REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman

Novi predloženi format Lige prvaka podsjeća na ideju Superlige

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 28.03.22. | 20:24

Dva mjesta će se dodjeljivati prema povijesnom uspjehu klubova

Iako je ideja zatvorene nogometne Superlige, barem trenutno, pomaknuta na margine, iz Udruženja Europskih nogometnih klubova dolazi nova ideja koja pomalo sliči na ligu za ultra-bogate. Naime, ugledni The Athletic doznaje kako će se u novom modelu kvalifikacija za Ligu prvaka dva mjesta dodjeljivati prema povijesnom uspjehu klubova.

Takozvani „Švicarski model“ će se koristiti od sezone 2024./2025. u kojemu će se natjecati 36 momčadi, dakle četiri više nego što je to danas slučaj. Natjecanje je zamišljeno prema ligaškom modelu u kojemu će svaki klub po rasporedu imati za odigrati najmanje deset utakmica (četiri više nego u dosadašnjem grupnom dijelu LP).

A od četiri nova mjesta koja se otvaraju dva idu na račun starih zasluga, no to će vrijediti samo za one klubove koji završe odmah do mjesta koja vode u Ligu prvaka u domaćim prvenstvima. To znači da će dvije najbolje plasirane momčadi izvan pozicija za Ligu prvaka, a koje se mogu pohvaliti najboljim europskim koeficijentom u zadnjih pet godina, imati direktan plasman u redizajniranu grunpun fazu Lige prvaka.

Osim toga, jedno mjesto će otići petoj najboljoj ligi u Europi, dok će jedno mjesto biti određeno kroz kvalifikacije koje će igrati nacionalni prvaci. U prijevodu, dodatna dva mjesta bi mogla otići u Premier ligu, La Ligu, Serie A, Bundesligu ili neku od drugih europskih liga.

Postoji i alternativna opcija da jedna ulaznica ode i petoplasiranoj momčadi Premier lige ili petoplasiranom sastavu La Lige.


Tagovi

Liga prvakaSuper ligaUEFA

Ostale Vijesti