Reuters/Peter Cziborra
Reuters/Peter Cziborra

Nijemci uvode VAR za navijače: Snimke će od zime gledati na mobitelima?

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 17.10.23. | 15:27

Bivši sudac i sadašnji direktor inovacija DFB-a očekuje lansiranje VAR aplikacije "najranije tijekom druge polovice sezone"

Njemačka nogometna liga uvodi novost - VAR aplikaciju. Navodno bi trebala biti spremna početkom drugog dijela sezone, a iz DFB-a su pojasnili zašto to uvode.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) .

"Zlatni standard jednostavno bi trebao biti da posjetitelji stadiona i televizijski gledatelji vide iste slike u VAR situacijama. Navijač na tribinama trebao bi biti na istoj razini kao i televizijski gledatelj."

"Slažemo se da aplikacija može biti alat za gledatelje na stadionu. Idejna faza za to je završena, sada smo u fazi planiranja i pitamo se kako implementacija može biti uspješna", rekao je direktor inovacija DFB-a Jochen Drees i dodaje:

"Između ostalog, radi se o iskorištavanju prava. A sustav na stadionu mora savršeno funkcionirati. Ako posjetitelji stadiona tada samo gledaju u svoje pametne telefone, to ne bi bilo produktivno", primijetio je. Dakle, ipak tu ima još nekih upitnika. Kakon će sve skupa izgledati, treba pričekati koji mjesec jer je bivši sudac i sadašnji direktor inovacija DFB-a najavio kako očekuje lansiranje VAR aplikacije "najranije tijekom druge polovice sezone".

Nedavno je DFB objavio, po uzoru na engleski, da želi osigurati veću transparentnost intervencija VAR-a. Komunikacija između sudaca i video pomoćnika treba biti javna. Ali također postoji "još mnogo pitanja", rekao je Drees. Na primjer, mogući pravni problemi i koju platformu koristiti. Italija i Engleska već su poduzele korake u tom smjeru. U Italiji DAZN već nekoliko tjedana emitira format "VAR Open" na kraju utakmica, u kojem sudac Gianluca Rocchi objašnjava neke scene i odluke. U Engleskoj su do sada bile dvije epizode "Match Officials: Mic'd Up", a navodno će ići svakog mjeseca. Pod vodstvom bivšeg napadača Michaela Owena, šef PGMOL-a Howard Webb zauzima stav o odlukama. I jedno i drugo uključuje audio snimke razgovora sudaca iz VAR sobe s onima na terenu.

U Njemačkoj trenutno ne postoji takav program ali je, eto, u planu, odnosno, već u realizaciji. U Hrvatskoj ga nema. A s obzirom na repove kakve sudačke odluke znaju doniijeti, možda bi bilo zanimljivo vidjeti u kojem konceptu bi kod nas to funkcioniralo. Bruno Marić je prije kojeg kola, nakon velike drame oko suđenja na utakmici Osijek - Dinamo na presici objavio snimke razgovora glavnog suca dvoboja i Ivana Bebeka u VAR sobi pa su stvari postale puno jasnije. Nakon Engleza, Talijana i Nijemaca, možda i HNL uđe među elitne transparentne lige što se tiče suđenja. (eg)




Tagovi

VAR suciVAR sobaSuciBundesligaDFB

Ostale Vijesti