Nell Paveltic/Pixsell
Nell Paveltic/Pixsell

Novi početak Hajduka: Kocka je bačena!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 27.02.21. | 09:03

Od Rijeke do Rijeke, kraj jedne ere za početak nove u niti mjesec dana

U samom fotofinišu prijelaznog roka, Hajduk je plasirao bombu s Poljuda.: Kući se nakon deset i pol godina vratio Marko Livaja.

Iako je potpisao samo do kraja sezone njegov dolazak zagolicao je maštu navijača Hajduka. Uz ranije dolaske ove zime Lovre Kalinića, Marca Fossatija i Alexa Kačaniklića složena je respektabilna momčad, bez obzira na prebacivanje dosad ponajboljeg igrača Mije Caktaša u drugu momčad.

Kalinić je stigao zamijeniti Josipa Posavca koji je već dugo izvan forme. Fossati će vjerojatno zauzeti mjesto Nejašmića ili Jurića, dok je Kačaniklić po dosadašnjoj karijeri bolja verzija Adama Gyurcsa koji se otisnuo sjevernije i bliže domu.

Svi, osim Kačaniklića(bit će igrač Hajduka iduće tri i pol godine, op.a.), potpisali su vjernost Hajduku do kraja sezone. Kalinić i Fossati stigli su na posudbe dok je Livaja nakon raskida ugovora s AEK-om odabrao Bijele, ali samo do ljeta. Ovim potezima jasno je na što cilja Uprava na čelu s predsjednikom Lukšom Jakobušićem i sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom.

Ulazak u Europu i trofej kojeg poljudske vitrine nisu vidjele još od osvojenog Kupa u sezoni 2012./13.

„Napravit ćemo sve da se kvalificiramo za Europu. To je za klub poput Hajduka normalno. To se može ostvariti i biti treći ili četvrti, ili osvojiti kup. Želimo izboriti nastup u Europi iduće sezone“, izjavio je u zadnjem intervjuu sportski direktor Hajduka koji je funkciju preuzeo netom iza Nove godine nakon dobrog posla s Goricom.

Rezime dosadašnjeg dijela sezone

Ako uzmemo u obzir veličinu kluba, iza Hajduka je niz katastrofalnih sezona, ispadanja u Europi u pretkolima, smjena trenera, promjena u vodstvu kluba, dovođenja pojačanja koja to nikada nisu postala te uvlačenja 'luzerskog' mentaliteta u sve pore kluba. Za svaki dolazak i odlazak, za svaki poraz i pogrešan potez uvijek su se tražila opravdanja bez preuzimanja potpune odgovornosti.

Promjenu politike tog smjera najavio je sadašnji predsjednik već na predstavljanju na novoj funkciji u klubu. Sa situacijom je bio upoznat ranije jer je za vrijeme Marina Brbića obnašao funkciju dopredsjednika do studenog 2019. kada se povukao. Njegov CV je već poznat svima. Uspješna poslovna karijera i niz trofeja na čelu VK Juga. Od početka je bez ustezanja i ulagivanja ikome otvoreno progovorio o problemima u klubu i oko njega za koje su se godinama tražila opravdanja.

Da misli ozbiljno pokazao je odlascima Marija Stanića i Ivana Kepčije, a s njima i smjene s klupe Harija Vukasa. Zagrizao je za veliko trenersko ime koje na kraju nije uspio dovesti pa je kao trenutni trener leđa postavio Boro Primorac, legenda kluba i šef Akademije. Rezultati su i dalje bili loši za klub renomea Hajduka, a u sredinom siječnja je imenovan novi strateg prve momčadi Paolo Tramezzani.

Novi početak

Od dolaska Talijana na klupu bilježe se tri poraza i tri pobjede. Posljednja utakmica i pobjeda je bila ona u Rijeci 10. veljače golom Caktaša u zadnjoj minuti Jadranskog derbija. S obzirom na trenutnu situaciju, vjerojatno njegovim posljednjim golom i nastupom za Hajduk do isteka ugovora. Zbog prodora koronavirusa u svlačionicu Hajduka odgođene su utakmice sa Slaven Belupom i Dinamom, a upravo iduća utakmica Bijelih je na Rujevici.

Indikativno, od Rijeke do Rijeke, kraj jedne ere za početak nove u niti mjesec dana. Bivšeg kapetana Mije Caktaša sigurno neće biti u sastavu, a njegovo mjesto zauzet će Marko Livaja i ostvariti dječački san, upisati prvi službeni nastup za Hajduk.

Riječani drže četvrto mjesto i Hajduku su direktni konkurenti u borbi za europska natjecanja. Razlika je u šest bodova s tim da Hajduk ima utakmicu manje. Pobjede li na Rujevici imaju se čemu nadati, ali do kraja prvenstva predstoji gola borba.

Samo tri dana kasnije slijedi bitka na novom frontu. Hajduk će gostovati kod posrnulog nekadašnjeg HNL prvaka Zagreba u osmini finala Hrvatskog kupa. Prolaskom u četvrtfinale Hajduk će za protivnike imati HNL ekipe za koje, s obzirom na rezultate ove sezone, nije bio favorit.

Prijelazni rok iza nas daje nadu navijačima Hajduka u bolje rezultate. Najavu onog što ovaj Hajduk može i u kojem smjeru može ići vidjet ćemo već na prvom testu u Rijeci. Kocka je bačena!


Piše: Krešimir Milić


Tagovi

HajdukHNK RijekaJadranski derbiHNLDerbiizdvajamo

Ostale Vijesti