Reuters
Reuters

NXGN Wonderkids 2020: Gdje su oni danas?

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 18.03.23. | 09:12

Na 30. mjestu je i jedan Hrvat koji trenutno igra za – Rijeku.

Portal Goal svake godine izbaci listu od 50 najvećih nogometnih talenata. Nerijetko se pokaže kako su njihove predikcije dobre, ali nekad, doduše, i pogriješe. S malim odmakom, od svega godinu, dvije ili tri dana, veoma je zanimljivo pogledati što se dogodilo s onima za koje se vjerovalo, pisalo i govorilo da bi mogli postati 'next big thing', odnosno sljedeća velika stvar u svijetu nogometa.

NXGN-ova lista iz 2020. je iznimno zanimljiva, na njoj se našao i jedan Hrvat, a karijere brojnih velikih talenata su, nažalost, krenule u nekom drugačijem smjeru od onog kako se to prvotno predviđalo.

Na poziciji broj 1 bio je Rodrygo, igrač Real Madrida. Po dolasku u klub je zabio pogodak nakon svega 93 sekunde, a te iste godine je debitirao za Seleção. U 2021. se nije pretjerano naigrao, ali je zato prošle godine postao rotacijski igrač u momčadi, a valja posebno naglasiti i neke njegove sjajne izvedbe u Ligi prvaka (pogodak Chelseaju, dva pogotka Cityju..). Ove sezone igra veoma dobro, njegove su oscilacije u igri sve manje polako ide prema sigurnom mjestu u početnih 11. Njegova tržišna vrijednost prema TM-u iznosi 80 milijuna eura.

Na poziciji broj 2 bio je Ansu Fati. Govorili su da će biti bolji od Messija, da Barcelona ima novog igrača oko kojeg će graditi momčad narednih 10-ak godina, ali na jednu stvar nisu računali – ozljede. Od te 2020. godine, kad je postao standardan prvotimac, Fati je konstantno puno naslovnice svjetskih medija, ali pred kraj 2021. je teško ozlijedio meniskus te se od te ozljede na neki način još uvijek nije u potpunosti vratio. Sada je u kadru, ali Xavi ne da više ne gleda na Fatija kao zvijezdu, već mu je on u ovom trenutku 14. ili 15. igrač pa tako sve glasnije priča o njegovom mogućem transferu u Premier ligu na kraju ove sezone.


Brončanu medalju u NXGN-ovom izboru iz 2020. je dobio Mason Greenwood. Posljednjih godinu dana ovaj engleski napadač ne igra nogomet, suspendiran je od strane Manchester Uniteda zbog optužbi da je silovao djevojke, a iako su one prošlog mjeseca, u veljači 2023., odbačene, vodstvo Crvenih vragova i dalje drži Greenwooda pod suspenzijom. 2020. godine je Greenwood izgledao kao 'siguran pick', a sad je netko koga nitko ne želi u svojim redovima.

Na četvrtom mjestu bio je Reiner koji je u siječnju 2020. stigao u Real Madrid iz Flamenga za 30 milijuna eura, a sada je na posudbi iz madridskog giganta u Gironi gdje je ove sezone skupio devet nastupa i jedan pogodak u La Ligi. Top 5 zaključuje Eduardo Camavinga čije dionice posljednjih godinu dana rapidno rastu te u Real Madridu (a tada je bio član Rennesa) na njega gledaju kao budućeg standardnog prvotimca.

Jedna od najzanimljivijih priča je ona Mohameda Ihattarena koji je na NXGN-ovoj ljestvici 2020. bio na 8. mjestu. Tada se o njemu pričalo kao jednom od najkreativnijih ofenzivnih veznjaka svijeta, u PSV-u su unaprijed 'brojali milijune', ali onda je krenuo raspad sistema. Osim što je napustio PSV za 'siću' (Juventus, 1.9 milijuna eura, ljeto 2021.), Ihattarena se krenulo povezivati s amsterdamskim podzemljem nakon što je na jedno od svojih suđenja jedan od vođa kriminalne organizacije Mocro Maffia stigao u autu Mohameda Ihattarena. Dogodilo se to sredinom 2022., a nakon te 'prve' priče je izozemski De Telegraaf potom otkrio brojne druge kontroverze oko igrača. Ako se pitate gdje je danas, on je trenutno u statusu suspendiranog igrača Juventusa. Do daljnjeg. Razlog? Prije nešto više od mjesec dana je završio u zatvoru gdje se zadržao dva dana zbog sumnje da je udario svoju djevojku, inače kćerku vođe Mocro Maffije. Dva dana kasnije je pušten na slobodu, ali ga se i dalje sumnjiči za kazneno djelo. On je ugovorno vezan za Staru damu do lipnja 2025. godine, ali u ovom trenutku nekako sumnjamo da će taj dan dočekati u Torinu.

Spomenimo za kraj kako se na NXGN-ovoj listi iz 2020. našao i jedan hrvatski nogometaš, a to je Antonio Marin. On danas igra za Rijeku gdje je na posudbi iz Dinama, pod Jakirovićem igra veoma dobar nogomet te nakon jako dobre sezone u Šibeniku sada i u dresu Rijeke pokazuje kako je pred njim iznimno svjetla budućnost.

Zanimljivo, iza Marina su ostali igrači kao što su Benoit Badiashile (31.) koji je u ovom zimskom prijelaznom roku stigao u Chelsea, Youssoufa Moukoko (44.) na kojeg u BVB-u gledaju kao 'novog i boljeg Haalanda' te Xavi Simons (45.) koji se po odlasku iz PSG-a u PSV preporodio te je trenutno jedan od najboljih igrača Eredivisie.

Cijelu NXGN-ovu listu iz 2020. i gdje su ti igrači danas pronađite OVDJE


Tagovi

Next GenerationRodrygoAnsu FatiAnsu FatiMason GreenwoodReiner Jesus CarvalhoMohamed IhattarenAntonio Marin

Ostale Vijesti