Reuters/Paul Childs
Reuters/Paul Childs

Njemačka demolirala prvaka, a Mađarska viceprvaka Europe! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 14.06.22. | 22:12

Suparnik Hrvatske u Kataru siguran u svojoj skupini.

Stigli smo do službenog kraja sezone 2021./22.! S današnjom utakmicom intekontinentalnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (Kostarika - Novi Zeland 1:0) i 12 utakmica europske Lige nacija završila je ranije navedena sezona. No, nema potrebe za panikom. Brzo se vraćamo kompetitivnom nogometu, a do tada ćemo pratiti vijesti iz svijeta transfera i dakako, pripremne utakmice prije svega hrvatskih klubova....

Što se tiče pregleda posljednjih utakmica Lige nacija prije rujna 2022. krećemo s divizijom A.

LIGA A - Grupa 3

Četvrto kolo Grupe 3 najjače divizije Lige nacija obilježilo je njemačko demoliranje aktualnog prvaka Europe Italije s čak 5:2 te nova pobjeda Mađarske nad Engleskom, ovaj puta na engleskom tlu (u Wolverhamptonu) i to s 4:0 (ne, nije tipfeler)!

U dvoboju dvije najtrofejnije europske reprezentacije, koje zajedno broje devet naslova prvaka svijeta i Europe, Njemačka je doslovno pomela aktualnog prvaka Europe i na taj način produbila krizu Mancinijeve momčadi koja je, podsjetimo, ostala bez plasmana na Mundial u Katar.

Njemačka je na odmor otišla s prednosti od 2:0 golovima Joshue Kimmicha u 10. i Ikaya Gundogana u sudačkoj nadoknadi prvog dijela iz kaznenog udarca. Thomas Muller je u 51. zabio za 3:0 vodstvo Elfa, a sve je bilo riješeno u razmaku od samo dvije minute, od 68. do 69. kada je osovina Serge Gnabry (dvostruki asistent) -Timo Werner (dvostruki strijelac) zabila dva pogotka nakon kojih je na semaforu pisalo Deutchland - Italien 5:0. No, Azzurri su uspjeli smanjiti na konačnih 2:5 golovima Degnarda Gontoa u 78. i Alessandra Bastonija u 94.

Međutim, treba napomenuti da je Mancinijeva momčad igrala bez praktički cijele udarne postave koja je prije nešto manje od godinu dana Azzurrima donijela drugi naslov prvaka Europe. Od momčadi koja je startala na Wembleyju u finalu Eura krenuli su samo Gianluigi Donnarumma i Nicolo Barella.

Sažetak utakmice možete pogledati OVDJE.

Unatoč uvjerljivoj pobjedi, Njemačka nije zasjela na vrh ljestvice. Razlog? Fantastična Mađarska koja je, nakon 1:0 u Budimpešti, razbila Englesku u Wolverhamptonu s nevjerojatnih 4:0. Greth Southgate mogao bi kroz zadnji 'gate' napustiti Tri lavića, jer nadimci Tri lava i, još manje, Gordi Albion, u ovom trenutku baš i ne pašu aktualnom viceprvaku Europe.

Mađarska je na odmor otišla s minimalnom prednosti golom Ronalda Sallaia u 16., a igrač Freiburga udvostručio je prednost Lake konjice u 70. Asistirao mu je Martin Adam koji je 10 minuta kasnije upisao novu asistenciju, ovaj puta Zsoltu Nagyju za 3:0. Engleskoj muci tu nije bio kraj. John Stones prvo je dobio isključujući crveni karton, a potom je Daniel Gazdag zabio u 89. za konačnih Engleksa - Mađarska 0:4.

U idućem kolu u rujnu Nijemci i Mađari igraju za prvo mjesto, a Talijani i Englezi, posrnuli finalisti zadnjeg Eura, susrest će se u Italiji, u utakmici za ostanak u A diviziji.

Sažetak utakmice možete pogledati OVDJE.

Njemačka - Italija 5:2

Engleska - Mađarska 0:4

LIGA A - GRUPA 4

Za Hrvatsku je danas ipak bila najbitnija grupa 4 u kojoj je suparnik Vatrenih na Mundialu svladao Poljsku u Varšavi s 1:0 pogotkom Michyja Batshuayija u 16. minuti utakmice.

