Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Nije dan za presedan (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 02.08.23. | 08:00

Dinamo je u Astanu došao potvrditi prolaz u treće pretkolo Lige prvaka. A hoće li mu biti lagano ili teško, ovisi samo o njemu

Uopće ne treba raspravljati kakvu bi momčad Igor Bišćan morao danas poslati na umjetnu travu Astana Arene. Treba li odmoriti neke od najvećih zvijezda i dati šansu onima iz drugog plana, ili istrčati od prve minute s najboljih 11 pa im, ovisno o rezultatu, dozirati minutažu? Ne, to je njegova odluka, on najbolje zna i osjeća stanju igrača, nekima treba utakmica da uđu u ritam, nekima više znači odmor, jedini imperativ, koji danas imaju Igor Bišćan i njegova momčad u Astani jest odraditi uzvrat drugog pretkola Lige prvaka bez stresa, pretvoriti onih zagrebačkih 4-0 u mirnih, kontroliranih 90 minuta. Ne ponuditi Astani nikakav miris senzacije i bez ozljeda i preokreta potvrditi plasman u treće pretkolo. Naravno, uza sve te preduvjete bilo bi lijepo i slaviti u Kazahstanu, za klupski i nacionalni koeficijent, ali i za novu dozu samopouzdanja i bildanje pobjedničkog mentaliteta uoči dvoboja s AEK-om.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sve je na strani Dinama u to nema sumnje. Nikad nitko u pretkolima nije nadoknadio zaostatak od četiri i više pogodaka iz prve utakmice, a k tome Astana nije momčad koja puno zabija. Samo dvaput u zadnjih devet mjeseci uspio kazahstanski prvak nekome zabiti četiri ili više golova, oba puta puta, jednom u domaćem Kupu, jednom u prvenstvu. Dakle, bilo bi stvarno čudo nad čudima da zabije najmanje četiri (i ne primi nijedan) Dinamu u 90 minuta.

"Istina je da ne zabijamo mnogo, nismo baš koncentrirani pred golom. No, imali smo u Zagrebu dvije-tri šanse u nastavku, mi stvaramo prilike. A negdje će nam se valjda i otvoriti. Ono što želimo u ovoj utakmici jest odigrati maksimalno, učiniti navijače zadovoljnima, pobijediti ako se može. A budemo li pritom napravili čudo, nitko sretniji od nas.", poručio je trener Astane Grigorij Babajan i sam svjestan da je to sve, uglavnom, priča u prazno i da mu se doista za čudo treba uistinu puno toga poklopiti. Prije svega, Dinamo mora odigrati 'debelo' ispod svoje razine, Modri trebaju sasvim zakazati, ući u utakmicu potpuno opušteno, ispod gasa, a to se, vjerujemo neće dogoditi. Igor Bišćan stalno upozorava, ozbiljan je i fokusiran, momčad je, pak, iskusna, prošla je već mnogo velikih utakmica, izvlačila pouke i puno toga naučila. Niti to što se u Maksimiru zadnjih dana više priča o transferima nego o utakmici u Astani, o dolascima i odlascima, niti to što je svima već u mislima AEK, ne bi smjelo narušiti ozbiljnost i ugroziti 'lagani prolaz'.

Pamtimo u novijoj povijesti dvije utakmice u kojima se Dinamo u uzvratu tresao unatoč visokoj pobjedi u prvom susretu. Spominjalo smo već susret protiv Kopera iz 2010., nakon maksimirskih 5-1, Modri su u uzvratu (Bišćan zaradio crveni karton) drhtali do same završnice, domaćin je imao 3-0 i nekoliko zicera, no, ipak je Dinamo prošao u treće pretkolo. Onda, prije pet godina, u prvim utakmicama Nenada Bjelice na klupi Dinama, nije ugodan bio niti uzvrat u Izraelu. Poslije 5-0 u Maksimiru protiv Hapoela Be'er Sheva, nitko nije očekivao problemu u drugoj utakmici. No, 2-0 za domaćina, uz fanatičnu igru i sjajnu podršku s tribina, nije djelovalo ugodno, ipak, senzacija je ostala daleko. Dinamo je u nastavku brzo zabio dva komada i kući odnio remi. Ali i ti su primjeri dokaz da nikakvog opuštanja ne smije biti, ali i da je toliki zaostatak stvarno teško nadoknaditi.

"Astana će vjerojatno riskirati, nastojat će nas spriječiti da svojim stilom igre umrtvimo utakmicu. Očekuje agresivniju Astanu nego u Zagrebu. Moramo biti ozbiljni od prve sekunde. Svaki labavi početak može nam zakomplicirati život, a to je zadnje što želimo. Moramo se pomiriti s time da se igra ozbiljna utakmica", kazao je Bišćan i, zapravo, sažeo u tih nekoliko rečenica čitavu poantu ove utakmice; respektiramo Astanu, ali najveći protivnik Dinamu u ovoj utakmici jest, zapravo - Dinamo! No, vjerujemo kako ovo doista nije dan za presedan i senzaciju, kako to neće biti jedna od utakmica o kojima će se dugo pričati. Već samo kao jedna, formalna, na putu do konačnog cilja. Svaka čast Kazahstancima, ali kakvih ćemo 90 minuta gledati u Astani ovisi samo o Dinamu!

MOGUĆI SASTAV ASTANE (3-4-3)

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-2-3-1)


Utakmica u Astani počinje u 16 sati (MaxSport 1). Glavni sudac je Nizozemac Dennis Higler, pomoćnici su mu Rogier Honig i Roy de Nas, dok su u VAR sobi Jochem Kamphuis i Edwin Van De Graf.



Tagovi

GNK DinamoAstanaLiga prvakaIgor Bišćan

Ostale Vijesti