Bartomiej Zborowski/PAP/PIXSELL
Bartomiej Zborowski/PAP/PIXSELL

Novi trener Slaven Belupa za Germanijak: "Nama je Engleska najlakša utakmica"

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 12.06.21. | 13:42

Farmaceuti su brzo pronašli zamjenu za Stipića, a za Germanijak je govorio o novom poslu i Vatrenima na Euru

Dugo je vremena vrlo visoko kotirao za trenera Lokomotive da bi u petak Dean Klafurić osvanuo 100injak kilometara dalje, na mjestu trenera Slaven Belupa.

Razgovori su trajali kratko. Bio im je prva opcija. Čelnici Belupa znaju što traže, Klafurić s druge strane smatra da to može ispuniti. Slijedio je stisak ruke i od ponedjeljka kreće njegova misija na klupi kluba iz Koprivnice.

Od Klafa se može očekivati studioznost u pripremi utakmica i treninga te implementiranje velikog iskustva koje je skupljao po domaćim i inozemnim destinacijama. Bio je prvak Poljske, radio u Saudijskoj Arabiji, Cipru…

”Malo sam u gužva jer se sve odvijalo jako brzo. U ponedjeljak počinjem s pripremama i moram biti spreman”, javio se dan nakon promocije.

Nije bio od previše detalja. Tek da je sretan što je dobio priliku raditi u etabliranom nogometnom klubu i sredini koja je uvijek pripadala gornjem domu HNL-a. Nema sumnje da će tako i nastaviti pod Klafurićem.

”Klub je iznio ideje i vizije i čast mi je da u meni vide trenera akoji bi ih mogao ostvariti. Sa zadovoljstvom prihvaćam taj izazov i zahvaljujem se na povjerenju.”.

Belupove ambicije u sljedećoj sezoni su izbjegavanje stresa oko ostanka u ligi kao što je to bilo u ovoj, prepoznatljiva definicija nogometne igre i stvaranje momčadi za sljedećih nekoliko sezona.

“Vizija kluba je pomlađivanje i oslanjanje na vlastiti kadar. Mislim da imamo uvjete da to sprovedemo u djelo. I osobno sam jako zadovoljan ovakvim raspletom jer sam htio ostati u Hrvatskoj zbog obitelji i činjenice da nikada nisam samostalno radio u 1. HNL. Poznajem mentalitet i kulturu, nema jezičnih barijera i siguran sam da ću lako prenijeti svoje vizije i zamisli na momčad i da će ovo biti jedna lijepa priča”, zaključio je Klafurić poglavlje o Belupu a mi smo se prebacili na ono što reprezentaciju čeka na Wembleyu.

“Ovo je najlakša utakmica za Hrvatsku. Možemo mi sad pričati što god, ali činjenica je da su Englezi favoriti i to je nešto što nama odgovara. A takvi su zbog svoje snage, kvalitete, domaćinstva, motivacije. Međutim, mi moramo biti svjesni naše snage, reputacije i činjenice da smo protiv njih redovito dobro igrali”, objašnjava Klafurić koji nije htio preuzeti ulogu izbornika kroz medije pa pametovati pod egidom “kako na Engleze”.

“Svašta se piše, ali kako kažu: papir sve trpi. Kod nas je uvijek bilo tako. Redovito odlazimo na velika natjecanja sa sumnjom i skepsom te se stvara neka atmosfera koja nije niti malo poticajna. Mi smo neka konstanta u nelogičnosti. Evo, čitam da svi znaju tko bi trebao igrati na lijevom beku ili u špici napada a samo jedan čovjek zna odgovor na to pitanje. Naa svu sreću on je taj koji i odlučuje”, jasan je naš sugovornik koji poentira:

“Pa ne mogu ja ulaziti u procjene ako nisam s tim igračima, ne znam kakva je atmosfera, što daju na treninzima i koliko su blizu nekim mojim zamislima. To u ovome trenutku zna samo izbornik Dalić i siguran sam da će u nedjelju poslati na travnjak najboljih 11 koje ima u tom trenutku i za koje vjeruje da će odgovoriti njegovim zahtjevima. Sve ostalo nema smisla komentirati”.

Što se tiče Engleske, novi trener Slaven Belupa ne krije da je veliki štovatelj lika i djela Garetha Southgatea za kojeg misli da je napravio sjajne stvari za engleski nogomet, počevši od onoga u Rusiji prije tri godine i da bi na ovome turniru mogao otići jako daleko.

“On je promijenio stil igre koja je sada organizirana kroz tri zone. Ima širok izbor igrača i može imati privilegij promjene sustava. Do Southgatea su igrali tradicionalan nogomet, na tu “second ball”, centaršuteve, skok igru. Sada je sve to promijenjeno i zato mi Engleska djeluje jako dobro. Isto tako, sviđa mi se njegov pristup u koji je kopirao neke elemente iz NFL-a. Etablirao se kao taktičar i oduševljen sam kako to izgleda”, komplimentirao je Klafurić koji ipak podvlači da je utakmica u važna ali ne i presudna.

“Nama su bitnije utakmice protiv Škotske i Češke. U njima se traži prolaz u nokaut fazu a činjenica je da smo favoriti u tim dvobojima. Samo moramo to pokazati na travnjaku”, zaključio je Dean Klafurić.

 

Razgovarao: Alen Lesički


Tagovi

Slaven BelupoDean KlafurićHNLHrvatska

Ostale Vijesti