Belgija je večeras istrčala u sastavu: Mignolet - Aldeweireld, Dendoncker, Vertonghen - Castagne, Tielemans, Witsel (Vanaken), T. Hazard (Foket) - Mertens (De Ketelaere), Batshuayi (Openda), E. Hazard (Trossard)

U drugoj utakmici skupine Nizozemska je nakon dramatične završnice s 3:2 nadvisila Wales i došla vrlo blizu plasmanu na Final Four. Oranje je povelo s 2:0 golovima Langa i Gakpa, a Wales je smanjio u 26. preko Johnsona. Na semaforu je rezultat 2:1 stajao do druge minute sudačke nadoknade kada je neuništivi Gareth Bale iskoristio kazneni udarac i izjednačio. No, samo minutu kasnije Memphis Depay je golom Nizozemskoj donio treću pobjedu u četiri utakmice.

Poljska - Belgija 0:1

Nizozemska - Wales 3:2

LIGA B - SKUPINA 1

U Ligi B svjedočili smo uvjerljivoj pobjedi Škotske kod Armenije (4:1) koju je obilježio Stuart Armsrtong s dva pogotka i jednom asistencijom Cheu Adamsu koji se također upisao u asistente, nakon što je Armenija povela u 6. minuti golom Bičakjana. Napomenumo da je Hovhanisjan u 44. zaradio crveni karton pri rezultatu 1:1 i da je Škotska do pobjede stigla u igri s igračem više što, dakako, ne umanjuje trijumf Tartan Armyja.

U drugoj utakmici skupine Ukrajina i Irska remizirali su 1:1 u poljskom Lodzu. 'Gosti' su poveli u 31. golom Collinsa, a izjednačio je Doboik u 47. i tako zadržao Ukrajinu na vrhu ljestvice s bodom prednosti ispred Škotske (Ukrajinci i Škoti imaju utakmicu manje jer su se susreli u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru).

Ukrajina - Irska 1:1

Armenija - Škotska 1:4

LIGA 2 - GRUPA 3

Reprezentacija Bosne i Hercegovine učvrstila se na vrhu svoje skupine druge divizije Lige nacija nakon domaće pobjede nad Finskom 3:2. Miralem Pjanić doveo je Zmajeve u vodstvo golom iz penala u 5., no već do 18. Finska je vodila 2:1. Prvo je zabio Temu Pukki (10.), a onda i Benjamin Kallman na asistenciju - Pukkija.

Ipak, Edin Džeko u 29. je zabio za 2:2 (na asistenciju Pjanića), a onda i za 3:2 (na asistenciju Krunića).

Golove Džeke možete pogledati OVDJE.

Reprezentacija BiH u rujnu ove godine dočekuje Crnu goru koja je na krilima sjajnog napadača korejskog Incheona Stefana Mugoše, koji je zabio hattrick u periodu od 42. do 63. minute svladala Rumunjsku u Bukureštu s 3:0.

Rumunjska - Crna Gora 0:3

Bosna i Hercegovina - Finska 3:2

LIGA C - SKUPINA 1

Turska je stigla na bod od plasmana u višu diviziju nakon što je pogocima Ayhana i Calhanoglua svladala Litvu s 2:0 te nakon četiri kola ima maksimalni učinak i gol-razliku 14:0. S druge strane Luksemburg je na domaćem terneu remizirao s autsajderom Farskim Otocima (2:2) i ostao s tek teoretskim šansama za plasman u višu diviziju.

Turska - Litva 2:0

Luksemburg - Farski Otoci 2:2

LIGA D - SKUPINA 2

U zadnjoj diviziji Latvija je došla na korak do plasmana u viši rang s 2:0 pobjedom kod Lihtenštajna, a u susretu dvije države sa sličnim zastavama Moldavija je svladala Andoru 2:1 i tako zadržala teoretske šanse za plasman u viši rang.

Moldavija - Andora 2:1

Lihtenštajn - Latvija 0:2



Tagovi

Engleska nogometna reprezentacijaNjemačka nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaMađarska nogometna reprezentacijabelgijska nogometna reprezentacijanizozemska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti