REUTERS/Hannah Mckay
REUTERS/Hannah Mckay

No Cristiano, no par… Ipak Party! Ramosov hat-trick, Portugalci razmontirali Švicarce za četvrtfinale SP-a!

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 06.12.22. | 21:57

Maestralnu utakmicu odigrali su Portugalci, neočekivani junak bio je talentirani napadač Benfice koji je zamijenio Ronalda u početnoj postavi, a iako je na utakmici viđeno čak sedam pogodaka, tribine su najviše 'zagalamile' tek onda kad je u igru ušao Cristiano Ronaldo.

Jedan veliki nogometni fanatik svojevremeno nam objašnjavao je da je Fifu ili PES najbolje igrati s Portugalom, ali da se prije svake utakmice Cristiana Ronalda mora iz početne postave prebaciti na klupu za pričuve. Kad bi ga upitali zašto to radi, ponudio bi odgovor koji nam se tada činio smiješnim, ali on od svoje ideje nije odustajao. A stalno je pobjeđivao…

 “Opterećen si njime. Znam ja da je on najbolji, ali bolje da ga nema, onda igraš kako trebaš igrati”, govorio je tada.

Današnja utakmica osmine finala Svjetskog prvenstva podsjetila nas je baš na te dane. Portugal je, bez Cristiana Ronalda u početnoj postavi, uvjerljivo svladao Švicarsku i plasirao se u četvrtfinale SP-a, a konačan rezultat bio je 6:1. Prvo je sjajno poentirao Ramos (17.), napadač Benfice koji je baš Ronalda zamijenio u početnoj postavi, da bi onda u prvih 45 minuta precizan bio i veteran Pepe (33.) koji je postao najstariji strijelac u nokaut fazi u povijesti svjetskih prvenstava. U nastavku je Ramos svoj drugi pogodak postigao u 51.minuti, poker u mreži Švicaraca potpisao je Guerreiro (55.), Ramos je potom došao do hat-tricka pogotkom u 67.minuti, dok je finalni rezultat u smiraj susreta postavio postavio Leao (90+2.). Utješni pogodak za Švicarce zabio je Akanji (58.).

Sve pogotke s utakmice pogledajte OVDJE

Prvih 45 minuta bilo je baš kao da gledamo jedan okršaj na Playstationu iskusnog igrača i nekoga tko joystick u ruke uzme jednom godišnje. Portugal je dominirao, bio bolji, sigurniji, a k tome su propustili još pokoju priliku da rezultat učine još većim. S druge strane, Švicarci su tek jednom ozbiljnije zaprijetili, Shaqiri je dobro protegnuo Costu nakon sjajno izvedenog slobodnog udarca, ali izuzev toga, Yakinova momčad zaista nije puno toga ponudila.

Švicarci su za ovaj ogled promijenili formaciju, igrali su 3-1-4-2, što je mnoge iznenadilo. Yakin je na taj način htio u potpunosti neutralizirati Brunu Fernandesa, ali budući da mu ideja nije ispala baš najsretnija, u nastavku se vratio na provjerenih 4-2-3-1. Ali, tada je već bilo prekasno...

Što se tiče Portugala, oni nisu puno toga mijenjali. Ronaldo je startao na klupi, a Ramos, koji je nenadano dobio priliku od prve minute, povjerenje izbornika Santosa opravdao je sjajnim pogotkom u 17.minuti. Iako taj pogodak ide podosta i na dušu Sommera, Ramos je fenomenalno pogodio. Iz okreta u samu devedesetku, baš kao da je riječ o nekoj igrici. Sommer je stajao gdje je trebao stajati, ali lopta mu je proletjela kroz uši. Mogao je obraniti taj udarac, ali realno, Ramos bolje od ovoga naprosto nije mogao pogoditi.

Taj pogodak nije promijenio odnos snaga na terenu. Nit’ se Švicarska otvorila, nit’ je Portugal usporio. Nagradu za bolju igru Portugal je dobio u 33. minuti kad je kapetan Pepe povećao vodstvo svoje reprezentacije. Ubačaj iz kuta izveo je Bruno Fernandes, 39-godišnji stoper bio je najviši u skoku te je rutinski pospremio loptu u mrežu. Pepe je, s 39 godina i 283 dana, postao najstariji strijelac u nokaut fazi na svjetskim prvenstvima. Baš poput crnog vina iz Porta, što stariji, Pepe je sve bolji i bolji…

Na ovom SP-u, Goncalo Ramos je prije današnjeg ogleda skupio okruglih 10 minuta. Prvo je protiv Gane odigrao dvije minute, potom protiv Urugvaja osam, da bi danas na najvećoj pozornici pokazao svu raskoš svog talenta.

Svoj drugi pogodak na utakmici Ramos je postigao u 51.minuti. Bila je to mala škola nogometa u režiji Portugalaca, sjajan prizmeni ubačaj s desne strane uputio je Dalot, Ramos je bio tamo gdje prava devetka mora biti, na prvoj stativi, a onda je mirnim udarcem matirao Sommera koji nije mogao puno toga napraviti u ovoj situaciji.

Svega četiri minute kasnije, neočekivani junak Goncalo Ramos upisao je i asistenciju. Švicarska je u tim trenucima djelovala šuplje poput ementalera, Ramos je mogao birati hoće li dati loptu lijevo ili desno, na kraju se odlučio uposliti Guerreiro koji je poput brzog vlaka prošao po lijevoj strani, a onda i silovito probio Sommera koji u tim trenucima nije znao što ga je snašlo te je mogao samo poželjeti da neće još pokoji put morati vaditi loptu iz mreže.

Tri minute nakon četvrtog pogotka Portugala, Švicarci su smanjili. Udara iz kuta nije bio najbolje izveden, ali je lopta nekako stigla do druge vratnice gdje je dobro postavljen bio stoper Manchaster Cityja Akanji koji je zabio utješni pogodak Švicaraca. Nije taj pogodak dao nikakvu novu energiju Yakinovoj momčadi, svima je, pa i samim Švicarcima, bilo jasno da ne mogu iznenaditi goropadni Portugal te da je preokret u ovoj utakmici moguć bio tek u teoriji.

Ova utakmica pamtit će se po dvije stvari: Prva je ta da je prekinut Ronaldov niz od 32 utakmice na velikim natjecanjima koje je počeo u početnoj postavi Portugala, dok je druga hat-trick Goncala Ramosa koji je u ovom ogledu ispisao povijest i postao drugi najmlađi igrač s hat-trickom na SP-u poslije Pelea. Ramos je u 67. zabio na asistenciju Felixa, za 5:1 a ovaj dan sigurno će pamtiti do kraja svog života.

Inače, Cristiano Ronaldo je u igru ušao u 73.minuti. Ramos je tada napravio trostruku izmjenu, ali Katarani su baš ulazak Ronalda proslavili kao da je riječ o pogotku u 90.minuti finalne utakmice. Ronaldo je u 84.minuti uspio zatresti mrežu Švicaraca, ponovno su tribine proključale, ali budući da je bio malo prebrz za svoje čuvare, njegov pogodak je opravdano poništen.

Iako su tada svi samo čekali kraj utakmice, Portugalci su bili gladni pogodaka, a točku na i stavio je Rafael Leao koji je prekrasno poentirao u sudačkoj nadoknadi za konačnih 6:1. Izuzev Švicaraca, teško da će se pronaći netko tko nije uživao u posljednjoj utakmici osmine finala SP-a u Kataru. Portugal je zasluženo prošao dalje, dok je Švicarcima ovaj ogled ionako bio ‘bonus’ budući da je njihov primarni cilj bio prolazak skupine.

Istaknimo za kraj kako će Portugal u četvrtfinalu snage odmjeriti s Marokom na stadionu Al-Thumama, a utakmica je na rasporedu 10. prosinca s početkom u 16 sati.


Portugal – Švicarska 6:1

Strijelci: 1:0 Ramos (17., Felix), 2:0 Pepe (33., Fernandes), 3:0 Ramos (51., Dalot), 4:0 Guerreiro (55., Felix), 4:1 Akanji (58.), 5:1 Ramos (67., Felix), 6:1 Leao (90+2., Guerreiro)

Stadion: Lusail (Al Daayen)

Glavni sudac: César Arturo Ramos Palazuelos (Meksiko)

Žuti kartoni: Schär, Comert (Švicarska)

Crveni kartoni: /

Portugal (4-3-3): Costa - Dalot, Pepe, Ruben Dias, Guerreiro - Fernandes (87. Leao), Carvalho, B. Silva (81. Neves) - Otavio (73. Vitinha), Ramos (73. Horta), Felix (73. Ronaldo)

Švicarska (3-1-4-2): Sommer - Schär (46. Comert), Akanji, Rodriguez - Fernandes - Sow (54. Seferović), Freuler (54. Zakaria) , Xhaka, Vargas (66. Okafor) – Shaqiri, Embolo (89. Jashari)



Tagovi

Portugalska nogometna reprezentacijaŠvicarska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Gonçalo Ramos

Ostale Vijesti