Nitko više od Dinama u finalu SP-a: Na njima je zaradio više od 113 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 18.07.18. | 12:09

Rekord SP-a.

Nevjerojatno zvuči podatak da je u finalu Svjetskog prvenstva 2018. nastupilo čak 14 igrača koji su dio svoje karijere proveli u Dinamu. Tu dakako ne govorimo samo o Dinamovoj školi nogometa, koja je dala također rekordnih 10 igrača, već o svim igračima koji su igrali za prvaka Hrvatske, a među njima su igrači poput Marija Mandžukića, Domagoja Vide, Marcela Brozovića i Domanika Livakovića prošli omladinske škole drugih klubova, ali su igrali za Zagrebačke plave.

Na vratima stoji Livaković, mladi Zadranin koji je u Zagreb stigao sa 17 godina. Seniorski debi upisao je u NK Zagrebu, da bi 2015. prešao u Dinamo u kojem je prvo bio rezerva, a s vremenom je postao standardni prvotimac i izborio mjesto u reprezentaciji za koju je upisao jedan nastup.

Stoperske pozicije drže Dejan Lovren i Domagoj Vida, dok im je zamjena, kao i u reprezentaciji, Vedran Ćorluka. Lovren je prve seniorske minute upisao u Interu iz Zaprešića u koji je bio posuđen iz Dinama, da bi za Modre nastupao svega sezonu i pol prije nego li je prešao u Olympique iz Lyona za kontroverznih osam milijuna eura. Kasnije je preko Southamptona završio u Liverpoolu.

Vida je u Dinamo stigao preko Osijeka i Bayer Leverkusena. Na Maksimiru se zadržao godinu i pol te je za 5 milijuna eura prešao u Dinamo Kijev. Danas igra u Bešiktašu, a navodno ga traži Liverpool.

Ćorluka je također prvo poslan na posudbu u Inter, zatim je u Dinamu odigrao dvije sezone i 2007. prešao u Macnchester City za 13 milijuna eura. Igrao je još za Tottenham, Bayer Leverkusen, a od 2012. stanovnik je Moskve u kojoj igra za Lokomotiv.

Desna strna obrane rezervirana je, dakako, za 26-godišnjeg Šimu Vrsaljka koji je još kao 14-godišnjak stigao iz Zadra. Prvo je poslan na posudbu u Lokomotivu, a u Dinamu je proveo tri i pol sezone te je na ljeto 2013. transferiran u Genou za 4.8 milijuna eura. Igrao je još za Sassuolo prije nego li je na ljeto 2016. prešao u Atletico Madrid u kojem je standardni prvotimac.

Na lijevoj strani obrane je Josip Pivarić, koji je, kao i prethodnici mu, poslan na posudbu u Lokomotivu u kojoj je igrao čak dva puta. Ipak, za Dinamo je nastupao čak šest sezona, što je za svaku pohvalu, odigrao je 174 utakmice, zabio 10 pogodaka i upisao 24 asistencije. „Piva“ je prošlog ljeta otišao u Dinamo Kijev za dva milijuna eura.

Zamjena na svakoj od četiri obrambene pozicije može biti polivalentni Tin Jedvaj. Ovaj Dinamov klinac je nakon samo jedne polusezone igranja za seniore sa 17 godina prodan u Romu za 5 milijuna eura, kasnije je prešao za 7 milijuna u Bayer Leverkusen, a samo su ga česte ozlijede spriječile da već sada ne bude ponajbolji stoper svijeta.

U veznom redu se nalazi prilična gužva. Dinamo je na SP-u „imao“ čak četvoricu fantastičnih veznjaka. Na poziciju defenzivnog veznjaka stavili smo Milana Badelja koji je u Dinamo stigao 2005. kao 17 godišnjak iz NK Zagreba. Odigrao je sezonu u Lokomotivi, a za Modre je debitirao u sezoni 2008./09. U Dinamu je proveo respektabilne četiri sezone nakon kojih je prodan u HSV za 4 milijuna eura. Od ljeta 2014. igra za talijansku Fiorentinu.

Ispred Badelja stoji, između ostalih, Marcelo Brozović koji je prošao školu nogometa Hrvatskog dragovoljca, zatim je došao u Dinamo koji ga je besplatno poslao u Lokomotivu i onda ga za pola godine vratio za 2.4 milijuna eura. Tada je taj kontroverzni transfer, u kojem je Dinamo kupio vlastitog igrača za astronomski iznos, pola godine nakon što ga je pustio besplatno u sestrinski klub, bio najveći u povijesti maksimirskog kluba, sve do dovođenja Marka Roga iz Splita za 5 milijuna. Dinamo je Brozovića nakon dvije i pol sezone poslao u Inter, prvo na posudbu, a onda ga i prodao za ukupno 8 milijuna eura.

Na lijevoj strani veznog reda nalazi se najbolji igrač ove generacije, Luka Modrić. Zlatna lopta Svjetskog prvenstva i četverostruki prvak Europe s Real Madridom u Dinamo je stigao kao 16-godišnjak iz Zadra. Poslan je prvo na posudbu u Zrinjski iz Mostara, potom u Inter iz Zaprešića da bi priliku u Dinamu (napokon) dobio 2005. Za Plave je odigrao tri sezone, osvojio tri naslova prvaka i na ljeto 2008. prešao u Tottenham za tada rekordnih 21 milijun eura zbog kojih su Zdravko Mamić i suradnici, između ostalog, još uvijek nepravomoćno osuđeni na više godina zatvora, a probleme zbog tog transfera bi mogao imati i sam Modrić.

Na poziciju polušpice postavili smo Matea Kovačića, iznimno talentiranog, ali još uvijek ne u potpunosti dokazanog mladića koji je u Dinamo stigao kao 14-godišnjak iz austrijskog LASK-a. Prošao je Dinamovu omladinsku školu, debitirao 2010. sa 17 godina i već kao 19-godišnjak prešao u Inter za 11 milijuna eura. Inter ga je pak godinu i pol kasnije prodao u Real za 31 milijun u kojem je osvojio tri Lige prvaka iako u finalima nije nastupio niti minutu.

Napad je rezerviran dakako za dvojicu prvih napadača reprezentacije. Mario Mandžukić je istinska legenda Dinama koja je u Maksimir stigla 2007. i u tri sezone Mandžo je Dinamo uveo u tri skupine Europske lige, odigravši sjajne utakmice protiv Ajaxa, Sparte Prag i škotskog Heartsa. Mandžo je 2012. prodan u Wolfsburg za 7 milijuna eura. Igrao je još za Bayern, Atletico Madrid i Juventus. Zabio je dva gola u finalu Lige prvaka, a posebna „mušterija“ u dresovima Atletica i Juventusa bio mu je upravo madridski Real. Drugi je najbolji strijelac reprezentacije svih vremena.

> Čovjek za velike utakmice: Zašto bi Mandžo trebao biti Zlatna lopta

Kraj njega u napadu stoji Andrej Kramarić, Dinamovo dijete i rekorder po broju golova u omladinskih kategorija koji je zbog „nepotpisanog ugovora“ često bio šikaniran. Čak je dva puta bio slan na posudbe u Lokomotivu u kojoj je igrao odlično da bi naposljetku prodan u Rijeku za svega 1.2 milijuna eura. Rijeku je dva puta uveo u Europsku ligu te je izborio transfer u Leicester u vrijednosti od 10 milijuna eura. Trenutno igra za njemački Hoffenheim, no nakon SP-a cijena mu je drastično porasla.

> Plavi 9 – Kramarić igra nogomet karijere

Zamjena Mandžukiću i Kramariću je Marko Pjaca koji je krenuo u Dinamu, ali se do seniora dogurao preko ZET-a i Lokomotive 2014. godine. Za Plave je odigrao dvije sjajne sezone prije nego li je za rekordnih 23 milijuna eura prešao u Juventus. U razvoju ga je dosta omela ozljeda prednjeg križnog ligamenta, da bi prošlu sezonu proveo na posudbi u Schalkeu.

To znači da je Dinamo na ovih 14 reprezentativaca zaradio više od 113 milijuna eura. Zaista nevjerojatna i astronomska cifra, šteta to prilično veliki dio tog novca nije ostao u Dinamu, već je „transferiran“ na različite off-shore račune diljem svijeta…

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

izdvajamoMarko PjacaAndrej KramarićMario MandžukićMateo KovačićLuka ModrićMarcelo BrozovićMilan BadeljDominik LivakovićŠime VrsaljkoTin JedvajDejan LovrenDomagoj VidaVedran ĆorlukaJosip Pivarić

Ostale Vijesti