Photo: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA
Photo: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA

Niki Kovaču se isplatila vjera u Hrvate: Brekalo asistirao za prvu pobjedu Vukova ove sezone, Franjić zaigrao svoju ulogu (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 10.09.22. | 17:31

Zanimljivo bundesligaško subotnje popodne s Hrvatima kao protagonistima svih pet utakmica

Šesto kolo Bundeslige donijelo je pregršt uzbuđenja. Nakon triler završnice dvoboja Werdera i Augsburga u petak nadovezalo se pet subotnjih utakmica u tradicionalnom terminu od 15.30. Hvala na pitanju, naš Andrej Kramarić je zabio gol, ali prethodno drugi put zaredom nije iskoristio kazneni udarac, kojeg je skrivio kao zadnji čovjek Alexander Hack, zbog čega je i isključen. No, najvažnija vijest iz hrvatske perspektive je prva ovosezonska prvenstvena pobjeda Nike Kovala na klupi Wolfsburga i to u ‘njegovom’ Frankfurtu!

No, krenimo redom, od igračkih dostignuća. Hoffenheim je na kraju s igračem više lako pobijedio Mainz, zabio je Krama za 1:0 u 53. minuti (VIDEO), a u 69. Grischa Prömel povisio na 2:0. Kramarić je napustio teren minute kasnije, zamijenio ga je Munas Dabbur, strijelac za 3:0 u 80. Gosti su u 83. (Dominik Kohr) smanjili na 3:1, ali Pavel Kaderbek je u 92. postavio konačnih 4:1.

Kramarićev loše izvedeni kazneni udarac (pokraj vratnice) iz 44. minute pogledajte OVDJE.

U Frankfurtu, veliki trijumf bivšeg trofejnog (DFB-Pokal) trenera Eintrachta Nike Kovača (i njegova brata Roberta također!).

Kristijan Jakić kod domaćih napokon nije igrao desnog beka, nego zadnjeg veznog u paru s Djibrilom Sowom, dočim su kod gostiju startala oba Hrvata, Bartol Franjić na ‘šestici’, a Josip Brekalo na lijevom krilu. Upravo je Breksi asitirao Maxenceu Lacroixu za 0:1 u 60. minuti, nabacivši iz kornera na peterac, to su ti prekidi za koje je zadužen Robert Kovač (VIDEO). Ispostavilo se da je to bio pobjednički pogodak. Franjić je zamijenjen u 64. minuti (Guilavogui), a Brekalo u 89. (Gerhardt). Jakić je odigrao cijelu utakmicu za domaćine.

Kad je zdrav i spreman, Borna Sosa je stalni starter na lijevom boku u Stuttgartovih 3-5-2, no nema više Saše Kalajdžića u napadu, Sale je otišao u Wolverhampton i promptno se ozlijedio, a VfB je doveo Serhoua Guirassyja.

Što se, pak, utakmice u Münchenu tiče, za Bayern je na desnom krilu započeo 17-godišnji Francuz Mathys Tel, postavši tako najmlađi bundesligaški starter u povijesti najvećeg bavarskog i njemačkog kluba. Imao je točno 17 godina i 136 dana, a ovo mu je ukupno bio četvrti nastup za klub nakon što je ljetos stigao iz francuskog Rennesa. Podsjetimo, Bayern je Tela platio 20 milijuna eura, a uz sve bonuse taj transfer bi mogao postati i skuplji. Trener Julian Nagelsmann je rekao kako u njemu vidi potencijal za najboljeg napadača svijeta, a mladi Francuz je u utakmici kupa protiv Viktorije Köln već postigao prvijenac. Sosa je već u 4. minuti zaradio javnu opomenu, ali je odigrao cijelu utakmicu.

U 36. minuti je na povratnu loptu kanadskog reprezentativca Alphonsa Daviesa baš mladi Tel ljevicom zabio za 1:0 (VIDEO).

Izjednačio je početkom drugog poluvremena spomenuti Guirassy, ali mu je pogodak poništio VAR, tako da je za 1:1 priznati strijelac u 57. minuti bio Chris Führich. No, već u 60. je Jamal Musiala ponovno doveo Bayern u vodstvo, ovaj out na dodavanje reprezentativca Maroka Mazraouija. Minutu kasnije asistenta je na desnom beku zamijenio hrvatski reprezentativac Josip Stanišić. I onda, u 90. Minuti, VAR je dosudio kazneni udarac za Švabe, a Guirassy bio precizan za 2:2 (VIDEO).

Filip Uremović kao desni stopper, a Ivan Šunjić kao ‘šestica’ redoviti su starter u 4-3-3 Herthina trenera Sandra Schwarza protiv Bayer Leverkusena. Prokrenuli su domaći pogocima Suata Serdara (55.) i Marca Richtera (74.) vodstvo gostiju iz 49. minute (Kerem Demirbay), ali u 79. Je dobro nam poznati Čeh Patrick Schick pogodio za 2:2. Šunjić je u 48. minti zaradio javnu opomenu, a Uremović ovaj put odigrao ‘čistu’ utakmicu, kao da se malo pomalo priviknuo na Bundesligu.

Što se, pak, RB Leipziga tiče, Joško Gvardiol je ponovno bio na klupi, dok je Dani Olmo zbog ozljede izvan stroja do listopada. Novi trener Marco Rose nije puno kemijao, a nova energija donijela je sigurnih 3:0 protiv njegova nekadašnjeg kluba, Borussije Dortmund. Strijelci su bili Willi Orban (6.), Dominik Szoboslai (45.) i Amadou Haidara (84.), gosti nisu uputili nijedan udarac unutar okvira vratiju domaćih, a naš Gvardiol je zaigrao od 77. minute umjesto Dialloa. Pogotke, od kojih je drugi spektakularan, pogledajte OVDJE. (N. L.)

Bundesliga, 6. kolo

Petak, 9. rujna

Werder Bremen – Augsburg 0:1

Subota, 10. rujna

Bayern München – Stuttgart 2:2

Leipzig - Borusssia Dortmund 3:0

Hertha - Bayer Leverkusen 2:2

Eintracht Frankfurt – Wolfsburg 0:1

Hoffenheim - Mainz 05 4:1

Schalke 04 - Bochum, 18.30

Nedjelja, 11. rujna

Köln - Union Berlin, 15.30

Freiburg - Borussia M'gladbach 17.30

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

BundesligaNiko KovačAndrej KramarićWolfsburgEintracht FrankfurtBorna SosaStuttgartJoško GvardiolRB LeipzigBayernJosip StanišićJosip BrekaloBartol FranjićIvan ŠunjićFilip Uremović

Ostale Vijesti