vlašića koji je krajem prvog dijela zaradio ozlijedu lista. Početak nastavka utakmice bio je puno dinamičniji nego prvo poluvrijeme, prvi je zaprijetio Mazraoui glavom, ali je Livaković bio priseban. Bek Bayerna, brzo je morao napustiti teren zbog ozljede koju je zadobio u jednoj obrambenoj interveciji kada su Marokanci blokirali opasni udarac Dejana Lovrena iz prekida.

Međutim, nakon početnih uzbuđenja dvoboj je ponovno ušao u letargiju. Igralo se pretežito na sredini terena, a završni pasevi jednostavno nisu postojali. Tek u 62. vidjeli smo brzi bijeg Achrafa Hakimija po desnoj strani, zatim i neugodni centaršut, ali su Vatreni uspjeli otkloniti opasnost.

U 71. minuti Zlatko Dalić odlučio se na promjeru te je umjesto Andreja Kramarića ubacio Marka Livaju. Njegovim ulaskom igra Hrvatske dobila je na dinamici. Vatreni su u kratkom periodu izborili dva kornera, ali obrana Maroka bila je neprobojna. Utakmica se ponovno umrtvjela, a posljednju izmjenu na utakmici Dalić je napravio u 90. kada je umjesto Perišića u igru ubacio Mislava Oršića.

No, do kraja dvoboja nismo vidjeli veća uzbuđenja, a da je 0:0 najpošteniji ishod potvrđuje i konačna statistika.

Hrvatska drugu utakmicu skupine igra u nedjelju (27. studenog) protiv Kanade u 17 sati, a Marokanci će se isti dan sučeliti s reprezentacijom Belgije.

Hrvatska – Maroko 0:0

Satdion: Al Bayt, Al Khor

Strijelci: /

Glavni sudac: Fernando Andrés Rapallini (Argentina), pomoćnici: Juan Pablo Belatti, Diego Yamil Bonfa (Argentina)

Žuti kartoni: Amrabat 78. (Maroko) /

Crveni kartoni: /

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić (od 79. Majer) – Vlašić (od 46. Pašalić), Kramarić (od 71. Livaja), Perišić (od 90. Oršić).

Maroko (4-3-3): Bono - Hakimi, Saioss, Aguerd, Mazraoui (od 60. Attiat Allah) - Ounahi (od 81. Sabiri), Amrabat, Amallah - Ziyech, En-Nesyri (od 81. Hamdalah), Boufal (od 66. Ezzalzoui)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijamarokanska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti