Frank Rumpenhorst/DPA
Frank Rumpenhorst/DPA

Njemački savez kaznio Vuškovića suspenzijom zbog dopinga

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 30.03.23. | 12:56

Sud nije bio blag prema hrvatskom nogometašu

Postojala je nada da će uspjeti dokazivanje nevinosti hrvatskog stopera Marija Vuškovića zbog optužbi za doping pred sportskim sudom DFB-a, međutim iz Njemačke dolaze loše vijesti. Sportski sud Njemačkog nogometnog saveza (DFB) izrekao je dvogodišnju zabranu igranja Mariju Vuškoviću iz njemačkog drugoligaša Hamburger SV-a zbog kršenja važećih antidopinških smjernica. Prethodna zabrana se uzima u obzir, tako da mu zabrana teče retroaktivno od 15.11.2022., stoji u priopćenju DFB-a.

"Kao rezultat postupka, sportski sud DFB-a uvjeren je s dovoljnom sigurnošću da analize A i B uzoraka urina igrača u laboratoriju u Kreischi pokazuju prisutnost egzogenog eritropetina, skraćeno EPO. Riječ je o zabranjenoj tzv. 'nespecifičnoj tvari', što je kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a", iznosi predsjednik sportskog suda DFB-a Stephan Oberholz u svom obrazloženju i nastavlja:

"Urin uzet 16. rujna 2022. tijekom provjere treninga u Kreischi analiziran je ukupno pet puta priznatim znanstvenim metodama, u slučaju B uzorka također pod nadzorom stručnjaka s kojim su se konzultirali igrač i HSV Dostupne su sve analize malog, ali jasno vidljivog nalaza egzogenog EPO.Ove rezultate i rezultate drugog mišljenja dr. Yvette Dehnes, stručnjakinje za EPO iz Osla, provjerio je i potvrdio sudski vještak prof. Francois Naud iz Quebeca. Stoga, daljnja analiza, koju je obrana zahtijevala kao alternativu, više nije potrebna s našeg stajališta."

DFB u priopćenju navodi kako obrana nije mogla pružiti dokaze o lažnom doping nalazu.

„Prigovori izneseni protiv postupka analize, a prije svega protiv njenog pozitivnog rezultata, u konačnici nisu značajni da bi mogli opravdati ozbiljne sumnje u pozitivne nalaze EPO-a. Iznesena znanstvena razmatranja i kritičke točke bile su pretežno apstraktne i spekulativne prirode. Prema mišljenju sportskog suda, savjetnici specijalisti za obranu u postupku otkrivanja dopinga koji se ovdje koriste nemaju istu visoku razinu osposobljenosti za procjenu kao voditelj laboratorija u Kreischi, EPO stručnjak iz Osla i sudski vještak u Kanadi“, navodi DFB u priopćenju i dodaje:

„S jedne strane, Marija Vuškovića treba tretirati kao prvog prekršitelja, s druge strane, rezultati analize pokazuju samo malu količinu EPO, tako da se ne može pretpostaviti strukturirani doping. Učinci duge zabrane također bi pogodili 21-godišnjeg profesionalnog nogometaša i momčadskog igrača koji je još uvijek u procesu razvoja intenzivnije nego pojedinačni sportaš, uključujući i ekonomski. U skladu s vladavinom prava i ustavnim načelima, posebice zahtjevom razmjernosti, te s komparativnom praksom nacionalnih sudova, sportski sud stoga smatra izricanje dvogodišnje zabrane primjerenim.Na presudu sportskog suda DFB-a moguće je uložiti žalbu saveznom sudu DFB-a u roku od tjedan dana, slučajno i NADA-i ili WADA-i“, zaključuje DFB u priopćenju.

Podsjetimo, nakon posljednjeg ročišta u svim uglednim njemačkim medijima pojavila se informacija kako je DFB ponudio Vuškoviću nagodbu. Ona je značila po njihovim informacijama suspenzija manja od godinu dana ako prizna krivnju, a prvotno mu je prijetila i kazna od četiri godine. Vuškković i njegovi odvjetnici su odbili tu pogodbu s ciljem da dokaže nevinost u ovom slučaju.

Pojavila se u tom trenutku i nada da će u tome uspjeti jer je dosad išao i na poligraf, radio skeniranje kože od uboda iglom, a i dva uzorka doping testiranja iz listopada su bila negativna pa su to sve bili fakti koji su mu išli u prilog.

"Nevin sam i zajedno s obitelji i odvjetnicima radim da to dokažem. Nikad nisam varao u sportu i nikad to neću raditi. Ni najgorem neprijatelju ne bih poželio što smo ja i moja obitelj prošli proteklih nekoliko mjeseci. Svakog dana se nadam da će ova noćna mora završiti", rekao je na zadnjem saslušanju emotivni Vušković.

S obzirom da ima pravo žaliti se na ovu presudu sigurno će je i iskoristiti. (rv)


Tagovi

Mario VuškovićHSVDFB

Ostale Vijesti