REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

'O jogo bonito' u Dohi: Razigrani Brazilci se poigrali s Korejcima i bukirali okršaj s Hrvatskom! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 05.12.22. | 21:55

Korejski nogometaši su imali najbolja mjesta na stadionu i bili su tek nemoćni promatrači u 4:1 pobjedničkoj sambi brazilskih majstora nogometne igre

'O jogo bonito', nogometni je izraz koji je svojevremeno popularizirao Pelé, a koji su u međuvremenu sasvim prisvojili njegovi sunarodnjaci. Doslovni prijevod bi glasio 'predivna igra' ili nogomet u čijem je središtu zabava. I nogomet kakav ne može igrati baš bilo tko, jer prvi preduvjet je razmišljanje da na teren izlaziš na pozornicu, a ne na ratište, pa da na tim vlatima trave 'koje život znače' želiš zabaviti tih nekoliko desetaka tisuća duša. Ili rastužiti, ovisno s koje strane gledamo na stvari.

A Brazilci su večeras napravili upravo to – s mislima uz svoju onemoćalu nogometnu veličinu s početka teksta, dali su tim ljudima koji su kupili zlatni papirić i još milijunima pred TV ekranima pravu nogometnu razonodu. Onu koja vas u tih 90 i kusur minuta natjera da zaboravite na sve ostale brige, koja vas svakim novim driblingom, dodavanjem ili pogotkom iznova oduševi.

Pritom su korejski nogometaši imali najbolja mjesta na stadionu i bili su tek nemoćni promatrači u 4:1 pobjedničkoj sambi brazilskih majstora nogometne igre. I lakoće.

Možda je jedini problem bio taj što su se Brazilci požurili pa preskočili uvod i zaplet te već do poluvremena odradili i vrhunac i zaplet. I s pokerom golova ovjerili megdan s Hrvatskom u četvrtfinalu.

U sedmoj minuti je Raphinha prošao po desnom krilu, sjurio se u kazneni prostor tražeći natrčalog Neymara na prvoj stativi: ofenzivac PSG-a je promašio loptu koju je zatim mirno uštopao Vinicius na drugoj stativi. Iako mlad, Vinicius nije žurio s udarcem niti se odlučio punom potegnuti po golu, jer je primijetio da mu Korejci jure u blok, pa je mekano plasirao u drugi kut za 1:0.

Nastavila se samba Brazilaca i u nastavku pa je već šest minuta kasnije na semaforu stajalo 2:0.

Richarlison je lukavo izbacio nogu ispred Junga koji je imao namjeru ispucati loptu, zahvatio je Brazilca po kopački, a sudac glavni arbitar Clement Turpin je pokazao na bijeli kreč. Francuz je bio toliko siguran u svoju odluku da je čak i odbio konzultaciju s VAR monitorom.

Izvođenja se uhvatio Neymar pa onda u svom karakterističnom došetavanju prema lopti, nalik na kakvom indijanskom plesu oko vatre, prevario vratara Seung-Gyju Kima koji je ostao na sredini gola, a lopta je otišla u desnu stranu.

Upriličili su i Korejci brazilsku feštu u prvom dijelu – Hwang je sjajno ciljao druge rašlje, no još bolje mu je udarac izdaleka obranio Alisson u 17. minuti.

A kod 3:0 smo svjedočili zbog čega je Brazil – Brazil. Korejci su izbili loptu na rub 16-erca gdje ju je na glavi dočekao Richarlison. Dok mu je Hwang skakao po kičmi, napadač Tottenhama je na glavom tehnicirao tri, četiri puta, pa onda odigrao za Paquetu koji daje do Thiaga Silve, a ovaj iz prve opet na Richarlisona koji sam ulazi iza obrane zbunjenih Korejaca i lagano ljevicom pogađa za 3:0.

Briljantno poluvrijeme Brazila okrunio je Paqueta u 36. minuti. Sijevnula je kontra Brazilaca koju je poveo Richarlison, Neymar je produžio do Viniciusa i dignuo loptu na Paqueta čiji udarac odlazi u drugi kut korejskog pogotka.

U drugom dijelu smo vidjeli i drugu stranu brazilskog mentaliteta – kada je ponestalo rezultatskog motiva, stala je i kreacija Titeovih izabranika.

Pa je Heung-So u 76. minuti bombom izvana svladao Alissona. Ali to je, na koncu bilo sve od igrača Paula Benta.

Sve golove pogledajte OVDJE

Brazil – Južna Koreja 4:1.

Doha. Stadion: 974.

Sudac: Clément Turpin; pomoćnici: Nicolas Danos i Cyril Gringore (svi Francuska).

Strijelci: 1:0 Vinicius (7., Neymar), 2:0 Neymar (13., 11m), 3:0 Richarlison (29., T. Silva), 4:0 Paqueta (36., Vinicius), 4:1 Seung-ho (76.).

Žuti kartoni: Woo-Young (Južna Koreja).

Crveni kartoni: /.

Brazil (4-2-3-1): Alisson (Od 80. Weverton) - Militao (Od 63. Dani Alves), Marquinhos, Thiago Silva, Danilo (Od 72. Bremer) - Casemiro, Paqueta - Raphinha, Neymar (Od 80. Rodrygo), Vinicius Jr. (Od 72. Martinelli) – Richarlison.

Južna Koreja (4-2-3-1): Kim Seung-gyu - Kim Moon-hwan, Kim Min-jae, Kim Young-gwon, Kim Jin-su (Od 46. Hong)- Hwang In-Beom (Od 65. Paik), Jung (Od 46. Jun-ho Son), Hwang Hee-Chan, Lee Jae-Sung (Od 74. Kang-in Lee), Son - Cho (Od 80. Ui-Jo Hwang).



Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Brazilska nogometna reprezentacijaJužnokorejska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti