Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Nikola Katić već na odmoru, je li već odigrao svoje za Hajduk?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 14.12.21. | 12:15

Snažni i visoki stoper će utakmicu s Osijek propustiti zbog tri žuta kartona, kasnije što bude

Stasiti Hajdukov stoper Nikola Katić bi najradije zaboravio utakmicu s Lokomotivom, nesretnom i nespretnom reakcijom zatresao je vlastitu mrežu za konačnih 3:3 u 86. minutu, a nekoliko minuta ranije je zaradio žuti karton. To mu je ukupno treća javna opomena ove jeseni što znači da mora preskočiti nedjeljni derbi s Osijekom. Naravno, Katić će ostati u trenažnom procesu dok cijela momčad Hajduka ne krene na kratku blagdansku stanku, ali za njega je odmor praktički već počeo.

Igrač posuđen od Glasgow Rangersa u Hajduk je došao posljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka. Debitirao je 12. rujna u pobjedi 1:3 u gostima kod Istre 1961, ušao je u igru pred kraj utakmice kako bi pomogao da se sačuva pobjeda. Ukupno je upisao 12 nastupa ove jeseni, od toga devet u početnoj postavi uz prosjek od 68 minuta po utakmici. Ima i dvije asistencije, prvu u Kupu kod Primorca u Biogradu, drugu u gostima kod svog bivšeg kluba Slaven Belupa.

U Hajduk je došao nakon duge stanke zbog ozljede, tražio je klub u kojem će igrati, a Bijeli su tražili stopera s iskustvom i ugledom. Sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius bio je brži i konkretniji od konkurenata, Katića je uporno zvala Rijeka, ali ipak mu je bliža splitska bijela boja. Uostalom, prije šest godina je dobio poziv s Poljuda dok je odlično igrao u trećeligašu Neretvancu, ali nije se dogovorio s Hajdukom. Pa je na mala vrata otišao u Slaven Belupo preko kojeg je došao do A reprezentacije, odigrao sedam minuta u prijateljskoj utakmici protiv Meksika u svibnju 2017. godine, dok je izbornik bio Ante Čačić. U Glasgow Rangersu je brzo osvojio navijače, igrao odlično u obrani te bio vrlo efikasan u napadačkim prekidima. Nažalost, teška ozljeda koljena ga je više od godinu dana udaljila od terena, ali tek mu je 25 godina i još je dosta godina igranja pred njim.

Posudba u Hajduku mu traje do kraja sezone, ali s nekoliko opcija koje će se sigurno razmatrati u sljedećih nekoliko tjedana. Splitski klub može aktivirati opciju otkupa njegovog ugovora dok Rangersi imaju pravo vratiti svog igrača na Ibrox. Navijači škotskog kluba bi ga rado htjeli već u siječnju, obrana im nije jaka strana ove sezone, a igrači poput Basseya i Baloguna bi početkom 2022. godine mogli biti odsutni zbog Afričkog Kupa Nacija. Znajući da je Katić uhvatio nekakav kontinuitet igara u Hajduku iz Škotske se sve glasnije spominje njegov povratak.

Na Splićanima je da razmisle treba li im snažni stoper do kraja sezone, činjenica je da je neke utakmice odigrao dobro, neke malo slabije. Skrivio je dva kaznena udarca koji nisu bili sasvim uvjerljivi, ali igrač njegovog iskustva morao je biti mudriji. Najprije u Šibeniku kada je u laganom kontaktu zakačio Bedoyu, a Šibenčani golom s bijele točke došli do nedostižnih 2:0. Potom u Rijeci kada je neoprezno podigao nogu i pogodio glavu Pavičića u situaciji koja nije bila suviše opasna. Dosta muke je imao s iskusnim Krstanovićem u Koprivnici, zaradio je žuti karton, mogao i crveni da se sudac Jović držao kriterija. Na koncu, i autogol protiv Lokomotive je više nespretan nego nesretan. U situaciji kada je igrački ići na loptu lijevom nogom on je pokušao očistiti situaciju desnom nogom što nije bila dobra odluka.

Katićeva vrijednost po Transfermarktu, koji uzgred rečeno nije uvijek mjerodavan ni realan, je 1.6 milijuna eura. Sportski direktor Nikoličius je prvog rujna rekao kako je dogovorena fiksna cijena otkupa, ako do toga dođe prije zimske stanke. Vjerujemo znatno manja od vrijednosti koju smo naveli, ali Hajduk se još nije odlučio za otkup. To ne znači da neće, ove sezone Splićanima je potrebna duga klupa i jaka konkurencija. Naravno, nešto će se pitati samog igrača te Glasgow Rangers s kojima ima ugovor do ljeta 2023. godine.


Tagovi

Nikola KatićRangersGlasgow RangersPremiershipškotski premiershipHajduk

Ostale Vijesti